Sok Noni Tahiti Naturel BIO EcoCert 1000ml
Opis:Stuprocentowy sok z morwy indyjskiej (noni) z pierwszego tłoczenia - bez konserwantów, cukrów i jakichkolwiek innych domieszek.
Sok z noni produkowany przez Tahiti Naturel jest pozyskiwany z miąższu starannie wyselekcjonowanych świeżych owoców, dojrzewających w dziewiczym środowisku Tahiti i okolicznych wysp.
Morinda Citrifolia (z rodziny Ruiaceas) występuje na wyspach południowego Pacyfiku – na Tahiti i wyspach przynależących do Tahiti oraz w kilku innych rejonach tropikalnych. Tahiti położone jest w klimacie niesłychanie sprzyjającym rozwojowi bogatej flory. Ze względu bogactwo występujących tu form życia zwane bywa „rajem na ziemi”.
Średnia roczna temperatura na Tahiti waha się w okolicach 26 stopni Celsjusza. Duża wilgotność oraz żyzna gleba wulkaniczna, bogata w minerały i substancje odżywcze sprzyja wegetacji roślin. W tym niemal idealnym środowisku rośnie drzewo
noni wydając owoce o znanych od wieków i docenianych przez medycynę tradycyjną właściwościach.
Roślina ta występuje w stanie dzikim, lecz przez wzgląd na swoje właściwości lecznicze jest również uprawiana. Dorosłe drzewo Morinda Citrifolia dorasta do wysokości 5 metrów. Wydaje owoce zwane potocznie przez Tahitańczyków „nono”. Na świecie większą popularność zyskała sobie jednak nazwa „noni”. To właśnie napęczniałe bulwy owoców noni są surowcem, z którego powstaje sok noni.
Trzy stadia dojrzewania owoców Noni:
-
Stadium zielone – gdy owoc jest twardy niczym kamień. Tahitańskie przypowieści mówią, że niegdyś zielone owoce noni były używany jako pociski w czasie walk międzyplemiennych.
-
Stadium żółte (owoc półdojrzały) – gdy owoc jest ciągle twardy
-
Ostatnie stadium dojrzałości (owoc w pełni dojrzały) – owoc zyskuje białą lub szarą barwę. Staje się bardzo miękki i trudny do zerwania, gdyż nabrzmiały od zawartego w nim soku łatwo pęka.
Dla potrzeb przetwórstwa rozróżnia się aż pięć stadiów dojrzewania owoców, jednak różnice pomiędzy nimi są tak subtelne, że w ogólnym opisie można je pominąć.
Tak ujęty proces dojrzewania owoców noni ściśle determinuje czas trwania poszczególnych procesów obróbki surowca.
1. Selekcja i mycie owoców
W pierwszej kolejności następuje zbiór owoców. Owoce są zbierane ręcznie na plantacjach Tahiti oraz kilku pobliskich wysp. Do zbioru kwalifikuje się tylko owoce, które osiągną drugie stadium dojrzałości zwane "Nono PUU" (patrz "Etapy dojrzewania owoców Noni"). Bezpośrednio po zbiorze są myte wodą i suszone. Cały proces trwa nie więcej niż 48 godzin.
2. Powtórna selekcja i mycie
W ciągu następnych kilku godzin owoce są transportowane z poszczególnych plantacji do laboratorium produkcyjnego na Tahiti. Tutaj owoce najpierw są powtórnie sortowane w celu wyeliminowania sztuk uszkodzonych podczas transportu, po czym jeszcze raz podlegają płukaniu wodą. Na tym etapie produkcji owocę są w trzecim ("Nono OMOTO") lub czwartym ("Nono TOHEA") stadium dojrzewania. Po płukaniu suszy się je na słońcu jednak nie dłużej niż przez 24 godziny dotąd, aż osiągną ostatnie stadium dojrzałości zwane Nono PE. Owoce są gotowe do właściwej obróbki.
3. Ekstrakcja miąższu
Teraz następuje mechaniczne oddzielenie skór i nasion od miąższu owoców. Wyciskaniu poddawany będzie tylko i wyłącznie miąższ. Odseparowany miąższ trafia do wyciskarki.
