Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

naturalny ZAKWAS DOMOWY suszony - chleb

23-05-2012, 12:29
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł      Najwyzsza cena licytacji: 5 zł     
Użytkownik DoskaZ
numer aukcji: 2328347251
Miejscowość koszalin
Kupiono sztuk: 6    Licytowało: 3    Wyświetleń: 37   
Koniec: 16-05-2012 19:32:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PIECZENIE NA NATURALNYM ZAKWASIE

ZAPACH... SMAK ... NATURA... ZDROWIE!

 

PRZESYŁKI

  • SZYBKO: Przesyłki realizuję we wszystkie robocze dni tygodnia
  • TANIO: Koszt przesyłek jest niski, a ponadto łączę zamówienia - płacisz tę samą kwotę, niezależnie od ilości zamówionych sztuk

 

INNE AUKCJE

Specjalizuję się głównie w sprzedaży zakwasu na allegro. U mnie otrzymasz nie tylko najlepszy zakwas naturalny, ale również wyczerpującą informację na temat, jak go używać.

Na moich aukcjach znajdziesz:

  • ZAKWAS naturalny domowy - w postaci aktywnej i suszonej
  • ZAKWAS naturalny piekarniczy- wielopokoleniowy
  • ZAKWAS naturalny bezglutenowy - ryżowy i kukurydziany
  • PORADNIK dotyczący pieczenia na zakwasie w automacie do pieczenia chleba
  • KWIATY. Wystawiam głównie dwa rodzaje kwiatów: żyworódki i papirus. Oba mają wspólne cechy : szybko rosną, bardzo efektownie wyglądają i wymagają minimum opieki. Żyworódka dodatkowo jest rośliną leczniczą .

 

Warto wspomnieć, że dom jest wolny od papierosów i czworonogów, a przy przyrządzaniu wypieków i zakwasu oraz przy suszeniu zakwasu stosuję absolutną higienę, włącznie z wyparzaniem naczyń w zmywarce.

 

POMOC

Pieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie? Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nie krępuj się mnie zapytać, chętnie pomogę!

 

ZDJĘCIA

Wszystkie fotografie wypieków użyte w aukcjach są to zdjęcia moich wyrobów, które zostały przygotowane bez użycia drożdży, ani jakichkolwiek innych spulchniaczy czy też "polepszaczy".

Jest to wyłącznie pieczywo z naturalnych składników na zakwasie.

 

Wszystkie elementy graficzne, użyte na moich aukcjach są autentycznymi zdjęciami moich kwiatów, chleba czy zakwasu.

Naturalny ZAKWAS DOMOWY do pieczenia chleba

 

naturalny ZAKWAS DOMOWY suszony - chleb

Licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:

  • naturalny ZAKWAS DOMOWY żytni w postaci suszonego startera.
  • instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem.

 


Zanim poznasz informacje ogólne o zakwasie, napiszę w skrócie, czym ZAKWAS DOMOWY SUSZONY wyróżnia się wsród innych zakwasów z moich aukcji.

Zakwas ten jest od początku hodowany na mące żytniej, razowej. Najlepiej więc sprawdza się on przy pieczeniu CHLEBA CIEMNEGO, RAZOWEGO.

 

Jest to zakwas: naturalny, domowy, silny i SUSZONY.

Jego zaletą jest możliwość długiego przechowywania (nawet kilka lat).

Zakwas ten potrzebuje około 3 dni od dokarmienia wodą i mąką na obudzenie się i dodatkowo około tygodnia do uzyskania swojej pełnej sprawności w spulchnianiu chleba. Jednak po tym czasie staje się zwykłym, pełnowartościowym zakwasem aktywnym.

Zakwas suszony przygotowuję w miarę potrzeb, mniej więcej raz w miesiącu, ze swojego zakwasu aktywnego w najlepszej formie. Dzięki temu jest on zawsze świeży i wyślę Ci go NATYCHMIAST po zakupie! Nie musisz czekać, aż przygotuję go do sprzedaży!



OGÓLNE INFORMACJE O ZAKWASIE NATURALNYM

 

Żywy zakwas, to najzdrowszy i najsmaczniejszy ze spulchniaczy do wypieków.
Jest tani (kupuje się go raz na całe życie), niezawodny i bardzo prosty w hodowli. Psuje się tylko wtedy, gdy nie wiemy, co może mu zaszkodzić.

Mit, że pieczenie na zakwasie jest trudne, bierze się stąd, że aby wypieki się udawały, zakwas musi być dojrzały. Zakwas kilkutygodniowy, czy nawet kilkumiesięczny jest niestabilny - wypieki z niego rzadko się udają. Natomiast stary, stabilny zakwas - to gwarancja chleba o niezmiennej jakości. To jest tajemnica każdej piekarni.

