Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NAUKA ŻYWIENIA ZWIERZĄT GOSPODARCZYCH PAREY 1924

25-04-2014, 19:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 59.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 4156893710
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 4   
Koniec: 25-04-2014 18:54:23
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -

DARMOWA WYSYŁKA na terenie Polski niezależnie od ilości i wagi (przesyłka listem poleconym priorytetowym, ew. paczką priorytetową, jeśli łączna waga przekroczy 2kg), w przypadku wysyłki zagranicznej cena według cennika poczty polskiej.

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)



KLIKAJĄC TUTAJ MOŻESZ ŚCIĄGNĄĆ LUB OTWORZYĆ PLIK ZE SPISEM KOMPLETNYM

KSIĄŻKA W JĘZYKU NIEMIECKIM, PONIŻEJ ZAMIESZCZAM PROSTE TŁUMACZENIE (PROSZĘ UWZGLĘDNIĆ BŁĘDY TŁUMACZENIA I BRAK GRAMATYKI, A TAKŻE MOMENTAMI KOMICZNE, PRZYPADKOWE JEGO FORMY, NAJCZĘŚCIEJ POD TEKSTEM TŁUMACZONYM MOŻNA ZNALEŹĆ ORYGINALNY, JEŚLI OCZYWIŚCIE WYSTARCZY MIEJSCA). TŁUMACZENIE TYLKO I WYŁĄCZNIE W CELACH POGLĄDOWYCH.




Higieny weterynaryjnej.
Ochrona zdrowia, żywienia i nauczania
Choroby zakaźne

zwierzęta gospodarskie
Z
Dr. et Phil. Martin Klimmer
Obermedizinalrat,
ORD. Profesor opieki zdrowotnej, żywienia, nauczania i dyrektor generalny Instytutu Chorób Zakaźnych Higieny Weterynaryjnej Uniwersytetu w Lipsku
Druga nauka karmienia objętość
Po czwarte, zmienione i uzupełnione wydanie
BERLIN Verlagsbuchhandlung Paul Parey
Publikowanie w rolnictwie, ogrodnictwie i leśnictwie SW, lledemannstr. 10 i 11
1924
Karmienie nauczania

zwierzęta gospodarskie
Z 164 ilustracjami w tekście
Przedmowa do czwartej edycji.
Opublikowano w 1921 3 Karmienie edycję mojego nauczania jest wyczerpany przez około rok. W trudnych warunkach gospodarczych wzrosła publikację 4-cie Edition nieznaczna zwłoka.
Nowa edycja została rozszerzona i przedłużona w niemal wszystkich częściach. Sekcje "witaminy", "słodki i kwaśny preparat food" oraz "Uwolnienie słomy" zostały poddane obróbce., Liczba zdjęć jest zwiększona o 70 do 164, a niektóre stare znaki zostały zastąpione nowymi.
W rewizji i korekty Pan wykładowca mnie, dr Main, adiunkt w Instytucie Higieny Weterynaryjnej obsługuje bardzo cenne. Mówię do niego ponownie z moich gorąco podziękować. Dziękuję również dr Nationals asystent i pracownicy weterynarii dr panie Kunke verbindlichst na żmudnych przeglądu dowodów. Nie mniej zasługują moje najlepsze dzięki wydawnictwu, które chętnie spełnia moje życzenia sposobów przygotowania książki.

Lipsk, w marcu 1924.
Klimmer M.





Spis treści.

Wstęp.
Względy ekonomiczne, hodowla zwierząt i karmienia . 1
Pierwszy odcinek.
Nauka feed.
A. Ogólne . 3
a) skład chemiczny pasz . 3
Składniki odżywcze i substancje . przyjemność 3
I. wody (i suchej masy) . 4
II Sole . 4
III. Eiweißkorper . 0
Dodatek: enzymy (fermenty) i witaminy . 8
związki zawierające azot, które nie należą do organów białkowych (związki amidowe zawierające azot Glykosidc, alkaloidy,
Sole amoniaku i kwasu azotowego) . 11.
IV Tłuszcze . 13.
Węglowodany V. . 14.
1 Błonnik (celuloza, Fentosane) . 14.
2 N-(wolne Ekstrakty łatwo przyswajalnych węglowodanów [skrobi, celulozy, dekstryny, cukry, pektyny, pentozany i pentozy], kwasy organiczne [mlekowy, kwas szczawiowy, kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas masłowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas cytrynowy - i tanina], wolną od azotu glikozydy i gorzkie zasady) . 15
Literatura . 19
b) zachowanie i przygotowanie karmy . 19
I. zachowanie . 19
1 Wynajem pokoju (przechowywania w piwnicy) . 19
2 Suszenie . 22.
a) haying . 22.
fl) Sztuczne suszenie . 25
3 Konserwowania paszy poprzez fermentację . 26
a) Brennheubereitung . 2fi
Q) Braunheubereitung . 27
y), słodki i kwaśny preparat food . 27
1 Kastensilo Futterkonservicrung 32 i elektryczne
2 Wieża silos . 3G
3 Grubensilo . 40
II przygotowanie paszy .: . 42.
1 Kruszenia . 42.
2 Nawilżanie . 43.
3 Gotowanie, piwowarskim, parze . 44.
4 Eösten . 44.
5 Ługowanie . 44.
6 Fermentacji (self-ogrzewanie, fermentacja) . 44.
7 Odblokowanie . 45
8 Pre-trawienie . 48.
a) scukrzanie, produkcji słodkiego zacieru. . 48.
b) peptonizacja . 4g
9 Pieczenia . 49.
Literatura . 49.
B. główny kanał . 49.
I. . pasz jest 49.
Botanical przez łąki i rośliny łąkowe . 50
Trawy, instrukcje do określenia głównych łące.
trawy i ich opis . 50
Turzyce, skrzypy . 57.
Roślin łąkowych zielnych. . . 57.
Chemia na roślin łąkowych . 58.
Wpływ wieku roślin, gleby, nawożenie.
Pogoda i klimat w składzie . 58.
Higieniczny. Zalety i wady zielonki, chorób, wpływu na mleko . 59.
Korzystanie z zielonki . 60
Zielony żyto, pszenica, jęczmień, owies i zielony kukurydza, sorgo
i Moher . 61
Koniczyny, zalety i wady . 62.
Łubin, groch las, Ackerspörgel, gryka, gorczyca, EAP. . 69 topinambur, słonecznik, buraki, Zichorienblätter, Comfrey,
Liście ziemniaczane, osty, kolcolistami, grzyby i wodorosty . 71
Literatura . 76
II . Eauhfutter 76
1 Hay . 76
a) drugi siano upraw i . 77
Ocena i wycena siana . 77
Riesclwicsen, podmokłe łąki, polany, Mielitz, Alpine
i Salzheu . 79
Higieniczne i wykorzystanie różnych Heusorten 80
Dodatek: Süßpreßfutter i kwaśne feed . 81
b) siano koniczyna, Lupinenheu, Laubheu itp. feed gałązki. 82
2 Słoma . 85
3 Plew (plewy) i muszle (strąki) . 87
Literatura . 89
III. Bulwy i Wurzolfrüchte . 89
1 Ziemniaki . 89
2 Topinambur . 94
3 . Buraków 94
Uwagi: Korzenie paproci, trzcin i chufa,
Perz, dynie, melony, bydło, jabłka, gruszki i śliwki 97
Literatura . 97
IV Ziarna i nasiona roślin strączkowych . 98
1 Ziarna . ". 98
a) . Oats 103
b) . Jęczmień 109
c) żyto i pszenica . 112
d) kukurydza . 113
e) prosa i ryżu . 115
f) gryka . 0,115
2 Roślin strączkowych . 116
a) pole fasola, groch, wyka i seradela. . . 116
b) . W Łubin 119
c) soja . 121
Uwagi: lnu, Ackerspörgel, rzepak. Konopie, orzeszki bukowe,
Żołędzie, kasztany . 121
Literatura . 124
V. odpadów z frezowania . 124
Dodatek: pies herbatniki . 128
VI. Odpadów z przemysłu fermentacji . 128
1 Odpady z browaru . 128
2 Odpady z gorzelni . . 130
3 Odpady z winnicy i wina owocowego . 132 VII Pozostałość produkcji cukru . 132
Literatura w sprawie odpadów z frezowania, przemysłu fermentacyjnego i cukru
produkcja . 13ß
VIII-Pozostałości z produkcji skrobi . 136
IX. Pozostałości z produkcji ropy . 137
Literatura na temat odpadów z produkcji oleju . 149
X. Zwierzęce feed . 149
Literatura . 154
^ Obliczanie wartości pieniężnej paszy . 154
C. Analiza paszy . 157
Ogólne zasady handlu paszy dostępnej w handlu. . 157
Dochodzenie feed higieniczne . 160
1 Analiza chemiczna . 161
a) określenia ilości białka, tłuszczu, N-bezpłatnych Ekstrakty, włókna surowego, soli i wody . 161
b) Dowód piasku, wapienia, ziemi okrzemkowej, barytu i
inne substancje mineralne . 161
0) Wykrywanie kąkol, sporysz, itp., w mąk korzystających
Voglschem odczynnika . 161
d) reakcja jodowo-skrobiowy. . . ". 162
e) Sprawdzić, korupcji . 162
2 Biologiczne (serologiczne) Test . 162
3 Badanie mikroskopowe . . . 164
Przygotowanie wsadu do badań mikroskopowych 164
Śledztwo w sprawie granulek skrobi . 165
Badanie na powłoki zawierające pozostałości . 169
a) mąki i otręby z żyta, pszenicy. Jęczmień, kukurydza, owies 169
b) pozostałości z produkcji ropy . 171
c) rośliny strączkowe . 171
d) zniekształcone (ryż plewy, Steinnußabfälle, trociny, ziarno ausputz, nasiona chwastów, kąkol, olej rycynowy) . 171
4 Bakteriologicznej (kulturowych) badanie . 175
5 Badanie na roztocza . 175
Literatura . 176-szy
Druga część.
Dieta i zasady żywienia. od.
A. General. . . 177
Nieodpowiednie odżywianie, karmienie, doskonałe jedzenie. Podstawowym, średnim i żywienia; skoncentrowany, obszerny feed itp.; organogenicznych materiałów i paliw, konserwacja i Prodnktions-
pasze, paliwa i sprzedaży energii . 177
I. Potrzeby żywieniowe, utylizacja i recykling . 180
1 Organisehe odżywki . 180
2 Nieorganiczne składniki odżywcze. . . 184
3 Badanie wykorzystania pasz i wyzysku! G nipuenfütterung) 190 normalizacja feed II i karmienie . . 194
Literatura . . 205
B. Ciężar nauka karmienia . 205
I. konserwowania żywności (dla wołów i Wollschafel . 205
11. Karma dla zwierząt roboczych . 207
1 dla wołów. . . . 207
2 dla koni . . 208
III. Żywność dla rosnących zwierząt . 210
General . . . 210
1 Pasza dla źrebiąt . 213
2 Pasza dla cieląt. . . 214,
3 Karma dla jagniąt . . 220
4 Pasza dla prosiąt . . . . 221
Food tuczu IV dla dorosłych zwierząt . 225
1 Food tuczu dla dorosłych przeżuwaczy . . 227
2 Food tuczu dla dorosłych świń . 230
V. paszy dla bydła mlecznego . 231
1 Wywieranie wpływu na wydzielanie mleka przez nóż. 232
2 Standaryzacja paszy dla krów . 234
3 Karma dla kóz . 238
VI. Jedzenie dla psów . 0,239
Feed VII dla drobiu. . . . 240
1 Dieta kur . . . 240
2 Dieta kaczek . 24ti
3 Dieta z gęsi ". . 247
VIII paszy dla królików . 248
IX. Karma dla ryb . . . 248
A. nawożenie stawów . 24 ^
B. Sztuczne karmienie . . . 254
Dodatek: Naturalne mieszanki paszowe . . 257
Literatura . 258
Tabela I: skład, wartościowość (iehalt strawnego białka, wartość siły, a stosunek strawnego białka do
Wartość siły paszy . 259
Tabela II: Skład soli kanału . . . 269
Indeks tematyczny . 274





