Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NIE TUCZY!! Chleba Adama tylko 1,9 g węglowodanów

03-12-2014, 13:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 16 zł     
Użytkownik biowita
numer aukcji: 4815630236
Miejscowość Czechowice-Dziedzice
Wyświetleń: 6   
Koniec: 03-12-2014 12:30:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Niskokaloryczny Chleb Adama

To gotowa mieszanka do upieczenia na bazie mąki migdałowej.

Jest produktem naturalnym, bez konserwantów i polepszaczy o minimalnej zawartości węglowodanów i cukrów.

 

Wartość odżywcza

100 g

35 g - 1 kromka

Wartość kaloryczna

1086 kJ / 259 kcal

380 kJ / 90,6 kcal

Białko

33 g

11,55 g

Węglowodany (W) w tym Cukier

1,9 g

0,6 g

0,66 g

0,21 g

Tłuszcz roślinny

13,3 g

4,65 g

WW*

0,19 WW

0,07 WW

 

W 100 g Chleba Adama jest tylko 1,9 g węglowodanów.

 

W Polsce zjadamy przeciętnie ok. 270 g chleba dziennie czyli ok. 100 kg rocznie, co przekłada się na następujące ilości spożywanych węglowodanów:

 

Porcja 100 g

Dziennie

Rocznie

chleb biały

70 g

189 g

69 kg

chleb chrupki

59 g

159 g

58 kg

chleb ciemny

36 g

97,2 g

35,5 kg

Chleb Adama

1,9 g

5,13 g

1,87 kg

 

Jedząc regularnie Chleb Adama spożywamy mniej niż 2 kg węglowodanów rocznie

czyli aż o:

67 kg mniej niż w białym !

56 kg mniej niż w chrupkim !

33,5 kg mniej niż w ciemnym !

Otyłość to poważny problem dla organizmu i najczęściej prowadzi do całego szeregu schorzeń. Jest coraz poważniejszym problemem współczesnej medycyny wywoływanym skutkami rozwoju cywilizacyjnego. W coraz większym stopniu dotyka również najmłodszych.

 

Chleb Adama zwiększa uczucie sytości do kilku godzin, co pomaga zachować regularność posiłków i ograniczyć podjadanie.

W przypadku diabetyków czy osób z nadwagą, daje możliwość odciążenia organizmu

z dużych ilości węglowodanów bez przechodzenia na restrykcyjne diety.

Chleb Adama jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL. Badania American Heart Association wykazały, że po włączeniu do codziennej diety migdałów (ok. 30 g) średni poziomu cholesterolu LDL spada o 4,4 % już po miesiącu.

Chleb Adama wpływa idealnie na układ trawienny i cały organizm. Przyczynia się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu HDL i spadku trójglicerydów. Zawiera sproszkowane migdały, których regularne spożywanie wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Działa antystresowo. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Pełnoziarniste dodatki zawarte w mieszance oraz możliwość włączenia własnych składników (orzechów, słonecznika, oliwek, kminku etc.) pozwalają wypiekać chleb o różnych smakach, dopasowanych do indywidualnych gustów, upodobań i fantazji kulinarnych.

 

Skład mieszanki: mąka migdałowa (witaminy E, B1, B2, PP, potas, cynk i magnez), gluten pszenny witalny, ziarna lnu, słonecznika, sól, przyprawy; pakowane osobno suche drożdże

Opakowanie (360 g) wystarcza na 1 bochenek chleba (ok. 600 g) lub 12 bułek.

Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 3 minuty!

Termin przydatności do spożycia: do 24 miesięcy.

 

 

Chleb Adama zajął pierwsze miejsce w kategorii produkty spożywcze na "DIABETICA EXPO",

XIII Ogólnopolskim Sympozjum Diabetologicznym

i VII Ogólnopolskim Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości

we wrześniu 2009 roku w Toruniu.


Sposób wypieku jest bardzo prosty.
Mama lub babcia z dziećmi będą m
iały dużo radości z pieczenia chleba czy bułeczek.

  1. Wsypać zawartość opakowania do miski
  2. Dodać drożdże z dołączonej saszetki i wymieszać, można dodać otręby, ziarna lub inne dodatki w maksymalnej ilości 50 gram, przyprawy maksymalnie 8 gram
  3. Dodać 330 ml letniej przegotowanej wody (temp. około 25 stopni C) lub jeżeli nie dodajemy drożdży, wlać letniej wody mineralnej gazowanej.
  4. Wyrabiać ciasto około 2-5 minut ręcznie lub w automacie
  5. Włożyć wyrośnięte ciasto do formy lub uformować bochenek ewentualnie bułeczki o dowolnym kształcie i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem (aby pieczywo nie przykleiło się do blachy)
  6. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu 45 min. do wyrośnięcia.
  7. Włożyć ciasto do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C. piec w temperaturze 180 - 190 stopni C. przez okres około 45-50 minut na środkowej półce piekarnika lub 40-45 minut w piekarniku z termoobiegiem.
  8. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić chleb w piekarniku 15-25 min., do dalszego wystudzenia odstawić w miejsce bez przeciągu powietrznego, nie przykrywając niczym pieczywa.
  9. Przechowywać w pojemniku na chleb lub przykryty lnianą ściereczką. Chleb po upieczeniu zachowuje świeżość i walory smakowe przez około 1 tydzień.
    Ważne!!! nie przechowywać chleba w workach foliowych.

Chleb nadaje się do przechowywania w zamrażalniku. Przed zamrożeniem należy go wystudzić do temperatury pokojowej i pokroić na kromki.
Czyli możemy równocześnie upiec 2 chleby, oszczędzając czas i energię.

Życzymy Państwu udanego wypieku i smacznego!