Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nauki o żywności - technik żywienia = PAKIET

18-02-2014, 14:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 141 zł     
Użytkownik dyktanda-zbiory
numer aukcji: 3898782801
Miejscowość Tychy
Wyświetleń: 8   
Koniec: 18-02-2014 11:33:22

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Leksykon

Nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów

PRACA ZBIOROWA

Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Oprawa: twarda 
ISBN: 83-7244-988-7
Stron: 521
Wymiary: 175x245

 

Niezwykle dynamiczny rozwój nauki i techniki, a także postęp w technologii powodują, że pojawiają się nowe określenia, definicje, nazwy i terminy, a znaczenie już od dawna używanych pojęć ulega modyfikacji lub dezaktualizacji. Leksykon ma więc za zadanie uporządkowanie stosowanej terminologii, a także powinien się stać źródłem szybkiej, podstawowej informacji o danej dziedzinie wiedzy. Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka ma jeszcze jedną podstawową zaletę, której nie zawierają inne tego typu opracowania. Każde hasło jest opatrzone odnośnikiem w języku angielskim, przez co Leksykon ten staje się jednocześnie słownikiem polsko-angielskim. Większość terminów w języku angielskim jest specyficzna dla nauki o żywności i żywieniu człowieka i nie ma ich w większości słowników angielsko-polskich czy polsko- -angielskich dostępnych na naszym rynku księgarskim.

 

 

WYBRANE ZAGADNIENIA Z ANALIZY ŻYWNOŚCI

 


WYDAWCA: SGGW

LICZBA STRON: 251

REDAKCJA: MIECZYSŁAW OBIEDZIŃSKI

 


  SPIS TREŚCI

Od Autorów ... 5

1. Błędy w analizie żywności, kalibracja szkła – Ewa Majewska ... 7
1.1. Błędy w pomiarach analitycznych ... 7
1.2. Kalibracja naczyń miarowych ... 12
Literatura ... 16

2. Pobieranie i przygotowywanie próbek do analiz – Małgorzata Piecyk ... 17
2.1. Pobieranie próbek do analiz ... 18
2.2. Przygotowywanie próbek do analiz ... 26
Literatura ... 31

3. Mineralizacja próbek – Małgorzata Piecyk ... 32
3.1. Mineralizacja „na sucho” ... 32
3.2. Mineralizacja „na mokro” ... 35
3.3. Metody oznaczania składników mineralnych po mineralizacji ... 38
Literatura ... 42

4. Pomiary gęstości – Jolanta Kowalska ... 44
Literatura ... 54

5. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych – Elwira Worobiej ... 55
Literatura ... 65

6. Jakość wody w przemyśle spożywczym – Beata Drużyńska, Małgorzata Piecyk ... 66
Literatura ... 76

7. Analiza sacharydów – Beata Drużyńska, Ewa Majewska ... 77
7.1. Monosacharydy i oligosacharydy ... 78
7.2. Polisacharydy ... 82
Literatura ... 94

8. Tłuszcze – Beata Drużyńska ... 96
Literatura ... 106

9. Białka – Elwira Worobiej ... 107
Literatura ... 117

10. Kwasy organiczne, kwasowość produktów spożywczych – Małgorzata Piecyk ... 118
Literatura ... 129

11. Inne związki o dużej aktywności biologicznej – Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska ... 130
11.1. Witamina C ... 130
11.2. Polifenole ... 136
11.3. Karotenoidy ... 137
Literatura ... 147

12. Metody badania właściwości przeciwutleniających – Rafał Wołosiak ... 149
12.1. Wolne rodniki i reakcje oksydacyjne ... 149
12.2. Przeciwutleniacze ... 152
12.3. Metody pomiaru aktywności przeciwutleniającej ... 153
Literatura ... 161

13. Zanieczyszczenia chemiczne żywności – Mieczysław Obiedziński, Elwira Worobiej ... 162
Literatura ... 172

14. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności – Ewa Majewska ... 173
Literatura ... 185

15. Analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności – Eliza Kostyra ... 186
15.1. Ocena jakości sensorycznej produktów ... 188
15.2. Laboratoryjna analiza sensoryczna ... 188
15.3. Badania konsumenckie (oceny hedoniczne) ... 192
15.4. Wymagania dotyczące zespołu oceniającego ... 195
15.5. Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych ... 196
15.6. Przygotowanie i podanie próbek do ocen sensorycznych ... 197
Literatura ... 208

16. Spektrofotometria absorpcyjna – Rafał Wołosiak ... 209
16.1. Promieniowanie elektromagnetyczne i jego absorpcja przez materię ... 209
16.2. Aparatura pomiarowa ... 213
16.3. Oznaczenia ilościowe w spektrofotometrii ... 216
Literatura ... 221

17. Ocena barwy produktów spożywczych – Rafał Wołosiak ... 222
Literatura ... 231

18. Konduktometria – Ewa Majewska, Jolanta Kowalska ... 232
Literatura ... 240

19. Badanie właściwości reologicznych – Jolanta Kowalska ... 241
Literatura ... 251

 

 

WYBRANE ZAGADNIENIA Z TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Autor: MITEK M.,SŁOWIŃSKI M
Wydawca: SGGW
Rok wydania: 2006
Liczba stron: 484

 


Spis treści

1. Technologia owoców i warzyw

1.1. Technologia półproduktów owocowych i warzywnych

Magdalena Kopera

1.2. Technologia przetworów słodzonych

Iwona Ścibisz

1.3. Technologia soków i nektarów

Andrzej Gasik

1.4. Technologia apertyzowanych konserw owocowych i warzywnych

Stanisław Kalisz, Joanna Niewczas

1.5. Ocena jakości surowców i produktów owocowo-warzywnych

Marta Mitek

2. Technologia przemysłu fermentacyjnego

2.1. Ocena towaroznawcza ziemniaków i ich przetworów

Elżbieta Hać-Szymańczuk

2.2. Technologia produkcji spirytusu i ocena jego jakości

Małgorzata Gniewosz

2.3. Technologia produkcji piwa i ocena jego jakości

Sylwia Bonin

2.4. Technologia produkcji biomasy drożdżowej i ocena drożdży piekarskich Edyta Lipińska

2.5. Zadania rachunkowe z zakresu przetwórstwa ziemniaczanego, gorzelnictwa, browarnictwa i drożdżownictwa

Stanisław Błażejak

3. Technologia tłuszczów i koncentratów spożywczych

3.1. Charakterystyka surowców oleistych i olejów jadalnych

Małgorzata Wroniak

3.2. Technologia i analiza margaryny

Anna Żbikowska, Krzysztof Krygier

3.3. Technologia i analiza kawy instant

Elżbieta Dłużewska, Krzysztof Leszczyński

3.4. Charakterystyka koncentratów przypraw

Elżbieta Dfuźewska, Krzysztof Leszczyński

3.5. Technologia i analiza majonezów

Katarzyna Marciniak-Łukasiak

4. Technologia zbóż

4.1. Ocena jakości ziarna zbóż

Grażyna Cacak-Pietrzak

4.2. Ocena jakości mąki

Danuta Dojczew

4.3. Ocena jakości międzyproduktów piekarskich

Tadeusz Haber

4.4. Technologia i ocena wyrobów ciastkarskich

Alicja Ceglińska

4.5. Ocena jakości pieczywa

Alicja Ceglińska

5. Technologia mięsa i jaj

5.1. Charakterystyka właściwości technologicznych mięsa

Andrzej Tyburcy

5.2. Proces produkcji wędlin

Mirosław Słowiński

5.3. Proces produkcji konserw mięsnych

Lech Adamczak

5.4. Ocena jakości wędlin

Mirosław Słowiński

5.5. Ocena jakości jaj

Jan Mroczek

6. Technologia mleka

6. l. Analiza fizykochemiczna i higieniczna mleka surowego

AnnaBerthold

6.2. Otrzymywanie i badanie mleka fermentowanego

Stanisław Zmarlicki

6.3. Otrzymywanie i charakterystyka skrzepów kwasowego i podpuszczkowego

Małgorzata Ziarno

6.4. Otrzymywanie i badanie serów

Antoni Pluta

6.5. Otrzymywanie i analiza masła i proszku mlecznego

Katarzyna Kycia

7. Podstawy technologii gastronomicznej

7.1. Procesy cieplne w technologii gastronomicznej

Tomasz Florowski

7.2. Przyprawy i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej

Aneta Cegiełka

7.3. Wykorzystanie ryb w technologii gastronomicznej

Aneta Arciszewska

7.4. Metody wytwarzania i ocena ciast cukierniczych drożdżowych

Małgorzata Sobczyk

7.5. Ocena tłuszczów i olejów wykorzystywanych do smażenie potraw



Dodano 2[zasłonięte]013-07 12:57
JEST MOŻLIWOŚĆ WYSYŁKI KURIEREM- SIÓDEMKĄ. KOSZT TAKI WYNOSI PRZY PRZELEWIE 14 ZŁ, PRZY POBRANIU 15 ZŁ