Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NIEFILTROWANA OLIWA TASTE OF GREECE,XII.2013,KRETA

19-02-2014, 10:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 49 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 49 zł     
Użytkownik malgosia75
numer aukcji: 3960126040
Miejscowość Nieporęt
Licytowało: 1    Wyświetleń: 100   
Koniec: 19-02-2014 09:42:55
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze stanowisko na targach w Zakopanem w sierpniu 2011TASTE OF GREECE

ZAPACH I SMAK TRADYCYJNEJ KRETY W ELEGANCKIM WYDANIU

opakowanie: elegancka karafka o pojemności 750ml - Idealna na prezent przez cały rok!

 

Niefiltrowana oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji

Wytrawny, aromatyczny i intensywny smak świeżej oliwy!

 

Oliwa o najniższej kwasowości 0.2-0,3% !    Im niższa kwasowość, tym lepsza jakość oliwy!

Najświeższa oliwa na rynku - zbiór i wytłoczenie 05 grudnia 2013r.!

Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli.

Tak od lat rozpoczynamy Niedzielę Wielkanocną w ChaniiW poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki GrecjiNasza wielka, grecka przygoda na ekranie Dzień Dobry TVNZapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę z oliwek.

Zgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyZgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyOliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. dzikie kapary z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.

 

Najlepsza do każdej sałatki!

 

Najwyższej jakości niefiltrowana oliwa Extra Virgin z gaju oliwnego położonego w okolicach Voukolies (rejon Chania - Kreta zachodnia) - osobiście nadzorowaliśmy zbiór oliwek i tłoczenie oliwy - zdjęcia poniżej. Oliwa wyciśnięta ok. 2h po zbiorze, przy użyciu wyłącznie tradycyjnych środków mechanicznych. Najwyższej klasy oliwa organiczna o kwasowości 0.2-0.3%. Seria limitowana.

Ten rejon Krety (Voukolies) posiada najlepsze warunki klimatyczno-glebowe dla rozwoju drzew oliwnych o czym świadczą rosnące tu najstarsze znane drzewa oliwne o żywocie dłuższym niż 3 tysiące lat.

Taste of Greece to kwintesencja tego co Kreta ma najcenniejszego - naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i wytłaczania oliwek.

Oliwa ta charakteryzuje się wyrazistym owocowym aromatem, zieloną barwą oraz dużą gęstością. W oliwie występują drobinki świeżo wyciśniętych oliwek, dzięki czemu jest mętna i esencjonalna. Oliwki Koroneki, z których jest wytłoczona pochodzą z jednego gaju oliwnego. Ręczny zbiór oliwek rozpoczyna się pod koniec listopada i trwa do końca lutego. Po zbiorze oliwki przewożone są w grubych jutowych workach do niewielkiej tłoczni, gdzie rozpoczyna się proces wytłaczania. Świeże oliwki nie mogą być przechowywane dłużej niż 3 dni, gdyż z każdą chwilą tracą swoje cenne dla oliwy, właściwości.

Koneserzy oliwy często poszukują małych, rodzinnych, prowadzonych od pokoleń fabryczek, które wytwarzają oliwę na małą skalę ze skrupulatnie wyselekcjonowanych oliwek, a przy tym stosują tradycyjne metody tłoczenia. Wiadomym jest, iż najlepsza oliwa pochodzi ze wschodniej Krety (rejon Sitia) oraz z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukolies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.

Podczas naszego wieloletniego pobytu na Krecie intensywnie poszukiwaliśmy smaku idealnego. Podróżując między tradycyjnymi fabryczkami degustowaliśmy setki rodzajów oliw, a ukoronowaniem tego wysiłku jest starannie przygotowana oferta z oliwą Taste of Greece oraz Oliwą od Chłopa na czele.

