Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NIEOCZYSZCZONY OLEJ Z PESTEK DYNI 250 ml

11-08-2014, 0:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 33 zł     
Użytkownik ekoNatura24_pl
numer aukcji: 4405683212
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 10-08-2014 23:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

TŁOCZONY NA ZIMNO,

NIEOCZYSZCZONY, NAJZDROWSZY

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:

 

OLEJ Z PESTEK DYNI

w ciemnej butelce 100 ml

 

 

 

WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch


Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.

 

 

OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY :

 

Olej tłoczony jest na zimno z nieprażonych pestek dyni (Cucurbita Pepo). Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemno zielona barwa i charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ze względu na swoje właściwości i skład olej z pestek dyni jest poszukiwany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na występujące w nim fitosterole. Do fitosteroli zaliczamy około 40 związków. Niektóre z nich maja budowę bardzo podobną do cholesterolu, co przekłada się na ich znaczenie zdrowotne w walce ze zbyt wysokim poziomem „ złego” cholesterolu. Najprościej mówiąc: w miejscu, gdzie następuje wchłanianie cholesterolu- czyli w jelitach, fitosterole łączą się z receptorami komórek jelitowych w miejsce cholesterolu. Dzięki temu dochodzi do ograniczonego wchłaniania się cholesterolu, a w efekcie spadku jego stężenia we krwi. Warto dodać iż witamina A i D oraz tłuszcze nienasycone zwiększają przyswajalność steroli roślinnych. Część dostarczonych do organizmu fitosteroli zostaje wbudowana w strukturę błon komórkowych i śródbłonków. Środowisko nauk medycznych z dziedziny fitoterapii w swoich artykułach wspomina również o innych właściwościach fitosteroli. I tak oto dr Henryk Różański w swojej pracy (Naturalne substancje anaboliczne. Fitosterole) przedstawia je jako: hamujące reakcje alergiczne, stymulujące układ odpornościowy, hamujące agregację płytek krwi, działające przeciw zakrzepowo, przeciw zawałowo. Wspomina także o działaniu zapobiegającym tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych. Zalicza się je także do substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Olej z pestek dyni jest poszukiwany przede wszystkim przez mężczyzn ze względu na działanie fitosteroli w kierunku profilaktyki i wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego (prostaty).Występujące w oleju z pestek dyni fitosterole są bardzo podobne do hormonów płciowych. Za prawidłowe funkcjonowanie prostaty odpowiada właściwy poziom dihydrotestosteronu ( skrót DHT). Zadaniem tak podobnych fitosteroli jest zablokowanie DHT, co w konsekwencji przekłada się na obniżenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przerostem gruczołu krokowego, czyli częstego oddawania moczu w małych ilościach. Upraszczając nieco można powiedzieć, że niektóre z fitosteroli są akceptowane przez enzym, który przekształca testosteron w DHT. W ten sposób część DHT jest blokowana, a zastępujące je fitosterole roślinne nie szkodzą prostacie. Pozostając jeszcze przy temacie pestek dyni, należy wspomnieć o ich anty pasożytniczym działaniu. Efekt taki można osiągnąć stosując świeże pestki dyni, a odpowiedzialna za to jest substancja aktywna kukurbitin. Ze względu na znacząca zawartość cynku w pestkach dyni poleca się ich spożywanie osobom z problemami chorób skóry, trądzikiem, opryszczką, choroba wrzodową żołądka oraz trudno gojącymi się ranami..

 

 

ZASTOSOWANIE:

 

W medycynie naturalnej olej z pestek dyni stosowany jest do wspomagania leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty, miażdżycy, schorzenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych oraz eliminowania pasożytów w organizmie. W kuchni stosowanym wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje podany z lodami waniliowymi. Przechowywany w lodówce może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.

 

 

SKŁAD:

 

Ze względu na specyficzny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olejem lekkostrawnym. Kwasy tłuszczowe nienasycone to ponad 80% z czego 60% to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy). Olej zawiera witaminy E, witaminy grupy B, A i D. Zawiera selen, potas i cynk. Olej z pestek dyni zawiera również takie substancje jak skwalen, fitosterole, citrulin, cucurbitin. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.

 

 

PRZECHOWYWANIE:

 

Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce. 

 

 

TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:  23.04.2015

 

 

 

PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH: 

 

Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Białko 0g

Węglowodany 0g

Tłuszcz 100g, w tym:

- kwasy nasycone 4-6g

- kwasy jednonienasycone 60-70g

- kwasy wielonienasycone 20-26g

- cholesterol 0g

 

 

 

 

 

 

 

Więcej zdjęć produktu: