Chleb Adama
To gotowa mieszanka do upieczenia na bazie mąki migdałowej.
Jest produktem naturalnym, bez konserwantów i polepszaczy o minimalnej zawartości węglowodanów i cukrów.
Wartość odżywcza
100 g
35 g - 1 kromka
Wartość kaloryczna
1086 kJ / 259 kcal
380 kJ / 90,6 kcal
Białko
33 g
11,55 g
Węglowodany (W) w tym Cukier
1,9 g
0,6 g
0,66 g
0,21 g
Tłuszcz roślinny
13,3 g
4,65 g
WW*
0,19 WW
0,07 WW
W 100 g Chleba Adama jest tylko 1,9 g węglowodanów.
W Polsce zjadamy przeciętnie ok. 270 g chleba dziennie czyli ok. 100 kg rocznie, co przekłada się na następujące ilości spożywanych węglowodanów:
Porcja 100 g
Dziennie
Rocznie
chleb biały
70 g
189 g
69 kg
chleb chrupki
59 g
159 g
58 kg
chleb ciemny
36 g
97,2 g
35,5 kg
5,13 g
1,87 kg
Jedząc regularnie Chleb Adama spożywamy mniej niż 2 kg węglowodanów rocznie
czyli aż o:
67 kg mniej niż w białym !
56 kg mniej niż w chrupkim !
33,5 kg mniej niż w ciemnym !
Otyłość to poważny problem dla organizmu i najczęściej prowadzi do całego szeregu schorzeń. Jest coraz poważniejszym problemem współczesnej medycyny wywoływanym skutkami rozwoju cywilizacyjnego. W coraz większym stopniu dotyka również najmłodszych.
Chleb Adama zwiększa uczucie sytości do kilku godzin, co pomaga zachować regularność posiłków i ograniczyć podjadanie.
W przypadku diabetyków czy osób z nadwagą, daje możliwość odciążenia organizmu
z dużych ilości węglowodanów bez przechodzenia na restrykcyjne diety.
Chleb Adama jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL. Badania American Heart Association wykazały, że po włączeniu do codziennej diety migdałów (ok. 30 g) średni poziomu cholesterolu LDL spada o 4,4 % już po miesiącu.
Chleb Adama wpływa idealnie na układ trawienny i cały organizm. Przyczynia się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu HDL i spadku trójglicerydów. Zawiera sproszkowane migdały, których regularne spożywanie wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Działa antystresowo. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Pełnoziarniste dodatki zawarte w mieszance oraz możliwość włączenia własnych składników (orzechów, słonecznika, oliwek, kminku etc.) pozwalają wypiekać chleb o różnych smakach, dopasowanych do indywidualnych gustów, upodobań i fantazji kulinarnych.
Skład mieszanki: mąka migdałowa (witaminy E, B1, B2, PP, potas, cynk i magnez), gluten pszenny witalny, ziarna lnu, słonecznika, sól, przyprawy; pakowane osobno suche drożdże
Opakowanie (360 g) wystarcza na 1 bochenek chleba (ok. 600 g) lub 12 bułek.
Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 3 minuty!
Termin przydatności do spożycia: do 24 miesięcy.
Chleb Adama zajął pierwsze miejsce w kategorii produkty spożywcze na "DIABETICA EXPO",
XIII Ogólnopolskim Sympozjum Diabetologicznym
i VII Ogólnopolskim Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości
we wrześniu 2009 roku w Toruniu.
Sposób wypieku jest bardzo prosty.Mama lub babcia z dziećmi będą miały dużo radości z pieczenia chleba czy bułeczek.
Chleb nadaje się do przechowywania w zamrażalniku. Przed zamrożeniem należy go wystudzić do temperatury pokojowej i pokroić na kromki. Czyli możemy równocześnie upiec 2 chleby, oszczędzając czas i energię.