4. Wyciskanie i filtracja soku
Otrzymany z wyciśniętego miąższu sok wędruje do instalacji filtrującej, której zadaniem jest pozyskanie czystego soku, pozbawionego zanieczyszczeń i pozostałości miąższu. Jest to kluczowe stadium produkcji soku. Do odsączenia soku z miąższu stosowany jest specjalistyczny system filtracji z przepływem stycznym (z ang. Tangential Flow Filtration - TFF).
Stosowany w systemie filtr o rozmiarze porów rzędu 0,2 mikrometra pozwala pozyskać sok o nadzwyczajnych właściowściach organoleptycznych oraz świetnej jakości pod kątem mikrobiologicznym. Sok odfiltrowany tą metodą uzyskuje stabilność mikrobiologiczą zapobiegającą ewentualnej fermentacji. (więcej o zaletach tej metody filtracji). Natychmiast po filtracji sok jest przelewany do tysiąclitrowych szczelnych kontenerów, które są składowane w specjalnej chłodni. W ten sposób sok przechowywany jest do momentu butelkowania.
5. Butelkowanie
Gotowy sok jest rozlewany do butelek i poddawany pasteryzacji niskotemperaturowej w temp. 87 stopni Celsjusza przez okres 3 sekund. Po tym krótkim okresie następuje gwałtowne schłodzenie soku. Ten sposób całkowicie zapobiega ewentualnej fermentacji soku i sprawia, że sok uzyskuje długą trwałość (może być dostarczony do Klienta w innych krajach). Tak przygotowany sok trafia na półkę apteczną.
Rosnąca popularność soku z noni
Sok z noni zawsze miał specjalne miejsce w medycynie tradycyjnej Tahiti lecz na świecie zaczął zyskiwać popularność od 1995 roku. Najpierw w Stanach Zjednoczonych, potem w Azji. Dopiero niedawno zawitał do Europy, a tym samym i do Polski. Wzrost popularności noni oraz szerzące się zeznania o jego właściwościach sprawił, że zainteresowały się tą rośliną instytucje naukowe.
W ostatnich latach badania nad noni prowadzi kilka ośrodków naukowych m.in. Instytut Badań nad Rakiem Uniwersytetu Hawajów, Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwerstetu Stanowego w Luizjanie / USA oraz Narodowy Instytut Medycyny Komplementarnej i Alternatywnej (NCCAM) / USA.
Zastosowanie:
Tahiti Naturel - jakość, którą docenili konsumenci
W butelkach Tahiti Naturel nie znajdziemy konserwantów, ani żadnych substancji smakowych, zapachowych czy też innego przeznaczenia. Zawartość butelki stanowi 100% sok z noni (Morinda Citrifolia).
Sok z noni Tahiti Naturel to jakość bez kompromisu!
Jej osiągnięcie możliwe było dzięki pracy doskonałego laboratorium oraz dochowaniu wysokich wymogów sanitarnych i technologicznych produkcji zgodnych z normami ISO 9000. Dowodem nadzwyczajnej jakości soku Tahiti Naturel jest jego ogromna i wciąż rosnąca popularność na niezwykle wymagającym rynku Stanów Zjednoczonych.
Sok z noni Tahiti Naturel (Suplement diety) jest produktem BIO. Uzyskał pozytywną opinię Europejskiej Komisji Zdrowia i Ochrony Konsumenta (SANCO) oraz certyfikaty produktu organicznego instytutu ECO CERT SAS F32600 oraz BCS-Öko jako potwierdzenie jego najwyższej jakości. Zarejestrowany w GIS pod numerem GIS-BŻ-Ż-4[zasłonięte]230-10-1/MM/10.
Informacje dodatkowe: Preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Dawkowanie: 30 ml / dzień - spożywać na czczo pół godziny przed pierwszym posiłkiem.
Producent: Tahiti Naturel, Arue, Tahiti - Polinezja Francuska
Zawartość: stuprocentowy sok z morwy indyjskiej (noni) z pierwszego tłoczenia - bez konserwantów, cukrów i jakichkolwiek innych domieszek.
Pojemność: 1 litr
Uwaga: Produkt, nowy z aktualnym terminem ważności, odpowiednio przechowywany.