Przez tysiąclecia australijscy Aborygeni spożywali orzechy wiecznie zielonego drzewa o nazwie makadamia, ze względu na ich walory odżywcze i prozdrowotne. Dziś olejek z makadamii jest ceniony i wykorzystywany również w kosmetyce. Olejek makadamia jest uzyskiwany z miąższu orzecha australijskiego. Zalicza się do grupy olejków o budowie najbliższej strukturze ludzkiej skóry. W około 85% zawiera kwasy tłuszczowe, zaś około 20% jego składu stanowią trójglicerydy kwasu palmitynowego typu Omega7, o silnych właściwościach antyutleniających i chroniących błonę komórkową. Kwas palmitynowy jest zawarty w skórze, ale jego ilość zmniejsza się wraz z wiekiem.
Olejek z makadamii ma zbawienny wpływ na spowalnianie procesu starzenia skóry, dzięki swoim właściwościom nawilżającym i zmiękczającym jest idealny dla skóry suchej i starzejącej się. Pomaga cerze zachować gładkość i świeży, zdrowy wygląd. Olejek z makadamii jest łatwo absorbowany, przez co określa się go również mianem „znikającego olejku”. Jest hypoalergiczny, ma doskonały wpływ na skórę wrażliwą i jest idealny do masażu w czasie ciąży. Zapobiega powstawaniu i redukuje rozstępy. Może być stosowany również u niemowląt i dzieci. Łagodzi i goi poparzenia słoneczne, blizny i rany. Olejek z makadamii pomaga utrzymać długotrwałe nawilżenie skóry. Uniwersalne właściwości tego olejku są potwierdzone wieloma niezależnymi badaniami naukowymi. Stosuje się go w produkcji wielu rodzajów kosmetyków: mleczek do ciała, kremów, żeli i olejków dla dzieci.
Zastosowanie:
· do aplikacji bezpośrednio na twarz i ciało;
· do pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci;
· jako dodatek do kremów, balsamów i maseczek kosmetycznych;
· jako dodatek do kąpieli;
· przeciw rozstępom – także w czasie ciąży;
· do masażu ciała.
Uwaga: Olejek jest produktem w pełni naturalnym. Należy go zużyć maksymalnie do 3 miesięcy od dnia otwarcia butelki.
Olejki firmy Ikarov są produktami w pełni naturalnymi, pozyskiwanymi z orzechów, nasion i owoców. W procesie produkcyjnym stosujemy metodę tzw. „zimnotłoczenia”, a następnie oczyszczania uzyskanych w ten sposób olejków przy użyciu niskich temperatur. Dzięki takiej technologii oddajemy w ręce konsumenta produkty pełnowartościowe pod względem walorów odżywczych, pielęgnacyjnych i regenerujących.
Olejki te są bogate w naturalne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (trój glicerydy i witaminę F), fitosterole, witaminę E, fosfolipidy, mikro i makroelementy oraz wiele substancji biologicznie czynnych. Skóra z łatwością absorbuje te substancje odżywcze, a po zaaplikowaniu olejku, staje się delikatna i aksamitna.
Oleje roślinne są w pełni akceptowane przez organizm i pełnią w nim wiele pożytecznych funkcji. Stanowią ważne ogniwo przemiany materii, przyspieszają metabolizm komórek, wpływają korzystnie na krwioobieg. Poprawiają także poziom nawilżenia i sprężystość skóry, biorą udział w tworzeniu kolagenu i fibrynogenu, regulują funkcjonowanie gruczołów łojowych (zmniejszają produkcję sebum oraz rozszerzanie porów).
ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE
· W celu odżywienia, nawilżenia, zregenerowania, powstrzymania procesu starzenia oraz zapewnienia świeżości i zdrowego wyglądu skóry - olejki można aplikować na twarz, szyję, dekolt i ciało. Poprzez usunięcie martwych komórek, następuje aktywacja przepływu krwi i limfy oraz efektywne nawilżenie skóry;
· W celu regeneracji lub dokładnego oczyszczenia - na skórę należy nałożyć odpowiednią ilość wybranego olejku i przykryć miejsce ciepłą, wilgotną ściereczką (na około 15 minut). Po upływie tego czasu, nadmiar olejku należy usunąć wacikiem;
· Jako dodatek do kremów, mleczek kosmetycznych, odżywek, szamponów - olejki dodane do kosmetyków, poprawiają ich jakość i wspomagają odżywcze działanie, dlatego wiele kosmetyków zawiera informację „wzbogacone w olejek roślinny …”;
· Jako dodatek do maseczek kosmetycznych - po zmieszaniu z maseczkami kosmetycznymi, olejki potęgują ich działanie i ułatwiają proces wchłaniania, co w efekcie poprawia ogólny wygląd skóry;
· W celu ochrony i odnowy skóry w trakcie i po opalaniu.
Sposób przechowywania
Olejki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie w lodówce), w temperaturze od 7°C – do 25°C. W otoczeniu poniżej 0°C ciemnieją i gęstnieją, jednak po powrocie do optymalnej temperatury, odzyskują swoje właściwości. Olejki należy chronić przed wysokimi temperaturami, stałym dostępem powietrza i światłem.
Niewłaściwe przechowywanie prowadzi do zepsucia produktu oraz utraty jego właściwości. Po każdym użyciu olejku, należy wytrzeć do sucha szyjkę butelki.
Uwaga: Olejki są „żywymi” produktami ekologicznymi. Ze względu na sezonowe zmiany jakości surowców, między partiami mogą wystąpić miejsce niewielkie różnice w kolorze, gęstości lub zapachu.
OLEJKI O NIETYPOWEJ STRUKURZE
Skład olejków z tej grupy różni sie znacząco od innych znanych olejków roślinnych. Jojoba jest unikalną mieszanką estrów wosku, zaś macadamia zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
|