Indeks tematyczny

Odpady z browaru 128 - Przemysł fermentacja 128
- Frezowanie 124
- Przygotowanie wino owocowe 132
- Produkcja oleju 137
- Gorzelnia 130
Produkcja skrobi 136
- Winnicy 132
- Produkcji cukru 132
Zagotować mleko 212 Odstawienie młodych zwierząt
213, 216, 220, 222 Wykorzystanie ścieków w
Stawy rybne 252 Bobik 65, 116, 260 patrz także fasoli. Ackerspörgel 70 - 122 nasion Po ziarnie 102, 104 Aglutynacji 163 Agrostis, 51, 52 56-cia Ajwain 268 Actinomyces 61 Promienica 87 Akzessorisehe odżywki 8 Alkaloidy 12 Zatrucie alkoholowe 131 Alopecurus 50, 51, 56 Alpine hay 79, 261, 270 Wiek 58 roślin Sole glinu, 5 Amber cane 61 Kwas mrówkowy 18 Amid 11 Amoniak 12 Anemia 257 Zwilżyć 43 Zwierzęce feed
149-gi
Anis 268
Anisrückstände 149 Nieorganiczne 4 Anthoxanthum 50, 52, 56 Anthyllis 65 Jabłko 97 Kwas jabłkowy 18 Wytłoki z jabłek 132, 267 Wyjście 183
Subject index.
Numery odnoszą się do stron.
Konie pociągowe 208 Ashes 4-sza
Olejki eteryczne z 13 Obrzęk 59 Uwolnienie 45 Ługowania 44 Wykorzystanie składników odżywczych
180-sze
Ausreuter 173 Automatyczne wprowadzanie i
Tränkgefäße dla kurcząt
242
Avena 51, 52, 56, 103 Avenin 105 Avitaminoses 11 Awehl 71
Piec 49
Badanie bakteriologiczne 175
Bastardklee62, 82[zasłonięte]269.
Bawełniany ciasto 142, 267, 273
Sposób Beckmann ULTRASONIC 46
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 180
Beharrungsf wypowiem 179
Beifuttermittel 178
Żywokost 74
Żywokost 74
Strawność paszy 196
Racja Berechnungder 203
Ruch, wpływ na trawienie 180
Neil Beaver 57
Brewery 128
Drożdże piwne 130, 267
Biertrebcr 129, 267, 273
50 sitowie, 57
Biologiczne badania 162
Pear 97
Bitter FIO mleko.
Bąk 18
Zatrucie cyjankiem 62
Krew 273
Mączka z krwi, 152, 268
59-cia piętro
Fasola 108, 265, 271
Bohnenstroh 8 /.
Bokharaklee 65, 259 Scoring to stawy rybne
252
Borstenfennich 62 Nardus 52, 57 Brachypodium 50, 56 Smuts 171 Brasilbokne 118 Brassica 71 231 Roast pig Braunheu 27, 266 Przerwa 42
Distiller za ziarno 131, 267 Brennheubereitung 26 Paliwa 3, 178 Bromus 51, 55, 56 Buliony 44
Beechnut 122, 265, 271 cake Beechnut 147,267,
273
Buchein patrz poniżej Beechnut. Buk pozostawia 260 Gryka 70, 108, 115,
260, 265, 269, 271 Otręby Gryka 127, 266,
272
Choroba Gryka 70 Mąka gryczana 266, 272 Słoma Gryka 87 Maślanka 150 Masłowego 18 Fermentacja masłowy kwas 27
Kalorie 178 122 cannabis Cariceen 50-szy 57-ga Chlorek 5 Chloroform, 161 Chufa 97 Cinquantino 113 Sposób Colsmannsehes
46-sza
Żywokost 74 Cynosurus 50, 52, 56 Cyperaceae, 50, 57, 60
Dactylis 51, 54, 56 46-sza metoda Dahlem Parzenie 44 Dari 264 Dekstryny 16 Diastaza 48, 217
Diastasolin 48, 217
Suplementy mieszanki paszowe 257
Dietary efekt 196
Diemen 27
Chips dyfuzyjne 132, sow Kübenschnitzel.
Orkisz, 112, 264, 271
Otręby orkiszowe 266
Thistle 75
Danube kukurydzy 113, s.a.u.Mais.
Nawożenie 59
Nawożenie stawów rybnych 248
Biegunka 59
Durrah 61, 264
Dürrheu 22, 261, 270
Żołędzie 122, 265, 271
Wynajmij pokój 19
Moczenie paszy 43
Eiscnsalze 5, 6, 189
Zapotrzebowania na białko 180
Białko ciała 6, 259
Białko, strawne 200, 259
Białko 200
Kuchenka food Electric 34
Kanał 33 ochrona elektryczna
Emulsja Milk 217
Nakłady energetyczne 179
Wartość energetyczna 178
Kiszonki 40
Debittering 44, 83, 119
246 kaczki
Detoksykacji łubin 44, 83, 119
Mąka sojowa 138
Odzwyczaić mleko 213, 216, 220, 222
Enzymy 8
Peas 116, 260, 265, 269, 271
Pea otręby 127, 266
Pea mąki 127, 266
Groch muszle 127, 266
Pea straw 87
Erdbirne 94, sa i topinambur.
Erdnufihülsen 141, 266
Erdnußkleie 141, 266
Orzeszków ziemnych 141[zasłonięte]273.
Erdschocken 94, sa i topinambur.
Zamrożenie 20
Suplementy 8
Jedzenie zachowanie 179 - 205 dla wołów
- Dla owiec 205
Dieta 2, 177
Esparcety 65, 259, 269
Esparsetteheu 82, 261,270.
Octowy 18 Fermentacji octowej 27 Wydobycie 138 mąka
Fagopyrismus 70
Fagopyrum 70 s.a.u., Gryka.
Flagi owies 103
Bracken 85
Farnkrautwurzel 97
Feinschaligkeit 105
Koper 268
Pozostałości kopru 149
Prosiaczek 221
Fermentacja 44
Fermentuje 8
Festuca 51, 54, 56
Fat 13, 181, 259
Fat formacja 181
Fat skwarkami 268
Butterwort 60-cie
Groszek 118, sa i fasoli.
52 Redtop, 56
Fische1 248
Mączka rybna 152, 268
Mięso podejście 182
Mączka mięsna 151, 268, 2T3.
Owies 104
213 źrebiąt
Bezpłatne tuczu kurcząt 245
Freßpulver 180
Fruktoza 16
Włośnica 51, 56
Nakarm wykorzystania 190
Nakarm chleb 49, 128
Pea 65, s.a.u.Erbse.
Nakarm Pola 50, 61
Pasza dla koni roboczych 208
- Kaczki 246 dla prosiąt 221
- W przypadku ryb 248, 254
- Dla źrebiąt 213
- Na gęsi 247
- Dla drobiu 240
- Kurczęta 240
- Dla psów 239
- Dla cieląt 214
- Dla królików 248
- Dla karpia 248, 254
- Dla owiec 220
- Dla bydła opasowego 227
- Do tuczu owiec 227
- Dla świń 230
- Dla bydła mlecznego 231
- Dla wojskowych koni 209
- Dla rekonwalescentów 257
- Dla rosnących zwierząt 210
- Dla kóz 238
- 207 dla wołów Jęczmień paszowy 110, SA, oraz
Jęczmień.
Nakarm wapno 153
Nakarm mączki kostnej 153
Kuchenka Food. Elektrischer31.
Kapusta pastewna 260
19 ochrona Fodder
- Electrical 33
Śruta 123, 266, 272
Diety, diety 257
Kanał, Definicja 3
- Wartość pieniężna - 154
Nakarm Transakcja 157
Futtcrmittelkunde 2, 3 ff
Fu tterm edium u n g tersuchun 157, 160
Kanał, przygotowanie - 42
Podszewka 194 Scale
Nakarm cennika 155
Stosunek 199
Pozostałości Kanał 197
Karma 94, s.a.u.Kuben.
Żywność szkodliwa 2
W korycie kurczaka 241
Nakarm wieży 36
Karmienie 177, 194
- Definicja 1
Karmienie kosztuje 1
[zasłonięte]21771 żywienia zasady.
Nakarm objętości 198
Zmiany w diecie 197
Futterwicke 65, 260 sa, i wyki.
Podszewka: 198 razy
247 gęsi
Kiszonka 26 ff
Gärkammer 32
Fermentacja 44
Drób, pasza dla - 240
Gotowane mleko 212
Żółty Clover 65, sa, i Clover.
Wartość pieniężna pasz dla zwierząt 154
Batch 65
Używki 197
Substancje przyjemność 3
Tanina 18
Jęczmień 108, 109, 264, 271
- Zielony 61
Gerstengrannen 61
Gerstcnkleie 127 266, 272
Mąka jęczmienna 127, 266, 272
127 Jęczmień przemiał
Jęczmień plewy 87
Barley straw 85, 86
Zdrowe stan zboża 101
Ziarna 98,264, 271
Distillers 131, 267
Słoma zbożowa 85 s i słomy.
Trujące Rośliny 58
Broom 75 Mozga 55 56-cia Glyeeria 55, 56 Glikozydy 12, 18 Gramineae 50, 57, sa, i
Trawa. Trawa 49, 259, 269
- Dla koni 60 dla bydła 60
- W przypadku świń 60 Graupenabfall 127, 266 Śruta J26. Grubensilo 40 76 grummet 261, 270 49ff kiszonki, sa, i
Trawa.
- Wady 50-sza - Zalety 59 Griingerste 61 Zielony owies 61 Corn Zielona 61 Grünpreßfutter 27 Żyto Zielona 61 Pszenicy Zielona 61 Grupa karmienia 192
