Termin stosowania |
Dawkowanie [l/ha] |
PSZENICA i inne zboża |
W przypadku odmian wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor lub na stanowiskach z dużym deficytem boru, stosować 1–2 zabiegi w okresie od krzewienia do kłoszenia (BBCH 22–51). |
0,5-1 |
RZEPAK |
jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); |
2–3 |
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
2–3 |
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61); |
2–3 |
KUKURYDZA |
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4–5 liście; |
1–2 |
II – faza 8.–10. liścia (BBCH 18–19); |
1–2 |
III – faza 12. liścia – koniec fazy rozwoju źdźbła (BBCH 19–39) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem |
1–2 |
BURAK |
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); |
2–3 |
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); |
2–3 |
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) |
2–3 |
ZIEMNIAK |
I – wzrost pędów, zakrycie międzyrzędzi (BBCH 31–39); |
2–3 |
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); |
2–3 |
III – bulwy osiągają 50–70% typowej masy (BBCH 45–47) |
2–3 |
JABŁOŃ |
I – zielony pąk (BBCH 55 – 56); |
2–3 |
II – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); |
2–3 |
III – w początkowym okresie rozwoju owoców (BBCH 73–74); |
2–3 |
IV–V – bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni (BBCH 91–93) |
2–3 |
GRUSZA |
I – zielony pąk (BBCH 56); |
2–3 |
II – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); |
2–3 |
III – w początkowym okresie rozwoju owoców (BBCH 73–74); |
2–3 |
IV–V – bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni (BBCH 91–93) |
2–3 |
CZEREŚNIA, WIŚNIA |
I – biały pąk (BBCH 57–59); |
2–3 |
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) |
2–3 |
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); |
2–3 |
IV–V – bezpośrednio po zbiorach owoców 2–3 zabiegi co 10–14 dni |
2–3 |
BRZOSKWINIA, MORELA, ŚLIWA |
I – biały pąk (BBCH 57–59); |
2–3 |
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) |
2–3 |
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); |
2–3 |
IV–V – bezpośrednio po zbiorach owoców 2–3 zabiegi co 10–14 dni |
2–3 |
MALINA, PORZECZKA |
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); |
2–3 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63) |
2–3 |
TRUSKAWKA |
I – pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58); |
1-2 |
II – kwitnienie (BBCH 60–65); |
1-2 |
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) |
1-2 |
IV – po zbiorach (BBCH 91–93) |
1-2 |
PAPRYKA |
I – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53); |
1-2 |
II – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
1-2 |
POMIDOR |
I – widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53); |
1-2 |
II – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); |
1-2 |
III – pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72); |
1-2 |
OGÓREK |
I – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); |
1-2 |
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
1-2 |
WARZYWA KAPUSTOWATE |
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); |
2-3 |
II brokuł – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–19) lub kalafior – początek rozwoju główki (BBCH 41) |
2-3 |
WARZYWA KORZENIOWE |
I – faza 5.–8. liścia właściwego (BBCH 13–15); |
2–3 |
II – wzrost wegetatywny, 9 i więcej liści (BBCH19) |
2–3 |
WARZYWA STRĄCZKOWE |
I – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29); |
1-2 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) |
1-2 |