firmy Nutiva z Filipin
Tradycyjna dieta mieszkańców wysp Pacyfiku składa się z dużych ilości kokosa, a u osób stosujących taką dietę występuje niska zachorowalność na choroby serca lub nadwagę. Olej kokosowy Organic Extra-Virgin firmy Nutiva jest przetwarzany zaraz po zbiorach świeżych kokosów na Filipinach. W przeciwieństwie do wielu innych organicznych olejów kokosowych, które mają lekko kwaskowaty, bardzo mdły lub ostry smak, stosowany przez firmę Nutiva proces przetwarzania zapobiega fermentacji i pomaga zachować naturalnie łagodny i słodki smak.
Olej kokosowy firmy Nutiva posiada certyfikat organiczny i non-GMO. Jest wytłaczany na zimno, dlatego zachowuje cenne substancje odżywcze i tłuszcze. Nie są stosowane żadne wybielacze ani substancje chemiczne. Otrzymujesz najczystszy, biały, kremowy świeży smak i zapach nierafinowanych kokosów bez dodatków chemikaliów. Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Olej kokosowy firmy Nutiva topi się już w temp. 24°C i w niższych temperaturach powróci do stałej postaci. Stosowanie oleju w każdej postaci jest bezpieczne i zdrowe.
Korzyści dla zdrowia
Olej kokosowy przynosi wiele korzyści dla zdrowia dzięki zawartym kwasom tłuszczowym omega. Kwas laurynowy, stanowi ok. 50% oleju kokosowego. Jest to rzadki średniołańcuchowy kwas tłuszczowy występujący w mleku kobiet karmiących. Wspomaga metabolizm i jest badany pod kątem właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Niektórzy naukowcy przewidują, że kwas laurynowy będzie tak popularny jak obecnie jest omega-3.
Olej kokosowy firmy Nutiva posiada również korzystne działanie na skórę jako kojący olejek do masażu i ciała dla suchej i zniszczonej skóry, szczególnie po opalaniu. Może być stosowny do demakijażu, nawilżania i ukojenia suchej lub podrażnionej skóry. Można go również nakładać na włosy jak preparat odżywiający i nawilżający.
Organiczny olej kokosowy extra-virgin
- Posiada certyfikat organiczny i non-GMO
- Wyprodukowany ze świeżych kokosów, a nie suszonych
- Tłoczony na zimno
- Nierafinowany
- Bez substancji chemicznych
- Niefermentowany*
- Nie wybielany
- Bez dodatków zapachowych
- Nieutwardzony
- Bez rozpuszczalników
- Śnieżnobiały jak świeży kokos
- Smakuje jak świeży kokos
- O zapachu świeżego kokosa
Czy wiedziałeś o tym, że…?
* Podczas wytwarzania innych produktów tego rodzaju między krojeniem kokosa, a tłoczeniem oleju mija ponad 10 godzin, co ma negatywny wpływ na smak produktu.
Sposób przetwarzania oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia ma istotne znaczenie w optymalizacji smaku, tekstury, koloru i aromatu produktu.
Nie można porównywać organicznego oleju kokosowego extra-virgin tłoczonego na zimno firmy Nutiva, o delikatnym smaku i przyjemnym zapachu i śnieżnobiałym kolorze, z olejem produkowanym na skalę przemysłową, o mdłym smaku, słabym zapachu i kolorze złamanej bieli.
Uwaga, brązowe drobinki na dnie oleju kokosowego Nutiva pochodzą z włókien kokosa i występują naturalnie w oleju kokosowym extra-virgin.
Działanie oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
Od lat 60-tych olej kokosowy był niesprawiedliwie uważany za “niezdrowy”. Media podają raporty opisujące, że olej kokosowy zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych blokujących tętnice. Jednak raporty te pomijały informacje, że olej stosowny w badaniach to utwardzony olej, a nie ten z pierwszego tłoczenia stosowany od wieków.
Wiadomo już, że utwardzanie czyli dodawanie wodoru do oleju, aby uzyskać żywność trwałą – stanowi problem, a nie sam olej kokosowy. Utwardzone oleje sojowe, kukurydziane i rzepakowe – z dużą ilością niebezpiecznych tłuszczów trans i przetwarzane z zastosowaniem toksycznych rozpuszczalników heksanowych – są często dodawane do pakowanej żywności. Proces ten przyniósł wiele profitów przedsiębiorcom, a Amerykanom dodał kilka kilogramów. Teraz ma on związek z tłuszczami trans i chorobami serca.
Czysty olej kokosowy często dodawany jest do odżywek dla dzieci, gdyż kokos jest bardzo zdrowy. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe, „dobre tłuszcze”, które zalecają lekarze.
Utwardzone tłuszcze trans czy leczniczy olej kokosowy?
W 2006r. FDA zaczęło wymagać, aby na etykietach umieszczać informację o “tłuszczach trans” w wyniku tego cała kategoria tłuszczów jest poddawana analizie. Olej kokosowy dotacza odżywcze „dobre tłuszcze”, które są istotne dla naszego zdrowia. Miliony Amerykanów kwestionuje przestarzałe założenie, że „0% tłuszczu jest dobre dla zdrowia”, „tłuszcze z tropikalnych pokarmów są złe”, a „wiele olejów roślinnych ma korzystny wpływ.”
Tradycyjna dieta mieszkańca wysp Pacyfiku składa się z dużych ilości miąższu kokosa i oleju kokosowego, a u osób stosujących taką dietę występuje niska zachorowalność na choroby serca lub nadwagę. Kiedy dieta z olejami roślinnymi zastępuje ich tradycyjną dietę, zaczynają pojawiać się choroby związane z jedzeniem tłuszczów występujące w krajach rozwiniętych, tj. choroby serca, odporność jest osłabiona i wzrasta poziom cholesterolu w osoczu krwi.
Oprócz wartości odżywczych, czysty olej kokosowy jest również kojącym olejkiem do masażu i ciała dla suchej i/lub zniszczonej skóry.
Sposób użycia: Sugerujemy przyjmować codziennie przynajmniej 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin.
Sposób przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.