Plew 86 Siekanie 42 Owies 103, 264, 271 Wymiana Owies 108 Owies, zielony 61 Otręby owsiane, 127, 266 Płatki owsiane 127 266-sze Błoto Owies 127 Łuski owsiane 103, 266, 272 Owies słoma 85, 86 Halisteresis 79, 184, 188 Hemolysins 163 Transakcja w paszy
157-gie
Glove Leather 152 Hemp cake 146, 267 Nasiona konopi 122, 265, 271 Hansa Blutmelasse 134 Głównym feed 178 Drożdże 130, 267 Heather 85 Heinzen 23 Helianthus 71, 72, 94 Hay 76-gi 261, 270 Haying 22 Hay. Fresh 80 -. w ciągu 81 lat Za ziarno 102, 104 Millet 621[zasłonięte]59264, 271 Otręby Millet 127, 266 Mąka z prosa 127 266 Łuski prosa 127 266-sze Słomy prosa 86 "Excelsior 84 Holcus 51, 54, 56 Holzaufschließen 47 Miód 54 56 trawa
Chmiel 129, 267 Hop koniczyny 260, 269, SA,
& Clover.
Hopfenkleeheu 261, 270 Hop liście 260 Kozieradki 65, sa, i Clover. Kurczęta żywności - 240 Rośliny strączkowe, 98, 116, 265 Huroalsäure 189 Psy, żywność dla - 239 Herbatniki dla psów 49, 128
lllipenußkuchen 149 Indian proso 61 Indian ßapssamen 140 - Ilübsensamen 140 3 61 okrzemkową Crimson 62, 259, 269,
sa, i Clover. Inkarnatkleeheu 82, 261,
270-sza
Jod-162 reakcji skrobi Locust 265 Juncaceae 50, 57
Posiłek Carcass 151, 268 KAFF 87 Corn Kaffir 61 Ciasto czekoladowe 148, 268 Cielęta 214 Potash 5, 188, 269 Fosforan wapnia 153 Lime sole 5, 184, 269 Dodatkiem wapna, wykrywanie
- 161
Sole wapnia 5, 181, 269 Rumianek 60-gie Kandelnußkuchen 267 Rabbit 248 Kapokkuchen 149, 268 Carp 248 Wody Ser 151, sa, i
Serwatka.
Chestnut 122, 266, 271 Kastensilo 32 Potato 89, 264, 271 - Zamrożenie - 20 Potato 136 włókien Płatki ziemniaczane 25 93, 264 Potato, Kiełkujących - 20 Potato liście 74, 84, 260,
270-sza
Kartoffelpülpel36, 266,273. Pulpa ziemniaczana 130, 267,
273 Chipsy ziemniaczane 25, 93
264-te
Kauarbeit 179 Kiełkowania ziemniaków 20 Silica 5 Sposób Kjeldahlsches 6
Klappertopf 162 Klej 137, 266 Gluten] 37 Warstwa kleju 100 Clover 62 67, 261, 270 Clover siano 82, 261, 270 Otręby choroba Clover 68 12.i, 266 Kleieuntersuchung 160 165
169-szy
Air 59
Klimaxmelasse 134 Kupkówka 54, 56, 61, 259,
269-gi
Kostną 153 Bone Miękka 184 - 189 Bulwy 89, 260,271. Gotować 44 Saline 187 Węglowodany 14, 181 Kohlensiiureprobe 161 Kalarepa 264 Kalarepa pozostawia 73, 260 Rzepa 94, 264, 271 Rzepa liście 73, 260,
270-sza
Ciasto kokosowe 144, 268, 273 Millet 62 Colic 59, 257 Colostrum 212, 273 Colostrum 212, 273 Uzupełnienie 163 : Konglutination 163 Zachowanie 19 Co n centered feed
178-cie
Kolendra 268 Pozostałości kolendry 149 Kornausputz 124, 173 Rośliny strączkowe
98, 265, 271 98 ziaren kukurydzy,
264, 271 101 Masa zboża Kornradenachweis 161,174. Badanie 191 kałowe Feed Siła 178 Straw 45 force Marzanna 60-cia 50 ziół, 57 Krüschkrankheit 124 Mąka tortowa 138 Mleko krowie 268, 273, zobacz
i mleko.
Krowy, pasza dla - 234 Pumpkin 97, 265 149 Pumpkin cake Kminek 268 Kminek 149 reszt
Lactina 12, 60 210, 218 Przechowywanie ziarna 98 Lambs 220
Wieprzowina Country 231 La Plata-sa, zboże i kukurydza. Groszek 70 Laubheu 84, 262 Zapach Por mleka 60 Lizać 188 Leak 188 uzależnień Lecytyna 13 "LehmannschesVerfahren45. Leimkraftf wypowiem Zdjęcie klej 153 153 Leindotterkucheu 148, 268 Makuch 139, 268, 273 139 mączki z nasion lnu, siemię lniane 268 121, 265, 271 lniany pozostałości moc 139 feed 179 soczewki 265
Lolium 50, 52, 56, 259 Lotus 65 Łubin 65, 09 319, 260,
265-ty 269, 271 Lupinenentbittern 120 Lupinenentgiften 83, 120 Trucizny Lupin 83 Lupinenheu 83 Lupin S3 choroby. Lupinose 83
Lucerny 65, 67, 259, 269 Luzernenheu 82, 261, 270
Madiakuchen 148, 268
Żołądka i jelit 257
Odtłuszczone mleko 150, 268, 273
Sole magnezowe 5 6, 269
Frezowanie 42, 43
Maikäfer 154, 268, 273
Corn 113.259.264.269.271.
Głownia 113
Mash, sweet - 48
Maisglykosekuchen 137
Corn, zielony 61, 259
Ciasto z kiełków kukurydzy 137, 268
Otręby kukurydziane 127, 266
Cornmeal 127, 266, 272
137 Olej kukurydziany placek
Mleczko cementowe Corn 131, 267
Ziarna kukurydzy 131, 266
Mąki kukurydzianej 137, 266
Malt 128, 267
Kiełki słodowe 128, 267, 273
Almond ciasto 148, 268
Sole manganu 5
Brak żuraw kheit 11,79,184, 188
Dimensional Waga 101
Jedzenie dla tuczu zwierząt dorosłych 225
- Dla kurcząt itp. 245
- Dla Binder 225, 227
- Dla owiec 227
- Na 224 świń, 230 Maszt proszek 180
Medicago 65
Wodorosty 76
Mąka 123 266
Bielmo 100
Analiza Mąka 160 165, 169
Melasa 108, 133, 267, 273
Melassekuchen 135
Melasseschlempe 131, 267, 273
Melasa 134
Melilotus 65
Melony 97
Mielitzgras 55, 56
Mielitzheu 79
Badanie mikroskopowe 164
Roztocza 175
Mleko 150, 268, 273
Wpływ mleka karmienia 232
Jakości mleka 60
Substytuty mleka 216
Kontrola Milk Klub 193
Mleko food 212
Mleko w proszku 180
Kwas mlekowy 17
Fermentacja mlekowa 28
Bydło mleczne 231
Laktoza 17
Wojskowe konie 208
Drożdże Mineral 130 sa, i drożdże.
Produkty mineralne. Fałszowanie przez - 161
4-ty minerały
Średnie ziarno, 102, 104
Moher 62, 259, 269
Makowiec 146, 268, 273
Marchew, 94, 264, 271
Sorgo, 61, 265, 271
Carrot 94, 264 271-ta
Carrot liście 73, 260 270-sza
Serwatka 151, 268, 273
Księżyc Bean 118
Moorwiesenheu 79,261, 270
Moss, 84 Icelandic
Torfu 84
Mowrahkuchen 268
Müllereiabfälle 123
Siła mięśni 183
Dowód Sporysz 161, 170
225 macior
Odżywki 3 Wykorzystanie składników pokarmowych 180 Nutrient potrzebuje 180 Wskaźnik 200 odżywczy Wykorzystanie składników pokarmowych ISO. Tłuszczu w diecie 181 Xahrungsstoffe 3
Nardus 50-gi 52, 57 Wet żywności 43 Sole sodowe 5, 269 Naturalny pokarm dla ryb 248 W dodatku do paszy 178 N-darmowe Ekstrakty 15 N-bezpłatne materiały 6, 13 N-zawierające substancje 6 Non-białkowe, takie jak azot, związki 11 Mniej cake 149 268-sze Azotany 12 Nobbesches sito 164 Notreife 98 Nutramine 8
Ziarna, owoców, 132, 267 Obstweinbercitung 132 Produkcja oleju 137 Makuchy 138, 267, 273 Makuchy dochodzenie 171 Cake Olive 149,268, 273 Onobrychis 65 Organogenicznych substancje 3 178-cie Ornithopus 65 Osteophagie 188 Kwas szczawiowy 17 Kwas szczawiowy, zatrucia 73 Sposób Öxmannsches 45
Palluschke 116 Palm kernel cake 141, 268,
273
Rumen Mieszanki paszowe 153 Pasteryzacja mleka
212th
Pasternak 94, 264 Peluschke 65, 116, 260 Pentozanów, 14, 17 Peptonfutter 134 Peptonize 48 Pan Kamień 188 208 koni Bób 65 117, sa, ü.
Bean. Konie dent corn 113, sa, i
Corn.
217 zakładów mleczarskich Plum 97, 271 Phalaris, 55, 56 Phaseolus ellipticus 118 - Lunatus 118 Phleum 50, 52, 56, 259, 269 Fosforan wapna 153 Sole kwasu fosforowego 5 6,
184, 269 Grzyby 75 Zarodniki grzybów 171 Pimpinella 57 Pisum 65, s i groszek. Plankton 248 Pea 70
Poa 51, 54, 56, sa, i trawy. Opady od 163 Preßfutter 27, 81, 260 Preßkartoffeln 25, 93 s.a.u.,
Suche ziemniaki. Preßkrankheit 135 Kompakty 132 Próbkowania 100, 159 Produktionsf wypowiem 179 Koszty produkcji 1 Białko 6, 259 Fava 117,8. a.u. Bean. Pulp 2B6, 273, sa, i
Potato masy. Purrhafer 104
Quecken 97 Squeeze 42
Życica, 52, 56, 61, 259,269.
Rangoonbohne 118
Rzepak 60, 71, 260, 265 269,
271-ta
Cake rzepakowy 140, 268, 273 Mąka Rzepak 140 Gwałt słomy 87, 263 Objętościową 76, 104 Rebholz 84 Stan dojrzałości upraw
101-gi
Czystego białka 7, 259 Czystość 197 Rice 115, 265 Chaszcze 84, 260 Rice Glue 137 Otręby ryżowe 127 Mąka ryżowa 127, 266, 272 Reispreßschlamm 266 Reisschlempe 137 Rice plewy 171 Rider 23
Rekonwalescentów 257 84 Reindeer Turzyce 50, 57 Rieselwiesenheu 79 Bydło, żywność dla tuczu -
227-sza
Bluegrass 54, 56, 61 Avena Sativa 103, 148 rycynowy wytłoczyn Castor 174, 135 Roborinkraftfutter 10S żyta, 112, 265, 271 Rye, zielony 61 Rye otręby 127, 266, 272 Mąka żytnia 127, 266, 272 Roggenschlempe 131, 26. Roggenstroh 85, 86 Popiół surowy 5 Białko 7, 259 Błonnik 14, 259 Tłuszcz 13, 259 Ropa 7 259-te
Reed pipe, od korzenia -
97-ty
Cukier trzcinowy 16 Roast 44
Red Clover 62, 67, 259, 269 Buraki 94, 264, 271 Rübenblättcr 73, 260, 270 Buraki, zamrażarki - 20 Pulpa buraczana 132, 267,
273
Gwałt 71, 265, 271 Rübsenkuchen 140, 268 Rübsenmehl 140 Wiosenne trawy 52, 56 Pozostałości Ölfabiika-
CJA 137, 267, 273 ------ Skrobia Manufacturing 136
266, 273
Buraki, 94, 264, 271 Buraki pozostawia 73, 260
270-sza
Trociny 84 172 Trociny Kwas azotowy 12 Salpetervergiftung 73 Sole 4, 184, 259 269-gi : Salzheu 79, 261 270-sza I niedobór soli 184, 188 Nasiona roślin strączkowych
98, 263, 271 Nasiona (ietxeides 98263,
271-ta
Groszek Sand 65, 116 Sandhater 104 Lucerna Sand 260 z 269 sa,
i lucerny. Dowód Sand 161 Sand Wyka 05, 67, 260
265, 271, sa, i wyki. Sanguisorba 58 Saponiny 163 Bobik 65, 117, i zobacz
Bean.
Sour kanały 27, 82, 260 Preparat feed Oxygen 40 Turzyce 50, 57 Aspirator 215 Traktuj Hay 261, 270 Skrzyp 50, 57, 60 Sheep, pasza dla tuczu -
227-sza Tworzenie Nitsche metody
165-ci
Mleka owczego 273 Muszle 87, 188, 263, 272 Shell zawierające pozostałości
169-szy
Puchar otręby 126 Uwaga 50 traw, 57 Reed 84 Reed, od korzenia - 97 Gorzelniczy 130, 267, 273
Schlempemauke 89, 131 Smakowitość 196 Schnitzel choroby 135 pods 87, 151 Pods Clover 65 Schotenkleeheu 261, 270 Kibble 43 Trawa wały 55, 50 Czarny Mąka 126, 266 Schwedenklee62, 67[zasłonięte]269. Sole kwasu siarkowego 5 269 224 świń, 230 Świnie, ssące - 225 Spawanie Dieme 27 Baryt 161 Kostrzewa 54, 56 Turzyce, 50, 57 Samonagrzewająca 44 Seler 268 Gorczyca 60, 71, 260, 269 Cake Musztarda 148 Badanie serologiczne
162 Seradela 65,116. 259,265,
269-gi
Ciasto Sesame 145[zasłonięte]273. Setaria 62 Sheanußraehl 20R. Kiszonka 81 Kiszonka 27 Silo tower 36 Si Napis 71
Soja 121, 265, 271 Ciasto sojowy I47, 26K. Solaniny 89 Zatrucie Solaniny 75 Sommerhalmstroh 85, 263
272
Sunflower 72 Cake Sunflower 145,
208, 273 Sonnenheu 22 Sorgo 61, 259, 269 Sorgo, 61, 259, 269 Spergula 70, sa i Ackcr-
spörgel, Spörgel. Sperling owies 104 Gorzelnia 130 267-gi
273
Wskazał otręby 126, 266 Spörgel 70, 260, 269 Plew 87, 263, 272 Zarodniki grzybów głownia 171 Produkcji skrobi 136, 266 . Ziarna skrobi 165 Skrobia kukurydziana 16 Wykrywanie skrobi za pomocą jodu
162
Siła, cukrem - 48 Wartość Strength 199 GORSE 75-gi Brukiew 94 s, i buraki. Steffensche się produkty
133-sza
Clover 65, 67, 259, 269, sa, i Clover.
Steinnußabfälle 172
Azot-free Ekstrakty 15, 259
Wolny azot substancje 6, 13
Substancji azotowych 6
Tkanina 179 sprzedaży
Rzepa 264, 271 sa, i rzepa.
Promieniowca 87-ty
Bentgrass 52, 56
Straw 85, 262, 272
Close Strohauf 45
Koncentrat Straw 45
Strohmelasse 134
Sudan trawa 61
Słodki mash 48
Süßfutter 27, 81, 260
Trawy 50, 57, SA, i trawy.
Süßpreßfutter 27, 81, 260
Symphytum 74
Taumellolchnachweis 162 Temperatura uchwytu 197
- Rzeźnych 228 Thermopräzipitation 163 Choroba mąka Thomas 189 151 animal meal, zobacz
i mięso. Timothy 52, 56, 61,
259, 269
Topinambur 71,94,204,271. Topinambur herb 71, 270 Torf 84 Tori 140 Choroba łodyga
132-ta
Dekstroza 16 Marc, 129, 132, 266 Brome 55, 56 Pozostałość 132, 267, 273 Trifolium 62, sa, i Clover. Triticum 50, 56 Karma sucha 43
- Kurczęta 241 Suche drożdże 130, sa, i
Drożdże.
Suchość 102 Ziemniaki suszone, 25, 93
109, 264, 271 Suchy klej 137, 266 Trockenmelasse 134 DDGS 131, 267 Pulp 133 Sucha 4 Suche ziarna 129, 267 Suszenie sztuczne 25
Troponabfälle 152 Tumelin 135 Rzepa 94, 204, 271 Tutolin 135
Overfeeding 177 Nieodpowiednie odżywianie
177-gi
Nasiona chwastów 173 Badanie na roztocza
175-ta
-, 175 bakteriologicznych - Zasilania 160 Unverdorbensein, badania
do - 162
Ciepło spalania 178
Trawienie składników pokarmowych 180
Praca Digestive 179
Wykrywanie korupcji 162
Scukrzanie 48
Scukrzonego Siła 48, 217
Vicia 65, 67
Bydło melony 97
Bydło w proszku 180
Sól hodowla 188
Witaminy 8
Vogla w odczynnik 101
Doskonałe jedzenie 178
Pełnoziarnistych 102, 104
Tom wyłożenia 194
Predigest uchwyt 48
Voluminous feed 178
Jagody jałowca 268
Rosnące zwierząt 210
Wachtelweizen 162
Waldheu 79, 261, 270
Groch Las 70, 260
Mączka z wielorybów 152, 268
Walnußkuchen 268
Wartość cieplna 178
Zawartość wody w paszy, 4 259
- Uchwyt 194
Rzepa 94, sa, i buraki.
Słupa wody 55, 50
Softfood 241
Pastwiska 61
Rośliny łąkowe 50ff
Weinkelterei 132
Kwas winowy 18
Weintrester 132, 267, 273
Rzepa 94, s i buraki. Koniczyna biała 62, 259, 269 sa,
& Clover. Kapusta biała 260, sa, i
Liście buraków.
Pszenica 108, 112, 265,271. Śruta pszenna 126, 266,
272
Pszenica, zielony 61 Otręby pszenne 108, 126, 266
272
Skorupy pszenicy 266 Weizenschlempe 137 Słoma pszeniczna 185, sa, i
Straw.
Ziarna pszenicy 137, 267 Wicke 65, 67[zasłonięte]265, 271 Wick obiektyw 260 Meadows 50-gie
Wskazał owies 52, 54, 50 Hay 70, 261, 270 Burnet 57 Roślin łąkowych 50ff Wild Oats 104 Trzpień Wiatr 61 Winterhalmstroh 85, sa,
i słomy.
Rzepak 71 269 Winter rzepa 71, 269 Winter Wyka 65, 67, sa,
& Wyka. Pogoda 59 Wilczomlecz 60 Wruke 94, sa, i buraki. Anthyllis 65, 260 269,
sa, i Clover. Kiełbasa wieprzowa 231 Rośliny okopowe 89
Celuloza 14 16
Pozostałości wirówek 132
Rozdrabnianie kanału 42
Cykoria blaadjes 74
Kozy, paszy dla - 238
Serwatka Goat 273
Kwas cytrynowy 18
Wyka kosmata 65, 67, sa, i wyki.
Przygotowanie kanału 42
Sugar 16 - Produkcja cukru 132
61 cukier sorgo, 259
Buraki cukrowe 94, 264, 271
Zuckerrübenblätter260, 270, siać buraki pozostawia.
Sugar chips 133, 267, 273




