Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Noni Morwa indyjska (Morinda citrifolia)

22-03-2012, 23:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: 3.50 zł     
Użytkownik grajka2906
numer aukcji: 2187793831
Miejscowość Poznań
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 82   
Koniec: 19-03-2012 20:00:02
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Zapraszam serdecznie...

Wysyłka

list zwykły - 3zł
list polecony - 5zł

Płatności

Bank 1 651[zasłonięte]152010[zasłonięte]02233[zasłonięte]657

Morwa indyjska Noni (Morinda citrifolia) Opakowanie zawiera 5 nasion.

Morwa indyjska (Morinda citrifolia) nazywana także Noni to roślina pochodząca z rodziny marzanowatych. Morwa indyjska naturalnie występuje na terenach rozciągających się od Indonezji aż do Australii. Bardzo często stosowana jest jako roślina lecznicza. Ze względu na przystosowanie się do trudnych warunków, Morwa indyjska nadaje się do uprawy w każdym możliwym miejscu.

Morwa indyjska nie potrzebuje specjalnie dobranej gleby, poradzi sobie nawet na glebach ubogich w składniki odżywcze, również kwaśnych, zasadowych, suchych oraz bardzo wilgotnych. Morwę indyjską możemy posadzić również na stanowisku narażonym na działanie wiatru oraz w glebie o dużym zasoleniu. W zasadzie można ją uprawiać w każdych warunkach.

Owoce Morwy indyjskiej mają charakterystyczny wygląd – są wielkości średniego kurzego jaja i w zależności od stopnia dojrzałości mają biały lub lekko żółtawy kolor. Owoce Morwy doceniamy także ze względu na zawarte w nich cenne składniki – węglowodany, błonnik, białko, liczne witaminy i minerały. Jasnożółty soczysty miąższ Morwy, w którym znajdują czerwone nasiona o podłużnym kształcie, bogaty jest w liczne składniki odżywcze.

Morwa indyjska ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, dawniej była nazywana też aspiryną starożytności. Pamiętajmy jednak, że efekty kuracji Morwą nie są w żaden sposób potwierdzone naukowo, dlatego należy uważać przy zakupie jakichkolwiek preparatów wykonanych z Morwy indyjskiej.

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez około 48 godzin.
Okres kiełkowania wynosi od 6 miesięcy do 14 miesięcy ! Aby skrócić ten czas można wykonać skaryfikację nasion ( Skaryfikacja nasion, kaleczenie twardych łupin nasiennych przez nacinanie, ścieranie lub działanie kwasami dla ułatwienia przenikania wody do wnętrza nasion)
Po takim zabiegu kiełkowanie może nastąpić już po miesiącu ( uwaga! łatwo uszkodzić zarodki).

nasiono przed skaryfikacją

nasiono po skaryfikacji
Następnie wysadzamy na głębokość około 1cm do podłoża z dodatkiem włókien kokosowych, piasku bądź perlitu. Zaleca się przykrycie doniczki torebką foliową bądź przyciętą połową butelki ( w ten sposób uzyskamy mini szklarenke ) Temperatura niezbędna do rozpoczęcia procesu kiełkowania wynosi około 30°C.
Do stałej uprawy należy wybrać miejsce o bardzo dużym nasłonecznieniu.

Za wysyłkę płacisz tylko raz.

GCS-AP1-R