NONI Liofilizowane
Sproszkowane owoce noni 100 g
Owoce Noni rosną w tropikalnych regionach otaczających Pacyfik, najlepiej na nadbrzeżach i glebie ze skał lawowych. Drzewa noni osiągają wysokość nawet 6-7 metrów. Owoce mają wielkość i kształt ziemniaka, niedojrzałe noni są zielone, natomiast dojrzałe mają kolor biały. Od tysięcy lat były stosowane w leczeniu różnych schorzeń. Terapeutyczne właściwości noni znane były już od pradawnych czasów, dlatego też mawia się o tej roślinie "aspiryna starożytności". Pod koniec XX w. zachodni naukowcy potwierdzili lecznicze właściwości noni.
Obecnie owoc ten wchodzi w skład wielu suplementów, żywności funkcjonalnej i kosmetyków.
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
|
SKŁADNIK ODŻYWCZY
|
ILOŚĆ
|
%GDA*
|
Wartość energetyczna
|
386 kcal
|
-
|
Tłuszcz
|
2,6 g
|
-
|
Węglowodany
w tym błonnik:
|
81,7 g
12,0 g
|
-
-
|
Białko
|
9,1 g
|
-
|
Sód
|
33,0 mg
|
-
|
Wapń
|
429,6 mg
|
53,7
|
Witamina C
|
89,4 mg
|
111,8
|
Żelazo
|
14,0 mg
|
100,0
|
Witamina A
|
239,1 mcg
|
29,9
|
*Wskazane Dzienne Spożycie (GDA)
Działanie NONI:
- zmniejsza objawy alergii
- opóźnia proces starzenia się organizmu
- poprawia oddech
- wspomaga trawienie
- oczyszcza i odtruwa organizm
- dodaje energii
- reguluje ciśnienie
- przyspiesza zdolność myślenia
- wspomaga walkę z nadwagą
- zmniejsza bóle głowy
- odpręża, polepsza sen
- zmniejsza stres
- polepsza samopoczucie
Owoce noni są uznawane za “Królową roślin zdrowotnych” ze względu na swoje szerokie zastosowanie. Noni stymuluje produkcję limfocytów-T w układzie immunologicznym, wspomagając dobry stan zdrowia. Substancja (Noni-ppt) bogata m.in. w polisacharydy występująca w noni posiada właściwości profilaktyczne oraz wspomaga prawidłowy wzrost komórek. Owoce te są często wykorzystywane z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Zawierają 17 z 20 znanych aminokwasów
Sposób użycia: ok 1 łyżeczki dziennie. Noni dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym.
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.