Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Oprawa: twarda ISBN: 83-7244-988-7 Stron: 521 Wymiary: 175x245
Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje, nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji lub dezaktualizacji. Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej terminologii, a także powinien się stać źródłem szybkiej, podstawowej informacji o danej dziedzinie wiedzy. Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka ma jeszcze jedną podstawową zaletę, której nie zawierają inne tego typu opracowania. Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim, przez co Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem polsko-angielskim. Większość terminów w języku angielskim jest specyficzna dla nauki o żywności i żywieniu człowieka i nie ma ich w większości słowników angielsko-polskich czy polsko- -angielskich dostępnych na naszym rynku księgarskim.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z ANALIZY ŻYWNOŚCI
WYDAWCA: SGGW
LICZBA STRON: 251
REDAKCJA: MIECZYSŁAW OBIEDZIŃSKI
WYBRANE ZAGADNIENIA Z TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Autor: MITEK M.,SŁOWIŃSKI M Wydawca: SGGW Rok wydania: 2006 Liczba stron: 484
Spis treści1. Technologia owoców i warzyw1.1. Technologia półproduktów owocowych i warzywnychMagdalena Kopera1.2. Technologia przetworów słodzonychIwona Ścibisz1.3. Technologia soków i nektarówAndrzej Gasik1.4. Technologia apertyzowanych konserw owocowych i warzywnychStanisław Kalisz, Joanna Niewczas1.5. Ocena jakości surowców i produktów owocowo-warzywnychMarta Mitek2. Technologia przemysłu fermentacyjnego2.1. Ocena towaroznawcza ziemniaków i ich przetworówElżbieta Hać-Szymańczuk2.2. Technologia produkcji spirytusu i ocena jego jakościMałgorzata Gniewosz2.3. Technologia produkcji piwa i ocena jego jakościSylwia Bonin2.4. Technologia produkcji biomasy drożdżowej i ocena drożdży piekarskich Edyta Lipińska2.5. Zadania rachunkowe z zakresu przetwórstwa ziemniaczanego, gorzelnictwa, browarnictwa i drożdżownictwaStanisław Błażejak3. Technologia tłuszczów i koncentratów spożywczych3.1. Charakterystyka surowców oleistych i olejów jadalnychMałgorzata Wroniak3.2. Technologia i analiza margarynyAnna Żbikowska, Krzysztof Krygier3.3. Technologia i analiza kawy instantElżbieta Dłużewska, Krzysztof Leszczyński3.4. Charakterystyka koncentratów przyprawElżbieta Dfuźewska, Krzysztof Leszczyński3.5. Technologia i analiza majonezówKatarzyna Marciniak-Łukasiak4. Technologia zbóż4.1. Ocena jakości ziarna zbóżGrażyna Cacak-Pietrzak4.2. Ocena jakości mąkiDanuta Dojczew4.3. Ocena jakości międzyproduktów piekarskichTadeusz Haber4.4. Technologia i ocena wyrobów ciastkarskichAlicja Ceglińska4.5. Ocena jakości pieczywaAlicja Ceglińska5. Technologia mięsa i jaj5.1. Charakterystyka właściwości technologicznych mięsaAndrzej Tyburcy5.2. Proces produkcji wędlinMirosław Słowiński5.3. Proces produkcji konserw mięsnychLech Adamczak5.4. Ocena jakości wędlinMirosław Słowiński5.5. Ocena jakości jajJan Mroczek6. Technologia mleka6. l. Analiza fizykochemiczna i higieniczna mleka surowegoAnnaBerthold6.2. Otrzymywanie i badanie mleka fermentowanegoStanisław Zmarlicki6.3. Otrzymywanie i charakterystyka skrzepów kwasowego i podpuszczkowegoMałgorzata Ziarno6.4. Otrzymywanie i badanie serówAntoni Pluta6.5. Otrzymywanie i analiza masła i proszku mlecznegoKatarzyna Kycia7. Podstawy technologii gastronomicznej7.1. Procesy cieplne w technologii gastronomicznejTomasz Florowski7.2. Przyprawy i ich zastosowanie w technologii gastronomicznejAneta Cegiełka7.3. Wykorzystanie ryb w technologii gastronomicznejAneta Arciszewska7.4. Metody wytwarzania i ocena ciast cukierniczych drożdżowychMałgorzata Sobczyk7.5. Ocena tłuszczów i olejów wykorzystywanych do smażenie potraw