Statystycznie zjadamy sto kilogramów chleba rocznie. To istotny element naszej diety. Jeżeli nie odpowiada Ci jakość kupowanego w sklepach chleba, dbasz o zdrowie swoje i rodziny, a może chcesz przypomnieć sobie smak tradycyjnego, pachnącego w całym domu chleba to coś dla Ciebie:
NATURALNY ZAKWAS DOMOWY
-wyprodukowanej z mąki żytniej jasnej typu 750
-dzięki któremu upieczesz zdrowy chleb bez dodatku drożdży, proszku do pieczenia i szkodliwych spulchniaczy powszechnie używanych w masowej produkcji.
Zakwas jest silny dostałam go od mojej mamy,
która regularnie od kilku lat piecze na nim chleb dla rodziny i znajomych.
Zakwas jest naturalną substancją spulchniającą,
źródłem dobroczynnych bakterii kwasumlekowego tzw. probiotyków,
które powodują rozkład kwasu fitynowego zawartego w mące z pełnego przemiału,
a utrudniającego wchłanianie minerałów.
Chleb na drożdżach nie ma tych właściwości.
Chleb wypiekany na zakwasie chroni przed nowotworami.
Zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
Zakwasza jelita, hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii.
Te zaś nie tylko zwiększają odporność organizmu, ale również hamują rozwój komórek rakowych,
zapobiegając nowotworom jelita grubego.
Poza tym chleb pieczony na zakwasie jest po prostu lepszy w smaku od tego ze sklepu w którym naturalny zakwas jest zastępowany tym w proszku lub polepszaczem smaku.
Kupując otrzymujesz starter zakwasu, czyli dwie pełne łyżki zakwasu. Po otrzymaniu przesyłki musisz tylko zmieszać starter z mąką i wodą, by za ok. osiem godzin móc upiec swój zdrowy chleb wg własnych upodobań.
Zakwas wystarczy Ci do końca życia. Po upieczeniu chleba wystarczy go dokarmić. w lodówce wytrzyma ok. 10 dni bez dokarmiania. Nie musisz kupować różnych typów zakwasu ( np. z mąki pszennej, żytniej ciemnej etc.). Z załączoną instrukcją wyprodukujesz go sam ( za pomocą kupionego zakwasu).
Do przesyłki dołączam dokładną i wyczerpującą instrukcję, oraz kilka przepisów na chleb mojej mamy :)
Jeżeli masz jakieś wątpliwości - pisz, a pomogę Ci bez względu na to czy dotyczy to samego zakwasu, czy też chleba.
NAPRAWDĘ POLECAM!