NATURATA Czekolada szlachetna BIO Panama 80% kakao
Kod produktu: 402[zasłonięte][zasłonięte]70051
Naturata - czekolada gorzka 80% kakao Panama to smaczna, zdrowa i w pełni ekologiczna przekąska dla dzieci jak i dla dorosłych. Podając dziecku tego typu przekąskę możemy być pewni że nie będzie ona zawierała nadmiernej ilości węglowodanów (cukrów) a nasze dziecko nie przyzwyczai się do tego, że przekąska musi być koniecznie intensywnie słodka.
Czekolada Naturata produkowana jest w Szwajcarii z wysokiej jakości składników ekologicznych. Składniki czekolady poddawane są wielogodzinnemu konszowaniu czyli specyficznemu procesowi intensywnego mieszania i przerzucania masy czekoladowej w określonej temperaturze. Dzięki temu ważnemu etapowi produkcji masa czekoladowa traci wodę, garbniki i kwasy, staje się gładka i jedwabista. Zyskuje głęboki kolor i łagodny smak.
Czas konszowania czekolady wynosi od kilku godzin, nawet do 5 dni. Czekolada firmy Naturata poddawana jest 72-godzinnemu procesowi konszowania. Im dłużej trwa ten proces, tym bardziej czekolada jest wykwintna i doskonała w smaku. Czekolada nie zawiera lecytyny sojowej.
Każda czekolada, która zawiera ponad 70% kakao nosi miano gorzkiej. Wysoka zawartość kakao i stosunkowo niska zawartość cukru powoduje, że taka czekolada jest nie tylko smaczną przekąską poprawiającą nastrój ale również wpływa dodatnio na nasze zdrowie w takich dolegliwościach jak kaszel, nadciśnienie, brak energii. Wspomaga również pamięć i koncentrację.
Gorzka czekolada zawiera umiarkowaną ilość węglowodanów a także cenne dodatki magnezu, potasu, żelaza. Miej ją zawsze w swojej torebce czy plecaku, kiedy opadniesz z sił, ona na pewno postawi cię na nogi. Ziarna kakaowe są przepełnione flawonoidami, dzięki temu hamują procesy utleniana złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zakrzepów oraz udarów.
Kakao, które jest głównym składnikiem gorzkiej czekolady zawiera także cenne polifenole, które obniżają ciśnienie krwi, co zapobiega zawałom serca. Dzięki zawartości alkaloidu teobrominy wpływa regenerująco na nerki i działa lekko moczopędnie. Wspiera ona także reakcje obronne organizmu przy infekcjach dróg moczowych. Smaczna, pożywna, zdrowa. W pełni ekologiczna.
Dla uzmysłowienia sobie różnicy pomiędzy typową czekoladą produkowaną masowo a czekoladą Naturata warto zauważyć, że ta ostatnia zawiera ok. dwukrotnie mniej węglowodanów (cukrów) niż typowa czekolada mleczna.
CECHY PRODUKTU:
- doskonała dla dzieci i dla dorosłych,
- zawiera min. 70% masy kakaowej
- cukier zawarty w czekoladzie to wyłącznie surowy cukier trzcinowy
- składniki pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw,
- idealna na słodki prezent,
- wykwintna poprzez długi -72 godziny – proces konszowania,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- stanowi szybki "zastrzyk energii",
- wspiera proces zapobiegania miażdżycy i zakrzepom,
- obniża ciśnienie krwi, zapobiega zawałowi serca,
- wspomaga oczyszczanie nerek i przy infekcjach dróg moczowych,
- nie zawiera lecytyny sojowej,
- masa netto 100 g,
- wyprodukowano w Szwajcarii.