Naturalny
słodzik
Stewia w doniczce
Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich
liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny
słodzik.
Słodki smak stewia zawdzięcza glikozydom,
które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia. Substancje te nie są trawione
przez ludzi, dlatego też mają zero kalorii. W liściach stewii znaleziono 8
glikozydów, z których dwa (stewiozyd i rebaudiozyd A) mają największe znaczenie,
a pozostałe występują w niewielkich ilościach. Wszystkie glikozydy znalezione w
stewii są zbudowane ze stewiolu, dlatego nazywamy je glikozydami
stewiolowymi.
Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście, następnie (malejąco)
kwiaty, łodygi, nasiona i korzenie. Korzenie to jedyna część rośliny, która nie
zawiera stewiozydów. Liście są dwa razy słodsze niż
kwiaty. Stężenie stewiozydu w liściach i łodygach rośnie
stopniowo, aż do rozpoczęcia kwitnienia. Po wysuszeniu liście niewiarygodnie długo zachowują słodkie
właściwości. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i
cukrzycy.
Zalety stewii:
-
Stewia to w pełni naturalny
słodzik
-
Ma zero
kalorii
-
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru
(sacharozy)
-
Rozpuszczalny w wodzie i
alkoholach
-
Odporny na wysoką temperaturę (do 200
°C) - może być używany do pieczenia i gotowania
-
Stabilny w kwaśnych i zasadowych
płynach (pH 3-9)
-
Może być długo
przechowywany
-
Stewia nie powoduje próchnicy
zębów
-
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków -
nie podnosi poziomu cukru we krwi
-
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych
na fenyloketonurię (PKU)
-
Stewia jest nietoksyczna - testowana na
zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych
efektów
-
Słodziki ze stewii nie ulegają
fermentacji
-
Stevia może być uprawiana
samodzielnie
Stewia w naturze rośnie na ciemnych,
wilgotnych, piaszczystych lub ilastych, dobrze przepuszczalnych glebach.
Występuje na brzegach bagien na nieurodzajnych, kwaśnych piaskach lub glebach
murszowych. W podłożu ciągle wilgotnym, ale nie narażonym na długotrwałe
zalewanie.
Na własne potrzeby stewię
można uprawiać z nasion. Nasiona wysiewamy równomiernie na powierzchni
ziemi. Światło wpływa korzystnie na kiełkowanie. Optymalna temperatura
kiełkowania to 24 °C. W idealnych warunkach może zakwitnąć po 50-60 dniach od
wysiania. W Polsce można stewię wysadzać do gruntu w połowie maja lub uprawiać
cały rok w doniczce. Jesienią liście robią się słodsze, więc zbiór najlepiej
przeprowadzić możliwie późno, czyli przy sprzyjającej pogodzie w drugiej połowie
września lub na początku października.
W naszej ofercie sadzonki w
doniczkach o średnicy 12 cm
(P12).
Poniżej przykładowa roślina w maju.
ZAPRASZAMY
Zobacz moje
pozostałe aukcje |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
|