Bazylia właściwa (Ocimum basilicum)
Bazylia właściwa jest jednoroczną rośliną, można ją uprawiać zarówno w gruncie
jak i w doniczkach (dorasta do 40 cm). Jako przyprawy używa się liści, najlepiej zebranych w czasie kwitnienia roślin. Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego,
baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów.
Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie,
działa rozkurczowo, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek. Wieńce z bazylii symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach. Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich. Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król). Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać
w oliwie z solą lub samej soli. Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem. Najkorzystniejszy termin zbioru bazylii to lipiec, a następnie wrzesień.
Świeże liście bazylii dodaje się do surówek i sałatek warzywnych. W przypadku potraw podawanych
na gorąco lepiej jest używać suszonego ziela. Dodaje się je do pieczeni wieprzowych i baranich,
potraw z koniny, ryb, gulaszy, flaków oraz zup, np. grochowej, grzybowej, fasolowej czy krupniku.
Bazylia nadaje niesamowitego aromatu marynatom z ogórków, dyni, a także pasztetom, kiełbasom, twarogom, omletom, jajecznicy oraz kotletom z różnych rodzajów mięsa. Można nimi przyprawiać pasty twarogowe, majonezy, masła, a nawet ocet.
Są niezastąpioną przyprawą kuchni włoskiej. Dodaje się je do makaronów, pizz, potraw z pomidorów. Stanowią główny składnik pesto. Ponadto przyprawia się nimi kapustę
oraz potrawy z nasion roślin strączkowych. Produkuje się z nich oryginalne w smaku lody
i wyroby czekoladowe (np. trufle), a także przyprawia nimi likiery. Bazylię najlepiej dodawać do potraw
pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak.
Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 1g (ok. 600szt.) nasion z załączoną instrukcją wysiewu oraz dalszej uprawy.
Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam.
|