WYSYŁKA DZISIAJ !!!
CODZIENNIE W DNI ROBOCZE
WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:
1) deklarację odbioru przesyłki "za pobraniem" lub 2) skan przelewu albo 3) wpłacić za pośrednictwem "Płacę z Allegro"
NIEORGANICZNA ANALIZA JAKOŚCIOWA
Instrukcja do ćwiczeń laboratoryjnych
Marek Smolik, Teofil Korolewicz, Antonina Dębska-Horecka
Stan książki: NOWA
Wydawnictwo Politechniki Śląskiej
Nakład: 300 egz.
Stron: 180
Format: A4
Opis:
Książka przeznaczona jest dla studentów wydziału chemicznego na kierunkach technologia chemiczna, chemia, inżynieria chemiczna. Składa się z dwóch części. W części I krótko omówiono wybrane zagadnienia z chemii ogólnej i nieorganicznej, niezbędne do zrozumienia reakcji przebiegających w toku analizy jakościowej. W części II przedstawiono podział kationów na grupy oraz omówienie ich w następującej kolejności: Własności pierwiastków i wybranych związków Najważniejsze reakcje charakterystyczne Metody rozdziału kationów i ich identyfikacja Uwagi do rozdziału poszczególnych grup kationów, a także Klasyfikacja anionów, ich własności i reakcje charakterystyczne Przykłady analizy anionów i reakcje ich identyfikacji Jest to już czwarte wydanie tej popularnej książki.
Spis treści:
Spis treści:
PRZEDMOWA........................................................................................................................... 5
1. Wstęp.................................................................................................................................... 7
2. Reakcje chemiczne wykorzystywane w analizie jakościowej kationów I anionów..... 8
2.1. Reakcje strącania osadów............................................................................................... 10
2.1.1. Mechanizmy roztwarzania osadów................................................................................. 12
2.2. Reakcje kwasów i zasad.................................................................................................. 14
2.2.1. Reakcje hydrolizy............................................................................................................ 19
2.2.2. Roztwory buforowe......................................................................................................... 22
2.2.3. Wskaźniki pH.................................................................................................................. 24
2.3. Reakcje wymiany elektronów (reakcje redoks).............................................................. 26
2.4. Reakcje wymiany ligandów hirudina (reakcje tworzenia kompleksów)...................................... 33
3. Podział pierwiastków z punktu widzenia analizy jakościowej..................................... 36
4. Podział kationów na grupy analityczne........................................................................... 40
I grupa analityczna.................................................................................................................43
Ha grupa analtityczna.............................................................................................................57
Ilb grupa analityczna..............................................................................................................73
III grupa analityczna...............................................................................................................89
IV grupa analityczna............................................................................................................113
V grupa analityczna..............................................................................................................121
5. Aniony.....................................................................................................................................135
5.1. Analiza anionów...................................................................................................................161
CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ
NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ
DARMOWY FRAGMENT!!!
Polecamy inne książki w dziale CHEMIA:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | Panelealle |
|
|
|