PIERRE DUKAN
NIE POTRAFIĘ SCHUDNĄĆ
350 Nowych przepisów
Oprawa miękka
Wydanie: pierwsze
ISBN:[zasłonięte]978-8315-072-8
Redaktor: Eliza Kasprzak-Kozikowska
Opracowanie graficzne: Jarek Kozikowski
Rok wydania: 2009
Format: 144 x 205 mm
Ilość stron: 256
Wydawnictwo: Otwarte
Cena detaliczna: 29,90 zł
To działa! Od kilku miesięcy możecie sami przekonać się o skuteczności rewelacyjnej diety dr. Dukana.
Teraz przyszedł czas na przepisy, które urozmaicą dietę, sprawiając, że odchudzanie stanie się jeszcze łatwiejsze i... smaczniejsze. Dzięki tej książce przygotujecie pyszne, lekkie i proste dania: kurczaka w ziołach, wołowinę po burgundzku, sałatkę z krewetek i bakłażany po prowansalsku, a także desery - krem waniliowy, mus czekoladowy czy mufinki.
350 nowych przepisów to efekt pracy samego autora oraz sprawdzone pomysły czytelników, zwłaszcza zafascynowanego metodą dr. Dukana szefa kuchni jednej z paryskich restauracji.
Zrzuć zbędne kilogramy - bez efektu jo-jo!
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Wołowina z bakłażanem
Czas przygotowania: 45 minut • Czas pieczenia: 15 minut
Porcja dla 4 osób
• 300 g bakłażana
• 400 g średniej wielkości pomidorów obranych ze skórki
• 1 posiekany ząbek czosnku
• 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
• 500 g chudej wołowiny pokrojonej na cienkie kawałki
• sól, pieprz
• 0,5 litra wody
Bakłażana obrać i pokroić na cienkie krążki. Włożyć je na 15 minut do osolonej wody (aby bakłażan utracił goryczkę). Po kwadransie krążki odsączyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, wrzucić do rondla, posypać pietruszką i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i dusić 30 minut na średnim ogniu. Połowę warzyw ułożyć na dnie małego żaroodpornego naczynia
i doprawić. Na warzywach ułożyć mięso. Przykryć je pozostałymi bakłażanami i pomidorami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210oC i piec 15 minut. W razie potrzeby doprawić.
Pieczeń z kurczaka w cytrynach i kaparach
Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 20 minut
Porcja dla 4 osób
• 1 drobno pokrojona czerwona cebula
• 0,8 kg fileta z kurczaka pokrojonego w wąskie paski
• starta skórka z 1 cytryny
• 1 łyżka stołowa małych kaparów osączonych z marynaty i opłukanych
• 75 ml soku z cytryny
• 5 posiekanychlistków bazylii
• sól, pieprz
• odrobina oliwy
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na delikatnie naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Cebulę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni smażyć 15 minut na średnim ogniu kawałki kurczaka. Dodać cebulę, skórkę z cytryny, kapary, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Podawać na gorąco.
Przed zakupem proszę o zapoznanie się z Regulaminem na stronie 'O mnie'