|
Nawozy i nawożenie drzew owocowych
autor: Paweł Wójcik
wydawca: Hortpress
rok wydania: 2009
ilość stron: 252
isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]92118
format: 170x240 mm
oprawa: miękka
Książka dotyczy nawożenia roślin sadowniczych, przedstawia wymagania nawozowe poszczególnych gatunków, prezentuje zalecenia nawozowe dla szkółek drzew owocowych oraz sadów. Zawiera podstawowe informacje o warunkach glebowych i sposobach nawożenia.
Spis treści:
WSTĘP
I. WIADOMOŚCI OGÓLNE
Klasyfikacja składników mineralnych
Gleba jako środowisko odżywcze
Faza stała
Faza ciekła
Faza gazowa
Faza aktywna fizjologicznie
Właściwości sorpcyjne gleby
Kwasowość gleby
Stan zakwaszenia gleb w Polsce
Przyczyny zakwaszania gleb
Właściwości buforowe gleby
Wymagania roślin w stosunku do odczynu gleby oraz regulacja jej kwasowości
Dostępność i przyswajalność składników w glebie
Wymagania glebowe
Gatunek gleby
Typ glebyI
Wymagania glebowe poszczególnych gatunków roślin
II. NAWOZY I TECHNIKA ICH STOSOWANIA
Podział nawozów
Zużycie nawozów
Nawozy mineralne
Nawozy azotowe
Nawozy amonowe
Nawozy saletrzane
Nawozy saletrzano-amonowe
Nawozy amidowe
Nawozy saletrzano-amidowe
Nawozy azotowe wolno działające
Nawozy fosforowe
Nawozy fosforowe rozpuszczalne w wodzie
Nawozy fosforowe rozpuszczalne w słabych kwasach
Nawozy potasowe
Nawozy do odkwaszania gleb oraz jako źródło składników
Nawozy wapniowe
Nawozy zawierające magnez
Nawozy mikroelementowe
Sole techniczne i szkliwa
Chelaty
Domieszki mikroelementowe
Nawozy wieloskładnikowe
Nawozy mieszane i zasady mieszania nawozów
Nawozy kompleksowe
Wieloskładnikowe nawozy płynne
Bezpieczeństwo i higiena pracy z nawozami
Nawozy naturalne i organiczne
Nawozy naturalne
Nawozy organiczne
Technika nawożenia
Rozsiewacze
Opryskiwacze
Rozrzutniki
Maszyny do nawożenia płynnymi nawozami naturalnymi
III. NAWOŻENIE
Wymagania pokarmowe roślin
Analiza gleby
Pobieranie próbek gleby
Oznaczanie wybranych parametrów gleby
Liczby graniczne zawartości P, K i Mg
Liczby graniczne zawartości mikroskładników
Kryteria glebowe a potrzeby nawozowe w stosunku do N
Wspólna ekstrakcja składników z gleby
Odczyn gleby
Zalety i wady analizy gleby
Analiza roślin
Analiza liści
Pobieranie próbek
Przygotowywanie próbek
Metody analizy. liczby graniczne i ich interpretacja
Wady i zalety analizy liści
Szacowanie zawartości N i Fe w liściach z użyciem fotometru.
Analiza pąków i kwiatów
Analiza owoców
Odżywianie borem jabłoni, gruszy, moreli i brzoskwini
Zdolność przechowalnicza jabłek
Metoda wizualna
Objawy braku i nadmiaru składników pokarmowych
Zalety i wady metody wizualnej
Przydatność poszczególnych kryteriów diagnostycznych
System korzeniowy drzew
Zasięg i głębokość systemu korzeniowego
Aktywna część korzeni
Zmiany we wzroście korzeni w sezonie
Rizosfera
Mikoryza
Nawożenie szkółek i sadów
Nawożenie przed założeniem szkółki/sadu
Nawożenie w szkółce
Nawożenie w pierwszych latach po założeniu sadu
Nawożenie owocujących sadów
Dokarmianie dolistne
Budowa liści a przenikanie składników
Warunki uzasadniające dokarmianie dolistne
Stosowanie poszczególnych składników
Rola zwilżaczy w opryskiwaniu
Technika opryskiwania oraz warunki pogodowe
Fertygacja
I. Zasady stosowania fertygacjiI
Zalety i wady fertygacji
Nawożenie w integrowanej i ekologicznej produkcji owoców
Nawożenie precyzyjne
Przyrodnicze skutki nawożenia
Wpływ na glebę oraz wody gruntowe i powierzchniowe
Wpływ na rośliny
Wpływ na atmosferę
Przyrodnicze skutki nawożenia
Wzory przeliczeniowe tlenkowych form składników na ich formy "czyste" i odwrotnie
SPIS TABEL
SPIS RYSUNKÓW
SPIS FOTOGRAFII
SPIS WYKRESÓW
LITERATURA
|