Jest to kolejne, uzupełnione wydanie
popularnych i poszukiwanych przez ogrodników zaleceń nawozowych
autorstwa prof. dr. hab. Włodzimierza Sadego z Uniwersytetu Rolniczego w
Krakowie. Zawiera informacje o wymaganiach pokarmowych, potrzebach
nawozowych warzyw, roli makro- i mikroelementów w uprawie większości
(ważnych gospodarczo i stanowiących uzupełnienie oferty) gatunków
warzyw.Spis treści
CZĘŚĆ OGÓLNA
Wiadomości ogólne 6
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
roślin 6
Ustalanie potrzeb nawozowych roślin 8
Pobieranie prób gleby 10
Nawożenie mineralne 12
Azot 12
Fosfor 23
Potas 27
Magnez 31
Siarka 32
Wapń 36
Mikroelementy 40
Nawozy wieloskładnikowe 45
Nawożenie organiczne 48
Obornik 51
Gnojówka i gnojowica 53
Pomiot ptasi 54
Słoma 55
Komposty 56
Odpadki z obróbki drewna 56
Węgiel brunatny 57
Nawozy zielone 57
Dokarmianie dolistne 60
Nawożenie a wartość biologiczna warzyw 65
Nawożenie a zawartości azotanów w
warzywach 69
Nawożenie a zawartość metali ciężkich w
warzywach 73
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Nawożenie warzyw kapustnych
Kapusta głowiasta biała 80
Kapusta głowiasta czerwona 83
Kapusta włoska 84
Kapusta brukselska 84
Kalafior 86
Brokuł 88
Kapusta pekińska 89
Kalarepa 91
Jarmuż 92
Rzodkiewka 93
Rzodkiew 94
Rzepa 95
Nawożenie warzyw cebulowych
Cebula zwyczajna 95
Szczypiorek 97
Por 98
Czosnek 99
Nawożenie warzyw liściowych
Sałata 101
Szpinak zwyczajny 103
Nawożenie warzyw psiankowatych
Pomidor 104
Papryka 106
Ziemniak 108
Nawożenie warzyw dyniowatych
Ogórek 109
Dynia 111
Nawożenie warzyw korzeniowych
Marchew 112
Pietruszka korzeniowa 114
Pasternak 115
Seler korzeniowy 115
Burak ćwikłowy 117
Nawożenie warzyw bobowatych
Fasola zwykła 118
Groch 120
Nawożenie warzyw wieloletnich
Szparag 121
Rabarbar 123
Chrzan 124
Informacje ogólne 125
Literatura 129