Veterinärhygiene.
Gesundheitspflege, Fütterungslehre und
Seuchenlehre
der
landwirtschaftlichen Nutztiere
Von
Dr. med. vet. et phil. Martin Klimmer
Obermedizinalrat,
ord. Professor der Gesundheitspflege, Fütterungslehre und allgemeinen Seuchenlehre Direktor des Veterinär-Hygienischen Instituts der Universität Leipzig
Zweiter Band Fütterungslehre
Vierte, neubearbeitete und vermehrte Auflage
BERLIN Verlagsbuchhandlung Paul Parey
Verlag für Landwirtschaft, Gartenbau und Forstwesen SW, lledemannstr. 10 u. 11
1924
Fütterungslehre
der
landwirtschaftlichen Nutztiere
Mit 164 Textabbildungen
Vorwort zur vierten Auflage.
Die 1921 erschienene 3. Auflage meiner Fütterungslehre ist seit etwa einem Jahre vergriffen. Unter den schwierigen Wirtschaftsverhältnissen hat sich die Herausgabe der 4. Auflage nicht unerheblich verzögert.
Die neue Auflage ist in fast allen Teilen ergänzt und erweitert worden. Die Abschnitte „Vitamine", „Die Süß- und Sauerfutterbereitung" und „Das Aufschließen des Strohes" sind neu bearbeitet worden. Die Zahl der Abbildungen ist um 70 auf 164 erhöht und einige alte Figuren sind durch neue ersetzt worden.
Bei der Neubearbeitung und dem Korrekturlesen hat mich Herr Privatdozent Dr. Haupt, Oberassistent am Veterinär-Hygienischen Institut sehr wertvoll unterstützt. Ich spreche ihm auch hier meinen herzlichsten Dank aus. Ferner danke ich Herrn Assistent Dr. Hörig und Herrn Stabsveterinär Dr. Kunke verbindlichst für die mühevolle Durchsicht der Korrekturbogen. Nicht zuletzt gebührt mein bester Dank der Verlagsbuchhandlung, die in bereitwilligster Weise meine Wünsche bei der Herstellung des Buches erfüllt hat.

