TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY, NAJZDROWSZY
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ Z PESTEK DYNI
w ciemnej butelce 100 ml
WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY :
Olej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestek dyni (Cucurbita Pepo). Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ze względu na swoje właściwości i skład olej z pestek dyni jest poszukiwany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na występujące w nim fitosterole. Do fitosteroli zaliczamy około 40 związków. Niektóre z nich maja budowę bardzo podobną do cholesterolu, co przekłada się na ich znaczenie zdrowotne w walce ze zbyt wysokim poziomem „ złego” cholesterolu. Najprościej mówiąc: w miejscu, gdzie następuje wchłanianie cholesterolu- czyli w jelitach, fitosterole łączą się z receptorami komórek jelitowych w miejsce cholesterolu. Dzięki temu dochodzi do ograniczonego wchłaniania się cholesterolu, a w efekcie spadku jego stężenia we krwi. Warto dodać iż witamina A i D oraz tłuszcze nienasycone zwiększają przyswajalność steroli roślinnych. Część dostarczonych do organizmu fitosteroli zostaje wbudowana w strukturę błon komórkowych i śródbłonków. Środowisko nauk medycznych z dziedziny fitoterapii w swoich artykułach wspomina również o innych właściwościach fitosteroli. I tak oto dr Henryk Różański w swojej pracy (Naturalne substancje anaboliczne. Fitosterole) przedstawia je jako: hamujące reakcje alergiczne, stymulujące układ odpornościowy, hamujące agregację płytek krwi, działające przeciw zakrzepowo, przeciw zawałowo. Wspomina także o działaniu zapobiegającym tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych. Zalicza się je także do substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Olej z pestek dyni jest poszukiwany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na działanie fitosteroli w kierunku profilaktyki i wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego (prostaty).Występujące w oleju z pestek dyni fitosterole są bardzo podobne do hormonów płciowych. Za prawidłowe funkcjonowanie prostaty odpowiada właściwy poziom dihydrotestosteronu ( skrót DHT). Zadaniem tak podobnych fitosteroli jest zablokowanie DHT, co w konsekwencji przekłada się na obniżenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przerostem gruczołu krokowego, czyli częstego oddawania moczu w małych ilościach. Upraszczając nieco można powiedzieć, że niektóre z fitosteroli są akceptowane przez enzym, który przekształca testosteron w DHT. W ten sposób część DHT jest blokowana, a zastępujące je fitosterole roślinne nie szkodzą prostacie. Pozostając jeszcze przy temacie pestek dyni, należy wspomnieć o ich anty pasożytniczym działaniu. Efekt taki można osiągnąć stosując świeże pestki dyni, a odpowiedzialna za to jest substancja aktywna kukurbitin. Ze względu na znacząca zawartość cynku w pestkach dyni poleca się ich spożywanie osobom z problemami chorób skóry, trądzikiem, opryszczką, choroba wrzodową żołądka oraz trudno gojącymi się ranami..
ZASTOSOWANIE:
W medycynie naturalnej olej z pestek dyni stosowany jest do wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty, miażdżycy, schorzenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych oraz eliminowania pasożytów w organizmie. W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje podany z lodami waniliowymi. Przechowywany w lodówce może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.
SKŁAD:
Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Kwasy tłuszczowe nienasycone to ponad 80% z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy). Olej zawiera witaminy E, witaminy grupy B, A i D. Zawiera selen, potas i cynk. Olej z pestek dyni zawiera również takie substancje jak skwalen, fitosterole, citrulin, cucurbitin. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.
PRZECHOWYWANIE:
Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: 23.04.2015
PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Białko 0g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 100g, w tym:
- kwasy nasycone 4-6g
- kwasy jednonienasycone 60-70g
- kwasy wielonienasycone 20-26g
- cholesterol 0g
Więcej zdjęć produktu: