Niacyna należy do najbardziej trwałych witamin, jest niewrażliwa na działanie światła, temperatury, tlenu, kwasów i alkaliów. Znaczne straty mogą być jedynie związane z jej dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Dlatego w czasie procesu gotowania traci się 7–25% niacyny, zależnie od stosowanej metody.
Witamina PP (niancyna) jest niezbędna do właściwego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz do syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Kwas nikotynowy, podawany ze związkami chromu, obniża poziom cholesterolu u ludzi z podwyższonym jego poziomem w osoczu krwi, dzięki czemu jest witaminą, która zapobiega chorobom serca. Zapasy organizmu u osób dorosłych wystarczają na 2–6 tygodni.
U ludzi niedobór niacyny wywołuje chorobę zwaną pelagrą, której objawami są zapalenie skóry, biegunki, nudności, zmiany na języku i w jamie ustnej, niedokrwistosc, a w skrajnych przypadkach demencja i paraliż kończyn, zwłaszcza nóg. Ponadto zaburzony metabolizm niacyny stwierdzany jest w wielu schorzeniach, takich jak: schizofrenia, choroba Hodkingsa, choroba Hartnupa, w hipercholesterolemii, depresji i alkoholizmie.
Dawkowanie:
1 tabletka dziennie najlepiej podczas posilku