Leipzig, im März 1924.
M. Klimmer.





Inhaltsübersicht.

Einleitung.
Volkswirtschaftliche Betrachtungen über Tierhaltung und Fütterung. 1
Erster Abschnitt.
Die Futtermittelkunde.
A. Allgemeines. 3
a) Die chemischen Bestandteile der Futtermittel. 3
Nährstoffe und Genußstoffe. 3
I. Das Wasser (und die Trockensubstanz). 4
II. Die Salze. 4
III. Die Eiweißkorper. 0
Anhang: Fermente (Enzyme) und Vitamine. 8
stickstoffhaltige Verbindungen, die nicht zu den Eiweißkörpern gehören (Amidverbindungen, stickstoffhaltige Glykosidc, Alkaloide,
Salze des Ammoniaks und der Salpetersäure). 11
IV. Die Fette. 13
V. Die Kohlenhydrate. 14
1. Die Rohfaser (Zellulose, Fentosane). 14
2. Die N-freien Extraktivstoffe (leicht verdauliche Kohlenhydrate [Stärkemehl, Zellulose, Dextrine, Zuckersorten, Pektinstoffe, Pentosane und Pentosen], organische Säuren [Milch-, Oxal-, Ameisen-, Essig-, Butter-, Apfel-, Wein-, Zitronen- und Gerbsäure], stickstofffreie Glykoside und Bitterstoffe). 15
Literatur. 19
b) Die Konservierung und Zubereitung der Futtermittel. 19
I. Die Konservierung. 19
1. Das Einmieten (Einkellern). 19
2. Die Trocknung. 22
a) Die Heubereitung. 22
fl) Die künstliche Trocknung. 25
3. Die Konservierung der Futtermittel durch Gärung. 26
a) Die Brennheubereitung. 2fi
ß) Die Braunheubereitung. 27
y) Die Süß- und Sauerfutterbereitung. 27
1. Das Kastensilo und die elektrische Futterkonservicrung 32
2. Der Siloturm. 3G
3. Das Grubensilo. 40
II. Die Zubereitung der Futtermittel.:. 42
1. Die Zerkleinerung. 42
2. Das Anfeuchten. 43
3. Das Kochen, Brühen, Dämpfen. 44
4. Das Eösten. 44
5. Das Auslaugen. 44
6. Die Gärung (Selbsterhitzung, Fermentation) . 44
7. Das Aufschließen. 45
8. Die Vorverdauung. 48
a) Die Verzuckerung, Herstellung von süßen Maischen . . 48
b) Die Peptonisierung. 4g
9. Das Backen. 49
Literatur. 49
B. Die wichtigsten Futtermittel. 49
I. Das Grünfutter. 49
Botanisches über Wiesen- und Weidepflanzen. 50
Süßgräser, Anleitung zur Bestimmung der wichtigsten Wiesen-.
gräser und deren Beschreibung. 50
Sauergräser, Schachtelhalme. 57
Krautartige Wiesenpflanzen . . . 57
Chemisches über Wiesenpflanzen. 58
Einfluß des Alters der Pflanzen, des Bodens, der Düngung.
Witterung und des Klimas auf Zusammensetzung. 58
Hygienisches. Vorzüge und Nachteile der Grünfütterung, Krankheiten, Einfluß auf Milch. 59
Verwendung des Grünfutters. 60
Grünroggen, -weizen, -gerste, -hafer und Grünmais, Zuckermohrhirse
und Mohär. 61
Kleearten, Vorzüge und Nachteile. 62
Lupinen, Waldplatterbse, Ackerspörgel, Buchweizen, Senf, Eaps . . 69 Topinambur, Sonnenblume, Rüben-, Zichorienblätter, Comfrey,
Kartoffelkraut, Disteln, Ginster, Pilze und Meeralgen . 71
Literatur. 76
II. Das Eauhfutter. 76
1. Das Heu. 76
a) Das Wiesenheu und Grummet. 77
Beurteilung und Wertbestimmung des Heues. 77
Riesclwicsen-, Moorwiesen-, Waldwiesen-, Mielitz-, Alpen-
und Salzheu. 79
Hygienisches und Verwendung der verschiedenen Heusorten 80
Anhang: Süßpreßfutter und Sauerfutter. 81
b) Das Kleeheu, Lupinenheu, Laubheu, Reisigfutter usw. . 82
2. Das Stroh. 85
3. Spreu (Kaff) und Schalen (Schoten). 87
Literatur. 89
III. Die Knollen- und Wurzolfrüchte. 89
1. Die Kartoffeln. 89
2. Die Topinambur. 94
3. Die Rüben. 94
Anhang: Wurzeln des Farnkrautes, des Schilfes und der Chufa,
Quecken; Kürbis, Viehmelonen, Apfel, Birnen und Pflaumen 97
Literatur. 97
IV. Die Getreidekörner und Samen der Hülsenfrüchte. 98
1. Die Getreidekörner.'. 98
a) Der Hafer. 103
b) Die Gerste. 109
c) Der Roggen und Weizen. 112
d) Der Mais. 113
e) Die Hirse und der Reis. 115
f) Der Buchweizen. .115
2. Die Hülsenfrüchte. 116
a) Die Ackerbohnen, Erbsen, Wicken und Serradella . . . 116
b) Die Lupinen. 119
c) Die Sojabohne. 121
Anhang: Leinsamen, Ackerspörgel, Raps, Rübsen. Hanf, Bucheckern,
Eicheln, Kastanien. 121
Literatur. 124
V. Die Abfälle der Müllerei. 124
Anhang: Hundekuchen. 128
VI. Die Abfälle der Gärungsgewerbe. 128
1. Die Abfälle der Bierbrauerei. 128
2. Die Abfälle der Spiritusbrennerei. . 130
3. Die Abfälle der Weinkelterei und Obstweinbereitung . 132 VII. Die Rückstände der Zuckerfabrikation. 132
Literatur über Abfälle der Müllerei, Gärungsgewerbe und Zucker-
fabrikation. 13ß
VIII.-Die Rückstände der Stärkefabrikation. 136
IX. Die Rückstände der Ölfabrikation. 137
Literatur über die Abfälle der Ölfabrikation. 149
X. Animalische Futtermittel . 149
Literatur. 154
Berechnung de^ Geldwertes der Futtermittel. 154
C. Die Untersuchung der Futtermittel. 157
Allgemeine Grundsätze für den Handel mit käuflichen Futtermitteln . . 157
Hygienische Futtermitteluntersuchung. 160
1. Chemische Untersuchung. 161
a) Bestimmung des Gehaltes an Eiweiß, Fett, N-freien Extraktivstoffen, Rohfaser, Salzen und Wasser. 161
b) Nachweis von Sand, Kalk, Infusorienerde, Schwerspat und
anderen mineralischen Stoffen. 161
0) Nachweis von Kornrade, Mutterkorn usw. in- Mehlen mit Hilfe
von Voglschem Reagenz. 161
d) Jod-Stärkereaktion . . . '. 162
e) Prüfung auf Verdorbenheit. 162
2. Biologische (serologische) Untersuchung . 162
3. Mikroskopische Untersuchung. . . 164
Vorbereitung der Futtermittel für die mikroskopische Untersuchung 164
Untersuchung auf Stärkekörnchen. 165
Untersuchung auf schalenhaltige Rückstände. 169
a) Mehle und Kleien von Roggen, Weizen. Gerste, Mais und Hafer 169
b) Rückstände der Ölfabrikation. 171
c) Leguminosen. 171
d) Verfälschungen (Reisspelzen, Steinnußabfälle, Sägemehl, Korn-ausputz, Unkrautsamen, Kornrade, Rizinussamen) . 171
4. Bakteriologische (kulturelle) Untersuchung . 175
5. Untersuchung auf Milben. 175
Literatur. 176.
Zweiter Abschnitt.
Die Ernährung und die Fütterungsregeln. seit.
A. Allgemeines . . . 177
Ungenügende Ernährung, Überfütterung; vollkommene Nahrungsmittel. Haupt-, Neben- und Beifutter; konzentrierte, voluminöse usw. Futtermittel; organogene Stoffe und Brennstoffe; Erhaltungs- und Prodnktions-
futter; Stoff- und Energieumsatz. 177
I. Nährstoffbedarf, -ausnutzung und -Verwertung . 180
1. Organisehe Nährstoffe. 180
2. Anorganische Nährstoffe . . . 184
3. Prüfung der Futterausnutzung und Verwertung! G nipuenfütterung) 190 II. Futternormierung und Fütterung . . 194
Literatur. . 205
B. Spezielle Fütterungslehre. 205
I. Erhaltungsfutter (für Ochsen und Wollschafel . . . 205
11. Futter für Arbeitstiere. 207
1. für Zugochsen . . . . 207
2. für Pferde. . 208
III. Futter für wachsende Tiere. 210
Allgemeines. . . 210
1. Futter für Fohlen. 213
2. Futter für Kälber . . . 214
3. Futter für Lämmer . . 220
4. Futter für Ferkel. . . . 221
IV. Mastfutter für ausgewachsene Tiere. 225
1. Das Mastfutter für ausgewachsene Wiederkäuer . . 227
2. Das Mastfutter für ausgewachsene Schweine. 230
V. Futter für Milchvieh. 231
1. Beeinflussung der Milchabsonderung durch das Kutter . 232
2. Normierung des Futters für Kühe. 234
3. Futter für Ziegen. 238
VI. Futter für Hunde. .239
VII. Futter für Geflügel . . . . 240
1. Ernährung der Hühner. . . 240
2. Ernährung der Enten. 24ti
3. Ernährung der Gänse '. . 247
VIII. Futter für Kaninchen. 248
IX. Futter für Fische. . . 248
A. Die Düngung der Teiche. 24^
B. Die künstliche Fütterung. . . 254
Anhang: Diätetische Futtermischungen. . 257
Literatur. 258
Tabelle I: Die Zusammensetzung, die Wertigkeit, der (iehalt an verdaulichem Eiweiß, der Stärkewert und das Verhältnis des verdaulichen Eiweißes zum
Stärkewert der Futtermittel. 259
Tabelle II: Die Zusammensetzung der Salze der Futtermittel . . . 269
Sachregister. 274





Sachregister

Abfälle der Bierbrauerei 128. - der Gärungsgewerbe 128.
— der Müllerei 124.
— der Obstwein bereitung 132.
— der Ölfabrikation 137.
— der Spiritusbrennerei 130.
der Stärkefabrikation 136.
— der Weinkelterei 132.
— der Zuckerfabrikation 132
Abkochen der Milch 212. Absetzen der jungen Tiere
213, 216, 220, 222. Abwässerverwendung in
Fischteichen 252. Ackerbohne 65, 116, 260. s. auch unter Bohne. Ackerspörgel 70. -, Samen 122. Afterkorn 102, 104. Agglutination 163. Agrostis 51, 52. 56. Ajowan 268. Aktinomyces 61. Aktinomykose 87. Akzessorisehe Nährstoffe 8. Alkaloide 12. Alkoholvergiftung 131. Alopecurus 50, 51, 56. Alpenheu 79, 261, 270. Alter der Pflanzen 58. Aluminiumsalze 5. Amber cane 61. Ameisensäure 18. Amidverbindungen 11. Ammoniak 12. Anämie 257. Anfeuchten 43. Animalische Futtermittel
149.
Anis 268.
Anisrückstände 149. Anorganische Stoffe 4. Anthoxanthum 50, 52, 56. Anthyllis 65. Apfel 97. Apfelsäure 18. Apfeltrester 132, 267. Arbeitsleistung 183.
Sachregister.
Die Zahlen bezeichnen die Seiten.
Arbeitspferde 208. Asche 4.
Ätherische Ole 13. Aufblähen 59. Aufschließen 45. Auslaugen 44. Ausnutzung der Nährstoffe
180.
Ausreuter 173. Automatische Futter- und
Tränkgefäße für Hühner
242.
Avena 51, 52, 56, 103. Avenin 105. Avitaminosen 11. Awehl 71.
Backen 49.
Bakteriologische Untersuchung 175.
Bastardklee62, 82,259,269.
Baumwollsamenkuchen 142, 267, 273.
Beckmannsches Verfahren 46.
Bedarf an Nährstoffen 180.
Beharrungsf utter 179.
Beifuttermittel 178.
Beinwell 74.
Beinwurz 74.
Bekömmlichkeit des Futters 196.
Berechnungder Futterration 203.
Bewegung, Einfluß auf Verdauung 180.
Biberneil 57.
Bierbrauerei 128.
Bierhefe 130, 267.
Biertrebcr 129, 267, 273.
Binsen 50, 57.
Biologische Untersuchung 162.
Birne 97.
Bittere Milch fiO.
Bitterstoff 18.
Blausäurevergiftung 62.
Blut 273.
Blutmehl 152, 268.
Boden 59.
Bohnen 108, 265, 271.
Bohnenstroh 8/.
Bokharaklee 65, 259. Bonitierung der Fischteiche
252.
Borstenfennich 62. Borstengras 52, 57. Brachypodium 50, 56. Brandpilze 171. Brasilbokne 118. Brassica 71. Braten schwein 231. Braunheu 27, 266. Brechen 42.
Brennereitreber 131, 267. Brennheubereitung 26. Brennstoffe 3, 178. Bromus 51, 55, 56. Brühen 44.
Buchecker 122, 265, 271 Bucheckernkuchen 147,267,
273.
Buchein s. u. Buchecker. Buchenlaub 260. Buchweizen 70, 108, 115,
260, 265, 269, 271. Buchweizenkleie 127, 266,
272.
Buchweizenkrankheit 70. Buchweizenmehl 266, 272. Buchweizenstroh 87. Buttermilch 150. Buttersäure 18. Buttersäuregärung 27.
Calorien 178. Cannabis 122. Cariceen 50. 57. Chloride 5. Chloroformprobe 161. Chufa 97. Cinquantino 113. Colsmannsehes Verfahren
46.
Comfrey 74. Cynosurus 50, 52, 56. Cyperaceen 50, 57, 60.
Dactylis 51, 54, 56. Dahlemer Verfahren 46. Dämpfen 44. Dari 264. Dextrine 16. Diastase 48, 217.
Diastasolin 48, 217.
Diätetische Futtermischungen 257.
Diätetische Wirkung 196.
Diemen 27.
Diffusionsschnitzel 132, s. a. u. Kübenschnitzel.
Dinkel 112, 264, 271.
Dinkelkleie 266.
Distel 75.
Donaumais 113, s.a.u.Mais.
Düngung 59.
Düngung der Fischteiche 248.
Durchfall 59.
Durrah 61, 264.
Dürrheu 22, 261, 270.
Eicheln 122, 265, 271.
Einmieten 19.
Einweichen des Futters 43.
Eiscnsalze 5, 6, 189.
Eiweißbedarf 180.
Eiweißkörper 6, 259.
Eiweiß, verdauliches 200, 259.
Eiweißverhältnis 200.
Elektrische Futterkocher 34.
Elektrische Futterkonservierung 33.
Emulsionsmilch 217.
Energieumsatz 179.
Energiewert 178.
Ensilage 40.
Entbittern 44, 83, 119.
Enten 246.
Entgiften der Lupinen 44, 83, 119.
Entölte Mehle 138.
Entwöhnen der Milch 213, 216, 220, 222.
Enzyme 8.
Erbsen 116, 260, 265, 269, 271.
Erbsenkleie 127, 266.
Erbsenmehl 127, 266.
Erbsenschalen 127, 266.
Erbsenstroh 87.
Erdbirne 94, s. a. u. Topinambur.
Erdnufihülsen 141, 266.
Erdnußkleie 141, 266.
Erdnußkuchen 141,267,273.
Erdschocken 94, s. a. u. Topinambur.
Erfrieren 20.
Ergänzungsstoffe 8.
Erhaltungsfutter 179. - für Ochsen 205.
- für Schafe 205.
Ernährung 2, 177.
Esparsette 65, 259, 269.
Esparsetteheu 82, 261,270.
Essigsäure 18. Essigsäuregärung 27. Extraktionsmehl 138.
Fagopyrismus 70.
Fagopyrum 70, s.a.u. Buchweizen.
Fahnenhafer 103.
Farnkraut 85.
Farnkrautwurzel 97.
Feinschaligkeit 105.
Fenchel 268.
Fenchelrückstände 149.
Ferkel 221.
Fermentation 44.
Fermente 8.
Festuca 51, 54, 56.
Fett 13, 181, 259.
Fettbildung 181.
Fettgrieben 268.
Fettkraut 60.
Feuerbohne 118, s. a. u. Bohne.
Fioringras 52, 56.
Fische1 248.
Fischmehl 152, 268.
Fleischansatz 182.
Fleischmehl 151, 268, 2T3.
Flughafer 104.
Fohlen 213.
Freimast der Hühner 245.
Freßpulver 180.
Fruchtzucker 16.
Fuchsschwanz 51, 56.
Futterausnutzung 190.
Futterbrote 49, 128.
Futtererbse 65, s.a.u.Erbse.
Futterfelder 50, 61.
Futter für Arbeitspferde 208.
- für Enten 246. für Ferkel 221.
- für Fische 248, 254.
- für Fohlen 213.
- für Gänse 247.
- für Geflügel 240.
- für Hühner 240.
- für Hunde 239.
- für Kälber 214.
- für Kaninchen 248.
- für Karpfen 248, 254.
- für Lämmer 220.
- für Mastrinder 227.
- für Mastschafe 227.
- für Mastschweine 230.
- für Milchvieh 231.
- für Militärpferde 209.
- für Rekonvaleszenten 257.
- für wachsende Tiere 210.
- für Ziegen 238.
- für Zugochsen 207. Futtergerste 110, s. a. u.
Gerste.
Futterkalk 153.
Futterknochenmehl 153
Futterkocher .elektrischer31.
Futterkohl 260.
Futterkonservierung 19.
—, elektrische 33.
Futtermehl 123, 266, 272.
Futtermischungen, diätetische 257.
Futtermittel, Definition 3.
—, Geldwert der — 154.
Futtermittelhandel 157.
Futtcrmittelkunde 2, 3 ff.
Fu tterm ittel u n tersuchun g 157, 160.
Futtermittel, Zubereitung der - 42.
Futternormierung 194.
Futterpreistafel 155.
Futterration 199.
Futterreste 197.
Futterrübe 94, s.a.u.Kuben.
Futterschädlichkeiten 2.
Futtertrog für Hühner 241.
Futterturm 36.
Fütterung 177, 194.
—, Definition 1.
Fütterungskosten 1.
Fütterungsregeln 2,177,194.
Futtervolumen 198.
Futterwechsel 197.
Futterwicke 65, 260. s. a. u. Wicke.
Futterzeiten 198.
Gänse 247.
Gärfutter 26 ff.
Gärkammer 32.
Gärung 44.
Geflügel, Futter für - 240.
Gekochte Milch 212.
Gelbklee 65, s. a. u. Klee.
Geldwert der Futtermittel 154.
Gemenge 65.
Genußmittel 197.
Genußstoffe 3.
Gerbsäure 18.
Gerste 108, 109, 264, 271.
-, grün 61.
Gerstengrannen 61.
Gerstcnkleie 127. 266, 272.
Gerstenmehl 127, 266, 272.
Gersten schrot 127.
Gerstenspreu 87.
Gerstenstroh 85, 86.
Gesunder Zustand des Getreides 101.
Getreidekörner 98,264, 271.
Getreideschlempe 131, 267.
Getreidestroh 85, s. a. u. Stroh.
Giftpflanzen 58.
Ginster 75. Glanzgras 55. 56. Glyeeria 55, 56. Glykoside 12, 18. Gramineen 50, 57, s. a. u.
Gras. Gras 49, 259, 269.
- für Pferde 60. für Rinder 60.
— für Schweine 60. Graupenabfall 127, 266. Grießkleie J26. Grubensilo 40. Grummet 76. 261, 270. Grünfutter 49 ff., s. a. u.
Gras.
—, Nachteile 50. -, Vorteile 59. Griingerste 61. Grünhafer 61. Grünmais 61. Grünpreßfutter 27. Grünroggen 61. Grünweizen 61. Gruppenfütterung 192.
Häcksel 86. Häckseln 42. Hafer 103, 264, 271. Haferersatz 108. Hafer, grün 61. Haferkleie, 127, 266. Hafermehl 127. 266. Haferschlamm 127. Haferspelzen 103, 266, 272. Haferstroh 85, 86. Halisteresis 79, 184, 188. Hämolysine 163. Handel mit Futtermitteln
157.
Handschuhleder 152. Hanfkuchen 146, 267. Hanfsamen 122, 265, 271. Hansa-Blutmelasse 134 Hauptfuttermittel 178. Hefe 130, 267. Heidekraut 85. Heinzen 23. Helianthus 71, 72, 94. Heu 76. 261, 270. Heubereitung 22. Heu. frisches 80. —. überjähriges 81. Hinterkorn 102, 104. Hirse 62,115,259,264, 271. Hirsekleie 127, 266. Hirsemehl 127, 266. Hirseschalen 127. 266. Hirsestroh 86. ' Hobelspäne 84. Holcus 51, 54, 56. Holzaufschließen 47. Honiggras 54, 56.
Hopfen 129, 267. Hopfenklee 260, 269, s. a.
u. Klee.
Hopfenkleeheu 261, 270. Hopfenlaub 260. Hornklee 65, s. a. u. Klee. Hühner, Futter für - 240. Hülsenfrüchte 98, 116, 265. Huroalsäure 189. Hunde, Futter für - 239. Hundekuchen 49, 128.
lllipenußkuchen 149. Indian millet 61. Indische ßapssamen 140. — Ilübsensamen 140. Infusorienerde 3 61. Inkarnatklee 62, 259, 269,
