Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Niezastąpiona Bazylia świeże zioła przez cały rok

11-04-2015, 8:47
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1.99 zł     
Użytkownik pavlo-lodz
numer aukcji: 5170122380
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 3    Zostało sztuk: 497    Licytowało: 3    Wyświetleń: 26   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

 

Bazylia właściwa (Ocimum basilicum)

      

Bazylia właściwa jest jednoroczną rośliną, można ją uprawiać zarówno w gruncie

jak i w doniczkach (dorasta do 40 cm). Jako przyprawy używa się liści, najlepiej zebranych w czasie kwitnienia roślin.
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego,

baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów.

Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.

 

 

Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie,

działa rozkurczowo, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
Wieńce z bazylii symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach.
Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii.
Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.
Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król).
Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać

w oliwie z solą lub samej soli. Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.
Najkorzystniejszy termin zbioru bazylii to lipiec, a następnie wrzesień.




Świeże liście bazylii dodaje się do surówek i sałatek warzywnych. W przypadku potraw podawanych

na gorąco lepiej jest używać suszonego ziela. Dodaje się je do pieczeni wieprzowych i baranich,

potraw z koniny, ryb, gulaszy, flaków oraz zup, np. grochowej, grzybowej, fasolowej czy krupniku.

Bazylia nadaje niesamowitego aromatu marynatom z ogórków, dyni, a także pasztetom, kiełbasom, twarogom, omletom, jajecznicy oraz kotletom z różnych rodzajów mięsa. Można nimi przyprawiać pasty twarogowe, majonezy, masła, a nawet ocet.

Są niezastąpioną przyprawą kuchni włoskiej. Dodaje się je do makaronów, pizz,
potraw z pomidorów. Stanowią główny składnik pesto. Ponadto przyprawia się nimi kapustę

oraz potrawy z nasion roślin strączkowych. Produkuje się z nich oryginalne w smaku lody

i wyroby czekoladowe (np. trufle), a także przyprawia nimi likiery. Bazylię najlepiej dodawać do potraw

pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak.

 

  
  
 Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 1g (ok. 600szt.) nasion
z załączoną instrukcją wysiewu oraz dalszej uprawy.

 


 Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam.

 

 
 

 

 
 

 

adres email -   [zasłonięte]@gmail.com

 

tel. kontaktowy -   514 [zasłonięte] 414

 

 

 

 

 

 

 

 

Numer konta bankowego mBank:

 

48 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0170002 [zasłonięte] 110239


W tytule przelewu proszę KONIECZNIE
wpisz swój login (nazwę użytkownika).
Do każdego zakupu wystawiam paragon
lub (na życzenie) fakturę zw.
 

 

Zakupione nasiona wysyłam w jednej przesyłce, zazwyczaj w ciągu 24h 

po wpłynięciu należności na konto, 

od poniedziałku do piątku.

 

 


 

 

 

Kupując na aukcji akceptujesz zasady zawarte na mojej stronie "O mnie" oraz 

w regulaminie Allegro.

Po zakupie na wpłatę czekam 10 dni.