Terminy stosowania |
Dawkowanie [l/ha] |
PSZENICA, PSZENŻYTO |
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) |
0,5–2 |
wiosna: I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29) jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29); |
II – początek strzelania w źdźbło (BBCH 30–32) |
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY |
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,5–2 |
wiosna: I – ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
ŻYTO |
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,5–2 |
wiosna: I – ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
OWIES |
I – rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,5–2 |
II – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) |
Manganem dokarmiać rośliny do fazy BBCH 32. W terminie późniejszym – jeśli wystąpią objawy niedoboru Mn. |
RZEPAK |
jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); |
0,5–2 |
wiosna: I - po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych - widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21-36) II - rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) - początek kwitnienia (BBCH 50-61) |
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
II – rozwój pąków kwiatowych – widoczne nadal zamknięte pąki kwiatowe (BBCH 50–57) |
KUKURYDZA |
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; |
0,5–2 |
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) |
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem |
BURAK |
I – 4–8 liści (BBCH 14–18); |
0,5–2 |
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); |
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) |
ZIEMNIAK |
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); |
0,5–2 |
II – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39) |
JABŁOŃ i GRUSZA |
I – rozwój owoców (BBCH 77–78) |
0,5–2 |
WINOROŚL |
I – rozwój liści (BBCH 13–19); |
0,5–2 |
II – wyraźnie widoczne kwiatostany (BBCH 53); |
III – kwiatostany całkowicie rozwinięte (BBCH 57) |
TRUSKAWKA |
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); |
0,5–2 |
II–III – po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 7–14 dni, w okresie rozwoju młodych i zamierania starych liści (BBCH 92–93) |
PAPRYKA |
I – rozwój liści (BBCH 16–19) |
0,5–2 |
POMIDOR |
I – pierwszy owoc na 1.–2. gronie osiągnął typową wielkość (BBCH 71–72); |
0,5–2 |
OGÓREK |
I – rozwój liści (BBCH 16–19) |
0,5–2 |
WARZYWA KAPUSTOWATE |
I – rozwój liści (BBCH 15–19); |
0,5–2 |
II dotyczy tylko kapusty – główka osiąga 20–40% typowej wielkości (BBCH 42–44); |
III dotyczy tylko kapusty – główka osiąga 50–80% typowej wielkości (BBCH 45–48) |
WARZYWA KORZENIOWE |
I – rozwój liści (BBCH 19) |
0,5–2 |
WARZYWA CEBULOWE |
I – początek rozwoju cebul (BBCH 41–43) |
0,5–2 |
WARZYWA STRĄCZKOWE |
I – rozwój liści (BBCH 13–19); |
0,5–2 |
II – rozwój pędów: (groch BBCH 35–39), (fasola BBCH 25–29)
|