Starter żywego, dojrzałego i stabilnego zakwasu oraz wiedzę, jak z niego korzystać w nieskończoność, dostaniesz właśnie na tej aukcji.

Po co używać akurat ZAKWASU?

Lista przyczyn jest bardzo długa, wymienię więc tylko najważniejsze.

  1. Wypieki pieczone na zakwasie są dużo zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczone na jakimkolwiek innym spulchniaczu, nawet naturalnym - takim jak drożdże.
  2. Wypieki pieczone na zakwasie są spójne, nie kruszą się przy krojeniu.
  3. Chleb bierze swój charakterystyczny, chlebowy smak właśnie z zakwasu. Wszelkie "mieszanki" chlebowe zawierają zakwas suszony lub preparaty sztuczne, mające przypominać smak zakwasu.
  4. Wypieki upieczone na zakwasie można jeść na gorąco (nie spowodują dolegliwości żołądkowych tak, jak te drożdżowe).
  5. Wypieki upieczone na zakwasie nie mają substancji konserwujących, a jednak długo pozostają świeże.
  6. Przy antybiotykoterapii i drożdżycy chleb na zakwasie jest wskazany, w przeciwieństwie do chleba na drożdżach.
  7. Zakwas jest najtańszym ze spulchniaczy - rozmnaża się go w domu i bardzo łatwo, a można na nim piec nie tylko chleb, ale i ciasta.
  8. Pieczenie na zakwasie jest łatwe - wystarczy wiedzieć, jak to robić.
  9. Zakwas jedzony na surowo leczy zgagę i inne dolegliwości żołądkowe oraz uzupełnia dobroczynne szczepy flory bakteryjnej jelit, jeśli została ona zniszczona przez antybiotyki. Zastępuje więc drogie jogurty i probiotyki.

Co to jest ZAKWAS?

Żywy ZAKWAS, to odpowiednia odmiana bardzo korzystnych dla człowieka bakterii, między innymi kwasu mlekowego, które spulchniają chleb.
Bakterie zakwasu nie tylko spulchniają chleb. Czynią one też mąkę razową znacznie lepiej strawną dla organizmu, a zjedzone na surowo - uzupełniają florę bakteryjną układu pokarmowego człowieka, zapobiegając zgadze i wzmacniając odporność człowieka. To dlatego wypieki zrobione na zakwasie można, w przeciwieństwie do tych zrobionych na drożdżach, spokojnie jeść natychmiast po upieczeniu - na ciepło, nie obawiając się problemów z żołądkiem.
Oczywiście samych bakterii nie da się hodować w domu bez odpowiedniego podłoża. Podłożem dla bakterii zakwasu jest mąka z wodą.
Zakwas dokarmia się mąką tylko wtedy, gdy jest nam potrzebny do upieczenia chleba. Pozostały czas może sobie spokojnie spędzić w lodówce, nie wołając "jeść" ;) .

Co to jest STARTER?

STARTER, inaczej matka zakwasu, to taka porcja zakwasu, która po wymieszaniu z mąką i wodą zamieni tę mąkę w ciągu kilku godzin na zakwas.
Wysyłam następujące ilości starterów:
  • starter zakwasu aktywnego - 1 pełna łyżka, czyli ok. 30g
  • starter zakwasu suszonego - 1 mała łyżeczka, czyli 5g
Już mała łyżeczka zakwasu aktywnego jest całkowicie wystarczającym starterem - po dodaniu do niego na przykład 200g mąki i 200g wody i odczekaniu ok. 8 godzin uzyskujemy 400g nowego zakwasu, gotowego do pieczenia chleba.
Te 8 godzin jest przykładowe - ponieważ możemy ten czas przyspieszyć odpowiednią temperaturą.
To, że wysyłam więcej, niż potrzeba na starter - wynika z tego, że jest to optymalna ilość, aby zakwas aktywny przeżył transport w jak najlepszej kondycji.

Czy lepiej wybrać starter SUSZONY, czy AKTYWNY?

Moje zdanie jest takie, że najlepiej kupić jedną porcję startera AKTYWNEGO i jedną SUSZONEGO - wtedy aktywny można użyć natychmiast, a suszony można zostawić sobie na "czarną godzinę", gdybyśmy kiedyś przez przypadek przegrzali zakwas albo zostawili go długo bez karmienia. Ale zaraz sam wybierzesz:
Starter AKTYWNY, jest to po prostu łyżka zakwasu, odpowiednio zabezpieczona przed zniszczeniem na czas transportu.
Plusem kupienia zakwasu aktywnego jest to, że natychmiast po otrzymaniu paczki możesz ją wymieszać z mąką i już po 4-8 godzinach będziesz miał gotowy zakwas na swój pierwszy chleb.
Dobrze przygotowany na czas transportu zakwas aktywny przeżyje bez szkody - w zależności od temperatury - transport trwający od 4 dni nawet do 2 tygodni. Ale oczywiście, im krócej - tym lepiej, dlatego zakwas aktywny zawsze wysyłam priorytetem.
Zakwas w postaci aktywnej ma kwaśny odczyn, co całkowicie zabezpiecza go przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Jeśli więc po dokarmieniu rośnie - znaczy to, przeżył podróż bez żadnego szwanku.
Starter SUSZONY, to porcja zakwasu wysuszonego. Bakterie kwasu mlekowego są w takiej porcji w postaci przetrwalników, wytrzymujących bez dokarmiania minimum rok. Aby go wybudzić, po prostu dodajesz do niego wodę oraz mąkę, regularnie mieszasz i po kilku dniach masz zakwas gotowy do rozmnażania i do pieczenia chleba. Minusem zakupu startera suszonego jest to, że bakterie wybudzają się stopniowo, są na początku nieco jakby "ospałe" i tak naprawdę dopiero po tygodniu wracają do swojej zwykłej formy i naprawdę dobrze działają.

Na moich aukcjach znajdziesz startery zakwasu w obu formach: suszonej i aktywnej.

 

Czy lepiej wybrać zakwas DOMOWY czy PIEKARNICZY?

Sprzedaję dwa rodzaje naturalnego, żywego zakwasu: domowy i piekarniczy.

Zakwas DOMOWY został wyhodowany przeze mnie półtora roku temu z czystej wody i mąki żytniej razowej typ 2000, bez żadnych innych dodatków. Jest stabilny i daje zawsze udane wypieki.

Chleb ciemny żytni upieczony na zakwasie domowym:

Chleb żytni upieczony na zakwasie domowym

Chleb jasny pszenny upieczony na zakwasie domowym:

Chleb pszenny upieczony na zakwasie domowym

 

Zakwas PIEKARNICZY pochodzi z piekarni w okolicach Krakowa, gdzie zakwas ten był utrzymywany w aktywności od kilku pokoleń. Był dokarmiany bardzo często (nawet co 4 godziny), dlatego rośnie szybciej, niż zakwas domowy w tych samych warunkach. Zakwas piekarniczy zwykle szybciej się też wybudza z postaci suszonej, daje większe wypieki, niż domowy, ale znacznie łatwiej go zepsuć nieumiejętnym postępowaniem, niż domowy. Dokarmiam go mąką pszenną chlebową typ 750.

Chleb ciemny żytni upieczony na zakwasie piekarniczym:

Chleb żytni upieczony na zakwasie piekarniczym

Chleb jasny pszenny upieczony na zakwasie piekarniczym:

Chleb pszenny upieczony na zakwasie piekarniczym

 

Chleby pieczone na obu zakwasach są równie dobre. Zakwas piekarniczy szybciej rośnie, a więc przygotowanie chleba może trwać krócej, niż przy domowym. Często wypieki na zakwasie piekarniczym są lepiej spulchnione, niż na domowym. Z drugiej strony mówi się, że długi czas fermentacji sprzyja lepszemu rozłożeniu związków fitynowych zawartych w mące razowej, co przemawiałoby za zakwasem domowym dla razowców. Moim zdaniem zakwas piekarniczy na mące pszennej 750 lepiej nadaje się do wypieków jasnych - jasnego chleba, bułek i ciast, natomiast zakwas domowy na mące żytniej 2000 lepiej nadaje się do ciężkich, ciemnych chlebów razowych.

 

Na poniższym zdjęciu z lewej widać kromkę chleba żytniego na zakwasie domowym, a z prawej na zakwasie piekarniczym.

Porównanie

Ja dla celów aukcji utrzymuję w aktywności oba zakwasy i używam ich w pieczeniu na zmianę. Obie kultury utrzymuję w czystości, nigdy ich nie mieszając.

 

INSTRUKCJA a PORADNIK

 

Wraz z zakupionym zakwasem otrzymasz INSTRUKCJĘ, jak go wybudzić i jak z nim dalej postępować (wybudzać i rozmnażać). W instrukcji nie ma nic na temat samego pieczenia chleba, ponieważ zwykłe przepisy są dostępne w internecie, ale same przepisy to za mało, aby szybko opanować tę sztukę.

 

Szybko i łatwo nauczysz się pieczenia na zakwasie z mojego PORADNIKA.

Na innych moich aukcjach jest dostępny PORADNIK (ISBN 978-83-[zasłonięte]477-0-1 - uwaga na podróbki!), który naprawdę warto go kupić, ponieważ zawiera nie tylko przepisy, ale i zebrane lata doświadczeń w pieczeniu chleba w automacie i roku doświadczeń z pieczenia chleba i ciast na zakwasie. Ponadto poradnik jest wciąż ulepszany - odpowiadając na pytania kupujących dowiaduję się, co ich interesuje i o co mogłabym go jeszcze uzupełnić.

 

Osobom, które kiedykolwiek wcześniej kupiły mój poradnik sprzedaję jego aktualny egzemplarz za pół ceny!

 

Dlaczego warto kupić zakwas u mnie:
  1. Najlepsza jakość. Starter zakwasu kupuje się tylko raz, a potem wciąż się z niego korzysta - więc warto zadbać o to, żeby jego jakość była najlepsza;
  2. Tania i szybka wysyłka. Ustalam najtańsze z możliwych formy wysyłki, zawsze towary łączę w jedną paczkę, zabezpieczając ją tak, aby towar nie uległ uszkodzeniu ani wymieszaniu. Wysyłam ją nie przekraczając 24 godzin od zamówienia; W czwartki i piątki wysyłam produkty trwałe, a zakwas aktywny i kwiaty tylko na wyraźne życzenie kupującego;
  3. Czystość. Bardzo dbam o czystość zakwasów i są one suszone w sterylnych warunkach. Do zakwasu używam oddzielnych naczyń i sztućców wyparzanych w zmywarce. W całym moim mieszkaniu nie pali się papierosów, nie mamy też żadnych zwierząt. Zdaję sobie sprawę, jak ogromne znaczenie dla osoby nie tolerującej glutenu jest brak nawet śladowych ilości czegokolwiek innego w zakwasie, niż woda i mąka bezglutenowa;
  4. Gwarancja. Gdyby nie udało Ci się obudzić zakwasu, obiecuję Ci za cenę wysyłki wysłać następny starter;
  5. Wybór. Oferuję Ci różne rodzaje zakwasu i słodu do pieczenia chleba pokazując, czym się one różnią. Możesz więc kupić taki, jak Tobie będzie najbardziej odpowiadał albo kupić kilka rodzajów równocześnie i sprawdzić, który wolisz;
  6. Wiedza. U mnie możesz kupić bez dodatkowych kosztów wysyłki poradnik, który szybko i przystępnie nauczy Cię, jak piec na zakwasie. Zapewniam Cię, że to wiedza wynikająca z doświadczenia i wiele z jej tajników nie jest dostępnych w internecie; Wszystko sprzedaję ze szczegółową instrukcją;
  7. Roślinki :) . W tej samej przesyłce do Ciebie, jeśli zechcesz, mogą się znaleźć również sadzonki roślin pokojowych. Są to rośliny "niezniszczalne", odpowiednie dla osób, które potrzebują w domu dużo zieleni ale niekoniecznie pamiętają o podlewaniu ;) . Na czas transportu zabezpieczane są doskonale, tak, że nie grozi im wyschnięcie, zgniecenie ani najmniejszy nawet kontakt z innymi towarami w przesyłce.
Zapraszam do zakupu!

Przypominam, że licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:

  • naturalny ZAKWAS DOMOWY żytni w postaci suszonego startera.
  • instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem (uwaga - przy zakupie kilku zakwasów wysyłam jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).

 

 


 

ZOBACZ INNE MOJE AUKCJE!

 

Na innych aukcjach dostaniesz naturalny zakwas domowy, piekarniczy oraz bezglutenowy w obu postaciach: aktywnej (którą warto kupić "na teraz") i suszonej (którą warto kupić "na zapas"), naturalny słód do pieczenia chleba oraz poradnik, który nauczy Cię pieczenia na zakwasie w automatach do pieczenia chleba. Są też sadzonki kwiatów: żyworódka i papirus.

 

Jeśli pieczesz - koniecznie zainteresuj się SŁODEM.
Słód to jedna z najstarszych, naturalnych przypraw do chleba. Więcej o słodzie - na innych moich aukcjach.


Teraz sprzedaję również ZAKWAS BEZGLUTENOWY w jednej z dwóch postaci do wyboru: kukurydziany lub ryżowy ! Osoby uczulone na gluten czy kukurydzę również mogą piec dla siebie pyszny chlebek na zakwasie.


 


 

KOMENTARZ MIESIĄCA


Każdy Państwa komentarz z uwagą czytam, bywają bardzo ciekawe, oryginalne, a czasem wyjątkowo dowcipne. :) Za wszystkie bardzo dziękuję! Nie mam zwyczaju chwalić się komentarzami, ale pozwolę sobie co jakiś czas zacytować na aukcjach komentarz, który mi się ostatnio spodobał. Oto jeden z najnowszych:

 

"Wszystko zgodnie z opisem i błyskawicznie. Pizzerki zrobione z przepisu zawartego w poradniku pycha. Od dziś zakwas nie będzie mi się już kojarzył wyłącznie negatywnie (jako skutek przetrenowania). Pozdrawiam i polecam innym"