Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nierafinowany cukier trzcinowy Muscovado 0,5kg

22-06-2012, 6:21
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 8.40 zł      Najwyzsza cena licytacji: 8.40 zł     
Użytkownik SzczyptaSwiataPl
numer aukcji: 2421194427
Miejscowość Oborniki Śląskie k. Wrocławia
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 29    Licytowało: 1    Wyświetleń: 29   
Koniec: 14-07-2012 11:54:32
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

f

Nierafinowany cukier trzcinowy Muscovado 0,5kg

Nierafinowany, nieoczyszczony, ciemny cukier trzcinowy - doskonały do codziennego użytku i wszelkich domowych wypieków. Muscovado to cukier drobnokrystaliczny o dużej zawartości melasy, miękki z ciepłym miodowym kolorem i smakiem pomady.

8.40 zł

FI050

Waga: 0,5kg

Kraj pochodzenia: Mauritius

Jest to produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade)

Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT

Certyfikacja ekologiczna: Soil Association

Produkcja: spółdzielnia non-proft 'Craft Aid'


Nierafinowany, nieoczyszczony, ciemny cukier trzcinowy - doskonały do codziennego użytku i wszelkich domowych wypieków. Muscovado to cukier drobnokrystaliczny o dużej zawartości melasy, miękki z ciepłym miodowym kolorem i smakiem pomady. Jest nie do zastąpienia w przyrządzaniu polewy butterscotch, toffi, tiramisu, lodów, ciast owocowych. Idealny również do wypieków czekoladowych, ciemnego sosu toffi. Stanowi wspaniały składnik marynat do grillowania, chilli czy sosu bolognese.

Cukier ten jest produktem Fair Trade (czyli pochodzi ze Sprawiedliwego Handlu), oznacza to, że farmerzy pracujący przy jego produkcji prócz godziwej zapłaty, mogą cieszyć się odpowiednimi warunkami socjalnymi pracy. Dodatkowo cukier ten jest pakowany przez organizację Craft Aid, która zrzesza i wspiera osoby niepełnosprawne gwarantując im możliwość zatrudnienia. Kupujesz zatem podwójnie etyczny produkt, a w zamian za to cieszysz się doskonałej jakości cukrem, charakteryzującym się wspaniałym smakiem naturalnej trzcinowej melasy.

Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski) pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej Gwinei. Jest to wieloletnia trawa uprawiana w wilgotnym klimacie równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca, temperatury powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów, są wypełnione silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała trzcina zawiera około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a otrzymuje się go poprzez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku. Wówczas powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty cienką warstwą melasy.

Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek, który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

Zobacz inne nasze aukcje

Aukcja stworzona 2<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>012-06 11:54:32 przez sklep oparty na systemie IAI-Shop.