Waga: 0,5kg
Kraj pochodzenia: Mauritius
Jest to
produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade)
Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT
Certyfikacja ekologiczna: Soil Association
Produkcja: spółdzielnia non-proft 'Craft Aid'
Nierafinowany, nieoczyszczony, ciemny cukier trzcinowy - doskonały do codziennego użytku i wszelkich domowych wypieków. Muscovado to cukier
drobnokrystaliczny o dużej zawartości melasy, miękki z ciepłym
miodowym kolorem i smakiem pomady. Jest nie do zastąpienia w
przyrządzaniu polewy butterscotch, toffi, tiramisu, lodów, ciast
owocowych. Idealny również do wypieków czekoladowych, ciemnego
sosu toffi. Stanowi wspaniały składnik marynat do grillowania,
chilli czy sosu bolognese.
Cukier ten jest produktem Fair Trade
(czyli pochodzi ze Sprawiedliwego Handlu), oznacza to, że farmerzy
pracujący przy jego produkcji prócz godziwej zapłaty, mogą
cieszyć się odpowiednimi warunkami socjalnymi pracy. Dodatkowo
cukier ten jest pakowany przez organizację Craft Aid, która zrzesza
i wspiera osoby niepełnosprawne gwarantując im możliwość
zatrudnienia. Kupujesz zatem podwójnie etyczny produkt, a w zamian
za to cieszysz się doskonałej jakości cukrem, charakteryzującym się wspaniałym smakiem naturalnej
trzcinowej melasy.
Trzcina
cukrowa (cukrowiec lekarski) pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej
Gwinei. Jest to wieloletnia trawa uprawiana w wilgotnym klimacie
równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca, temperatury
powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube
łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów,
są wypełnione silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze
słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała
trzcina zawiera około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada
naturalny, złotobrązowy kolor, a otrzymuje się go poprzez
krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku. Wówczas
powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty
cienką warstwą melasy.
Zastosowanie
cukru trzcinowego wykracza daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę
cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i
ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek,
który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety
m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka
kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono
objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także
zapalenia i przeziębienia z gorączką.