TAGATOZA słodzik "Tagatesse"
500 g
Tagatoza jest dla osób, które nie mogą jeść cukru, chcą schudnąć, lub po prostu wybrały zdrowy styl życia.
Tagatoza jest słodzikiem odpornym na temperaturę, który można używać do dań zimnych i ciepłych (napojów, ciepłych sosów, ciast, wypieków, musów czekoladowych, etc.).
T A G A T O Z A :
nie daje negatywnych skutków ubocznych;
ma bardzo niski indeks glikemiczny;
posiada naturalne właściwości prebiotyczne (wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie)
jest nieszkodliwa dla zębów.
Tagatoza posiada naturalny smak i jest łatwa w użyciu, tak jak zwykły cukier.
Produkty belgijskiej firmy Damhert słodzone tagatozą przeznaczone są dla osób, które nie chcą, lub nie mogą jeść cukru. Są to produkty, które charakteryzują się bardzo niskim Indeksem Glikemicznym.
Tagatoza posiada właściwości prebiotyczne i jest uznana jako środek przyjazny dla zębów, nie powodujący próchnicy.
Pod marką Damhert można znaleźć na naszych aukcjach: czekolady, dżemy, krem czekoladowy, kakao, słodzik, wafle i ciasteczka.
Tagatoza jest w pełni naturalnym słodzikiem.
Tagatoza jest nowością na światowych rynkach. Przez lata nie potrafiono znaleźć sposobu na przemysłowe otrzymywanie Tagatozy, która występuje w niewielkich ilościach w produktach mlecznych.
Obecnie w celach komercyjnych Tagatozę otrzymuje się z laktozy, która jest rozkładana (hydrolizowana) na glukozę i galaktozę. Galaktoza jest następnie izomeryzowana w obecności wodorotlenku wapnia do postaci D-tagatozy. Z powstałej mieszaniny w wyniku krystalizacji otrzymuje się oczyszczoną tagatozę.
Słodzik Tagatesse:
Skład: tagatoza, izomalt, błonniki spożywcze: inulina, oligosacharydy (actilight), sukraloza (0,02%).
ZALETY SŁODZIKA TAGATESSE:
>>> indeks glikemiczny na poziomie ok. 7.5
>>> słodzik jest w pełni naturalny i niskokaloryczny
>>> ma naturalne właściwości prebiotyczne
>>> jest odporny na temperaturę, dlatego nadaje się jako dodatek do gotowania i pieczenia
>>> 100 gram zwykłego cukru może być zastąpione przez 50 gram tagatesse
Przechowywać w suchym* i chłodnym miejscu. * produkt higroskopijny, trzymany w standardowej cukiernicy chłonie wilgoć i twardnieje
Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy.
Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:
- Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170stC)
- Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
- Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.
Tagatesse to najwyższej jakości słodzik wyprodukowany w Belgii na rynek zachodnioeuropejski.
Waga: 500g
Termin przydatności do spożycia: marzec 2014
Producent: Damhert Nutrition, Belgia
Badania naukowe
Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagatozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV www.nutrilab.be
Zapraszamy na nasze aukcje |
|
|