|
TASTE OF GREECE
ZAPACH I SMAK TRADYCYJNEJ KRETY W ELEGANCKIM WYDANIU
opakowanie: elegancka karafka o pojemności 750ml - Idealna na prezent przez cały rok!
Niefiltrowana oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji
Wytrawny, aromatyczny i intensywny smak świeżej oliwy!
Oliwa o najniższej kwasowości 0.2-0,3% ! Im niższa kwasowość, tym lepsza jakość oliwy!
Najświeższa oliwa na rynku - zbiór i wytłoczenie 05 grudnia 2013r.!
|
Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli.
|
Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę z oliwek.
|
Oliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. dzikie kapary z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.
|
|
Najlepsza do każdej sałatki!
|
|
|
|
|
|
|
|
Najwyższej jakości niefiltrowana oliwa Extra Virgin z gaju oliwnego położonego w okolicach Voukolies (rejon Chania - Kreta zachodnia) - osobiście nadzorowaliśmy zbiór oliwek i tłoczenie oliwy - zdjęcia poniżej. Oliwa wyciśnięta ok. 2h po zbiorze, przy użyciu wyłącznie tradycyjnych środków mechanicznych. Najwyższej klasy oliwa organiczna o kwasowości 0.2-0.3%. Seria limitowana. Ten rejon Krety (Voukolies) posiada najlepsze warunki klimatyczno-glebowe dla rozwoju drzew oliwnych o czym świadczą rosnące tu najstarsze znane drzewa oliwne o żywocie dłuższym niż 3 tysiące lat. Taste of Greece to kwintesencja tego co Kreta ma najcenniejszego - naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i wytłaczania oliwek. Oliwa ta charakteryzuje się wyrazistym owocowym aromatem, zieloną barwą oraz dużą gęstością. W oliwie występują drobinki świeżo wyciśniętych oliwek, dzięki czemu jest mętna i esencjonalna. Oliwki Koroneki, z których jest wytłoczona pochodzą z jednego gaju oliwnego. Ręczny zbiór oliwek rozpoczyna się pod koniec listopada i trwa do końca lutego. Po zbiorze oliwki przewożone są w grubych jutowych workach do niewielkiej tłoczni, gdzie rozpoczyna się proces wytłaczania. Świeże oliwki nie mogą być przechowywane dłużej niż 3 dni, gdyż z każdą chwilą tracą swoje cenne dla oliwy, właściwości.
|
Koneserzy oliwy często poszukują małych, rodzinnych, prowadzonych od pokoleń fabryczek, które wytwarzają oliwę na małą skalę ze skrupulatnie wyselekcjonowanych oliwek, a przy tym stosują tradycyjne metody tłoczenia. Wiadomym jest, iż najlepsza oliwa pochodzi ze wschodniej Krety (rejon Sitia) oraz z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukolies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.
Podczas naszego wieloletniego pobytu na Krecie intensywnie poszukiwaliśmy smaku idealnego. Podróżując między tradycyjnymi fabryczkami degustowaliśmy setki rodzajów oliw, a ukoronowaniem tego wysiłku jest starannie przygotowana oferta z oliwą Taste of Greece oraz Oliwą od Chłopa na czele.
|
|
|
Właściwości oliwy Taste of Greece:
-
oliwa z oliwek Extra Virgin o kwasowości 0.2-0,3%,
-
tłoczona na zimno z ręcznie zebranych oliwek Koroneiki wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych,
-
oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego (rejon Voukolies w zachodniej Krecie),
-
oliwa jest jednorodna - nie jest mieszanką oliw,
-
produkt całkowicie naturalny o bardzo niskim stopniu przetworzenia,
-
oliwa niefiltrowana z drobinkami oliwek, naturalnie mętna, dzięki czemu dłużej utrzymuje smak i zapach świeżej oliwy,
-
zbiór oliwek i wytłoczenie oliwy nastąpiło 05 grudnia 2013r.
-
ozdobna karafka,
-
wersja limitowa - jedynie 100 szt. ze zbioru grudzień 2013
|
|
PROCES TŁOCZENIA OLIWY TASTE OF GREECE
|
1) Rozpoczęcie procesu następuje w ciągu 2 godzin od zbioru oliwek. Na uzyskanie 1 litra tej doskonałej oliwy przeznaczono ok. 6kg oliwek.
|
|
|
|
|
|
|
|
2) Oliwki są oddzielane od liści oraz myte. |
|
|
|
|
|
|
|
3) Oliwki są w całości miażdżone przez kamienny walec, w wyniku czego powstaje masa oliwna koloru jasnobrązowego.
4) Masa oliwna jest mieszana przez ok. 20-40 minut i podgrzewana do temperatury maksymalnie 27C.
5) Oddzielenie oliwy i wody od wytłoków przy użyciu prasy.
|
|
6) Oddzielenie oliwy od wody przez odwirowanie.
7) Oczyszczenie z większych kawałków oliwek by nie podwyższyć kwasowości świeżo wyciśniętej oliwy.
|
|
8) Proces krótkotrwałej dekantacji - największe pozostałości wytłoczonych oliwek pozostają na dnie pojemnika z oliwą, a do butelek nalewana jest pozostała jej część. Przez to oliwa jest nieco bardziej klarowna od Oliwy od Chłopa
9) Kontrola jakości produktu końcowego
|
Osobiście nadzorujemy proces zbioru oliwek, tłoczenia oliwy, napełniania butelek i etykietowania, by na Państwa stoły trafił produkt najwyższej jakości. |
|
Oliwa na zdrowie!
Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.
|
Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:
- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,
- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),
- prawidłowej pracy jelit,
- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,
- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,
- zapobieganiu chorobom nowotworowym,
- odmłodzeniu skóry.
|
Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
|
To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.
|
|
Data zbioru oliwek i wytłoczenia oliwy: 05 grudnia 2013
Termin przydatności do spożycia to lipiec 2015.
Pojemność: 750 ml (elegancka karafka).
Możliwość wystawienia faktury VAT.
|
|
WIĘCEJ O NAS DOWIEDZĄ SIĘ PAŃSTWO Z NASZEGO FOTOBLOGU - życie na Krecie, podróże po Grecji : http://www.creteteam.com/dziennik.php
|
|
Najstarsze drzewo oliwne na
Krecie znajduje w pobliżu naszego
domu w okolicach miejscowości Kolimbari
|
|
Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.
|
|
Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.
|
|
|
|
|
|
Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie, 4km od granicy Warszawy w kierunku na Zalew Zegrzyński. |
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONYCH TOWARÓW. |
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS - możliwa tylko i wyłącznie po przedpłacie na konto lub poprzez PayU (darmowe przesyłki za pobraniem możliwe sa jedynie w przypadku dostawy kurierem dedykowanym na terenie Warszawy, Nieporętu, Legionowa i Jabłonny)
|
W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30. |
|
|
Pozdrawiamy ze słonecznej i pachnącej Krety, życząc udanych zakupów i niepowtarzalnych smaków,
Greckie Delikatesy i Przepisygreckie.pl
|
|
Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje! |
Oliwa
|
Suszone pomidory
|
Oliwki
|
|
|
Octy balsamiczne
|
Tahini
|
|
Chałwy
|
|
|
Opis i zdjęcia naszych aukcji są naszego autorstwa, stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawą z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!
Szanowna konkurencjo z Allegro i nie tylko - nie kradnij naszych opisów - stwórz własne!
|