s. a. u. Klee. Inkarnatkleeheu 82, 261,
270.
Jod-Stärkereaktion 162. Johannisbrot 265. Juncaceen 50, 57.
Kadavermehl 151, 268. Kaff 87. Kaffernkorn 61. Kakaokuchen 148, 268. Kälber 214. Kalisalze 5, 188, 269. Kalkphosphat 153. Kalksalze 5, 184, 269. Kalkzusatz, Nachweis von
- 161.
Kalziumsalze 5, 181, 269. Kamille 60. Kandelnußkuchen 267. Kaninchen 248. Kapokkuchen 149, 268. Karpfen 248. Käsewasser 151, s. a. u.
Molken.
Kastanien 122, 266, 271. Kastensilo 32. Kartoffel 89, 264, 271. —, Erfrieren der — 20. Kartoffelfaser 136. Kartoffelflocken 25. 93, 264. Kartoffel, Keimender — 20. Kartoffelkraut 74, 84, 260,
270.
Kartoffelpülpel36,266,273. Kartoffelschlempe 130, 267,
273. Kartoffelschnitzel 25, 93.
264.
Kauarbeit 179. Keimen der Kartoffeln 20. Kieselsäure 5. Kjeldahlsches Verfahren 6.
Klappertopf 162. Kleber 137, 266. Klebermehl ]37. Kleberschicht 100. Klee 62. 67, 261, 270. Kleeheu 82, 261, 270. Kleekrankheit 68 Kleie 12.i, 266. Kleieuntersuchung 160.165
169.
Klima 59.
Klimaxmelasse 134. Knaulgras 54, 56, 61, 259,
269.
Knochenmehl 153. Knochenweiche 184-, 189. Knollenfrüchte 89, 260,271. Kochen 44. Kochsalz 187. Kohlenhydrate 14, 181. Kohlensiiureprobe 161. Kohlrabi 264. Kohlrabiblätter 73, 260 Kohlrübe 94, 264, 271. Kohlrübenblätter 73, 260,
270.
Kokoskuchen 144, 268, 273. Kolbenhirse 62. Kolik 59, 257. Kolostralmilch 212, 273. Kolostrum 212, 273. Komplementbindung 163. : Konglutination 163. Konservierung 19. Ko n zentrierte Futtermittel
178.
Koriander 268. Korianderrückstände 149. Kornausputz 124, 173. Körner der Hülsenfrüchte
98, 265, 271. Körner des Getreides 98,
264, 271. Korngewicht 101. Kornradenachweis 161,174. Kotuntersuchung 191. Kraftfuttermittel 178. Kraftstroh 45. Krapp 60. Kräuter 50, 57. Krüschkrankheit 124. Kuchenmehl 138. Kuhmilch 268, 273, s. a
u. Milch.
Kühe, Futter für - 234. Kürbis 97, 265. Kürbiskernkuchen 149. Kümmel 268. Kümmelrückstände 149.
Lactina 12, 60. 210, 218. Lagern des Getreides 98. Lämmer 220.
Landschweine 231. La Plata-Mais s. a. u. Mais. Lathyrus 70. Laubheu 84, 262. Lauchgeruch der Milch 60. Leckstein 188. Lecksucht 188. Lecithin 13. " LehmannschesVerfahren45. Leimkraftf utter 153. Leimleder 153. Leindotterkucheu 148, 268. Leinkuchen 139, 268, 273. Leinmehl 139, 268. Leinsamen 121, 265, 271. Leinsamenrückstände 139. Leistungsfutter 179. Linsen 265.
Lolium 50, 52, 56, 259. Lotus 65. Lupinen 65, 09. 319, 260,
265. 269, 271. Lupinenentbittern 120. Lupinenentgiften 83, 120. Lupinengifte 83. Lupinenheu 83. Lupinenkrankheit S3. Lupinose 83.
Luzerne 65, 67, 259, 269. Luzernenheu 82, 261, 270.
Madiakuchen 148, 268.
Magen-Darmkatarrh 257.
Magermilch 150, 268, 273.
Magnesiumsalze 5. 6, 269.
Mahlen 42, 43.
Maikäfer 154, 268, 273.
Mais 113,259,264,269,271.
Maisbrand 113.
Maische, süße — 48.
Maisglykosekuchen 137.
Mais, grün 61, 259.
Maiskeimkuchen 137, 268.
Maiskleie 127, 266.
Maismehl 127, 266, 272.
Maisölkuchen 137.
Maisschlempe 131, 267.
Maistreber 131, 266.
Maizena 137, 266.
Malz 128, 267.
Malzkeime 128, 267, 273.
Mandelkuchen 148, 268.
Mangansalze 5.
Mangelkran kheit 11,79,184, 188.
Maßgewicht 101.
Mastfutter für ausgewachsene Tiere 225.
- für Hühner usw. 245.
- für Binder 225, 227.
- für Schafe 227.
- für Schweine 224, 230. Mastpulver 180.
Medicago 65.
Meeralgen 76.
Mehl 123, 266.
Mehlkörper 100.
Mehluntersuchung 160.165, 169.
Melasse 108, 133, 267, 273.
Melassekuchen 135.
Melasseschlempe 131, 267, 273.
Melasseschnitzel 134.
Melilotus 65.
Melonen 97.
Mielitzgras 55, 56.
Mielitzheu 79.
Mikroskopische Untersuchung 164.
Milben 175.
Milch 150, 268, 273.
Milchbeeinflussung durch Futter 232.
Milchbeschaffenheit 60.
Milchersatz 216.
Milchkontrollverein 193.
Milchnahrung 212.
Milchpulver 180.
Milchsäure 17.
Milchsäuregärung 28.
Milchvieh 231.
Milchzucker 17.
Militärpferde 208.
Mineralhefe 130. s. a. u. Hefe.
Mineralische Stoffe. Verfälschung durch — 161.
Mineralstoffe 4.
Mittelkorn 102, 104.
Mohär 62, 259, 269.
Mohnkuchen 146, 268, 273.
Möhre 94, 264, 271.
Mohrhirse 61, 265, 271.
Mohrrübe 94, 264. 271.
Mohrrübenblätter 73, 260. 270.
Molken 151, 268, 273.
Mondbohne 118.
Moorwiesenheu 79,261, 270.
Moos, isländisches 84.
Moostorf 84.
Mowrahkuchen 268.
Müllereiabfälle 123.
Muskelkraft 183.
Mutterkornnachweis 161, 170.
Mutterschweine 225.
Nährstoffe 3. Nährstoffausnutzung 180. Nährstoff bedarf 180. Nährstoffverhältnis 200. Nährstoff Verwertung ISO. Nahrungsfett 181. Xahrungsstoffe 3.
Nardus 50. 52, 57. Naßfutter 43. Natriumsalze 5, 269. Naturfutter für Fische 248. Nebenfuttermittel 178. N-freie Extraktivstoffe 15. N-freie Stoffe 6, 13. N-haltige Stoffe 6. Nichteiweißartige Stickstoffverbindungen 11. Nigerkuchen 149. 268. Nitrate 12. Nobbesches Sieb 164. Notreife 98. Nutramine 8.
Obsttreber 132, 267. Obstweinbercitung 132. Ölfabrikation 137. Ölkuchen 138, 267, 273. Ölkuchenuntersuchung 171. Olivenkuchen 149,268, 273. Onobrychis 65. Organogene Stoffe 3. 178. Ornithopus 65. Osteophagie 188. Oxalsäure 17. Oxalsäurevergiftung 73. Öxmannsches Verfahren 45.
Palluschke 116. Palmkernkuchen 141, 268,
273.
Pansenmischfutter 153. Pasteurisierung der Milch
212.
Pastinak 94, 264. Peluschke 65, 116, 260. Pentosane 14, 17. Peptonfutter 134. Peptonisieren 48. Pfannenstein 188. Pferde 208. Pferdebohne 65. 117, s. a. ü.
Bohne. Pferdezahnmais 113, s. a. u.
Mais.
Pflanzenmilch 217. Pflaume 97, 271. Phalaris 55, 56. Phaseolus ellipticus 118. — lunatus 118. Phleum 50, 52, 56, 259, 269. Phosphorsaurer Kalk 153. Phosphorsaure Salze 5. 6,
184, 269. Pilze 75. Pilzsporen 171. Pimpinella 57. Pisum 65, s. a. u. Erbse. Plankton 248. Platterbse 70.
Poa 51, 54, 56, s. a. u. Gras. Präzipitation 163. Preßfutter 27, 81, 260. Preßkartoffeln 25, 93, s.a.u.
Trockenkartoffel. Preßkrankheit 135. Preßlinge 132. Probeentnahme 100, 159. Produktionsf utter 179. Produktionskosten 1. Protein 6, 259. Puffbohne 117,8. a.u. Bohne. Pulpe 2B6, 273, s. a. u.
Kartoffelpülpe. Purrhafer 104.
Quecken 97. Quetschen 42.
Raigras 52, 56, 61, 259,269.
Rangoonbohne 118.
Raps 60, 71, 260, 265. 269,
271.
Rapskuchen 140, 268, 273. Rapsmehl 140. Rapsstroh 87, 263. Rauhfutter 76, 104. Rebholz 84. Reifezustand des Getreides
101.
Reineiweiß 7, 259. Reinlichkeit 197. Reis 115, 265. Reisig 84, 260. Reiskleber 137. Reiskleie 127. Reismehl 127, 266, 272. Reispreßschlamm 266. Reisschlempe 137. Reisspelzen 171. Reiter 23.
Rekonvaleszenten 257. Rentierflechte 84. Riedgräser 50, 57. Rieselwiesenheu 79. Rinder, Mastfutter für —
227.
Rispengras 54, 56, 61. Rispenhafer 103, Rizinuskuchen 148. Rizinussamen 174, Roborinkraftfutter 135. Roggen 10S, 112, 265, 271. Roggen, grün 61. Roggenkleie 127, 266, 272. Roggenmehl 127, 266, 272. Roggenschlempe 131, 26. Roggenstroh 85, 86. Rohasche 5. Roheiweiß 7, 259. Rohfaser 14, 259. Rohfett 13, 259. Rohprotein 7. 259.
Rohrschilf, Wurzel vom —
97.
Rohrzucker 16. Rösten 44.
Rotklee 62, 67, 259, 269. Rüben 94, 264, 271. Rübenblättcr 73, 260, 270. Rüben, Erfrieren der - 20. Rübenschnitzel 132, 267,
273.
Rübsen 71, 265, 271. Rübsenkuchen 140, 268. Rübsenmehl 140. Ruchgras 52, 56. Rückstände der Ölfabiika-
tion 137, 267, 273. ------Stärkefabrikation 136,
266, 273.
Runkelrübe 94, 264, 271. Runkelrübenblätter 73, 260.
270.
Sägemehl 84. Sägespäne 172. Salpetersäure 12. Salpetervergiftung 73. Salze 4, 184, 259. 269. : Salzheu 79, 261. 270. I Salzverarmung 184, 188. Samen der Hülsenfrüchte
98, 263, 271. Samen des ( ietxeides 98.263,
271.
Sanderbse 65, 116. Sandhater 104. Sandluzerne 260, 269. s. a.
u. Luzerne. Sandnachweis 161. Sandwicken 05, 67, 260.
265, 271, s. a. u. Wicke. Sanguisorba 58. Saponin 163. Saubohne 65, 117, s. a. u.
Bohne.
Sauerfutter 27, 82, 260. Sauerfutterbereitung 40. Sauergräser 50, 57. Saugapparate 215. Saures Heu 261, 270. Schachtelhalm 50, 57, 60. Schafe, Mastfutter für —
227. Schaffnitsches Verfahren
165.

...



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.