|
Nóż stalowy
|
Nóż ceramiczny
|
Głownia
|
wykonana ze stali nierdzewnej lub węglowej
|
wykonana z ceramiki
|
Ostrość
|
duża ostrość (krawędź tnąca grubsza od ostrza ceramicznego)
możliwość samodzielnego ostrzenia lub oddania do odpłatnego naostrzenia profesjonalnej firmie
|
wyjątkowo duża ostrość (krawędź tnąca czyli ostrze dużo cieńsze od stalowego)ostrze odporne na tępienie w dużo większym stopniu w porównaniu do stalowego
możliwości ponownego, samodzielnego naostrzenia noża w przypadku stępienia,
|
Twardość (odporność na zarysowanie i ścieranie)
|
zależy od rodzaju zastosowanego stopu stali
mniejsza od twardości ceramiki
|
twardszy jest tylko diament
|
|
|
|
Pochłanianie zapachów
|
porowatość stali sprawia, że nóż może przenosić niektóre zapachy i posmak krojonych składników (np. ostrej papryki, cebuli)
konieczność umycia noża w wodzie z płynem do mycia naczyń po krojeniu składników o intensywnym smaku i zapachu
|
znikoma porowatość utrudnia przenoszenie posmaku i zapachu krojonych składników
nóż wystarczy opłukać, a posmak i zapach nie zostaną przeniesione
|
Utrzymanie w czystości
|
porowatość stali powoduje konieczność czyszczenia noża przynajmniej za pomocą delikatnego detergentu
nóż po umyciu najlepiej od razu wytrzeć do sucha
można myć w zmywarce, choć przyspiesza to ewentualną korozję i tępienie ostrza
|
znikoma porowatość ułatwia utrzymanie noża w czystości, nawet przy pomocy samej wody
nóż po umyciu można zostawić do wysuszenia lub wytrzeć do sucha
|
Korozja
|
odporność na korozję zależy od zastosowanej stali
nie ma noży, które w ogóle nie rdzewieją
|
bardzo wysoka odporność na korozję (ceramika nie wchodzi w reakcję z kwasami, olejami i sokami)
praktycznie nie ulegają korozji
|
Uniwersalność
|
bardzo duża
|
wysoka
|
Cena
|
uzależniona od jakości zastosowanej stali
noże wykonane ze stali niższej jakości są tanie
|
wszystkie noże ceramiczne cechuje wysoka jakość, a cena uzależniona jest dodatkowo od kształtu głowni i rękojeści oraz materiału, z którego została wykonana
brak tzw. „dolnej półki cenowej”
|