 

Właściwości oliwy Taste of Greece:

  • oliwa z oliwek Extra Virgin o kwasowości 0.2-0,3%,

  • tłoczona na zimno z ręcznie zebranych oliwek Koroneiki wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych,

  • oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego (rejon Voukolies w zachodniej Krecie),

  • oliwa jest jednorodna - nie jest mieszanką oliw,

  • produkt całkowicie naturalny o bardzo niskim stopniu przetworzenia,

  • oliwa niefiltrowana z drobinkami oliwek, naturalnie mętna, dzięki czemu dłużej utrzymuje smak i zapach świeżej oliwy,

  • zbiór oliwek i wytłoczenie oliwy nastąpiło 05 grudnia 2013r.

  • ozdobna karafka,

  • wersja limitowa - jedynie 100 szt. ze zbioru grudzień 2013

 

PROCES TŁOCZENIA OLIWY TASTE OF GREECE

1) Rozpoczęcie procesu następuje w ciągu 2 godzin od zbioru oliwek. Na uzyskanie 1 litra tej doskonałej oliwy przeznaczono ok. 6kg oliwek.

 
2) Oliwki są oddzielane od liści oraz myte.
  

 

3) Oliwki są w całości miażdżone przez kamienny walec, w wyniku czego powstaje masa oliwna koloru jasnobrązowego.

4) Masa oliwna jest mieszana przez ok. 20-40 minut i podgrzewana do temperatury maksymalnie 27C.

5) Oddzielenie oliwy i wody od wytłoków przy użyciu prasy.

 

6) Oddzielenie oliwy od wody przez odwirowanie.

7) Oczyszczenie z większych kawałków oliwek by nie podwyższyć kwasowości świeżo wyciśniętej oliwy.

 

 

Nasz chłop :)8) Proces krótkotrwałej dekantacji - największe pozostałości wytłoczonych oliwek pozostają na dnie pojemnika z oliwą, a do butelek nalewana jest pozostała jej część. Przez to oliwa jest nieco bardziej klarowna od Oliwy od Chłopa

 

9) Kontrola jakości produktu końcowego

Osobiście nadzorujemy proces zbioru oliwek, tłoczenia oliwy, napełniania butelek i etykietowania, by na Państwa stoły trafił produkt najwyższej jakości.
 

Oliwa na zdrowie!

 

Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.

 

Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:

 

- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,

- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),

- prawidłowej pracy jelit,

- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,

- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,

- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,

- zapobieganiu chorobom nowotworowym,

- odmłodzeniu skóry.

Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.

 

To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

 

Data zbioru oliwek i wytłoczenia oliwy: 05 grudnia 2013

Termin przydatności do spożycia to lipiec 2015.

Pojemność: 750 ml (elegancka karafka).

 

Możliwość wystawienia faktury VAT.

 

WIĘCEJ O NAS DOWIEDZĄ SIĘ PAŃSTWO Z NASZEGO FOTOBLOGU - życie na Krecie, podróże po Grecji : http://www.creteteam.com/dziennik.php

Najstarsze drzewo oliwne na

Krecie znajduje w pobliżu naszego

domu w okolicach miejscowości Kolimbari

Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.

Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.

Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie, 4km od granicy Warszawy w kierunku na Zalew Zegrzyński.
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONYCH TOWARÓW.

PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS - możliwa tylko i wyłącznie po przedpłacie na konto lub poprzez PayU (darmowe przesyłki za pobraniem możliwe sa jedynie w przypadku dostawy kurierem dedykowanym na terenie Warszawy, Nieporętu, Legionowa i Jabłonny)

W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30.

Pozdrawiamy ze słonecznej i pachnącej Krety, życząc udanych zakupów i niepowtarzalnych smaków,

Greckie Delikatesy i Przepisygreckie.pl

Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje!

Oliwa

 

Suszone pomidory

 

Oliwki


Octy balsamiczne

 

Tahini

 

 

Chałwy

 

Opis i zdjęcia naszych aukcji są naszego autorstwa, stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawą z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!

Szanowna konkurencjo z Allegro i nie tylko - nie kradnij naszych opisów - stwórz własne!