TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY,
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO
w butelce 250 ml
OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY:
Pomimo tego iż organizm ma pewne mechanizmy do zwalczania i redukcji uszkodzeń powodowanych przez wolne rodniki, udowodniono naukowo, że spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze jest korzystne dla naszego zdrowia (Frankel 1996). Do takich substancji należy witamina E, karetonoidy i związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które wykazują dużą aktywność antyrodnikową. (Kitts 1997). Ramadan i Moersel (2006) w badaniach potwierdzili w wybranych olejach, m. in w oleju z orzecha włoskiego zdolność do wygaszania wolnego rodnika.
W oleju z orzecha włoskiego należy również zwrócić uwagę na pozytywne oddziaływanie kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3.
Pozytywne działanie kwasów n-6, w tym również kwasu γ-linolowego widoczne jest w
chorobach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy, otyłości,
chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym,
alergii atopowej,
astmie oskrzelowej,
schorzeniach nerek i wątroby,
schorzeniach układu nerwowego ,
schzofremii,
chorobie Alzheimera,
alkoholizmie
*(Horrobin 1995,Lamer-Zarawska 1995, Cichoń 1998, Bartnikowska 2004 i in.).
Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w NNKT.
Kwas linolowy pomaga w regeneracji, tonizowaniu, nawilżaniu zniszczonej lub suchej skóry.
Zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Działa przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo.
Przeznaczony do skóry dojrzałej i wrażliwej.
Dobrze penetruje w głąb skóry.
Zaliczany do środków promieniochronnych o SPF 3-4.
Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania.
Wzmacnia odporność skóry, wygładza ją, nadaje miękkość i sprężystość.
ZASTOSOWANIE:
Olej z orzecha włoskiego może być spożywany bezpośrednio w ilości 1-1,5 łyżki.
Zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu w kwasy z rodzin n-6 i kwasy rodziny n-3.
W kuchni stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.
W kosmetyce: olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry alergicznej, suchej, poparzonej słońcem.
Pomocny przy łupieżu suchym i swędzącej skórze głowy.
Stosowany w kremach przeciwstarzeniowych „antiaging” i w produktach dla cery dojrzałej oraz jako samodzielny olej do masażu.
SKŁAD:
Olej z orzecha włoskiego, tłoczony na zimno, nieoczyszczony.
PRZECHOWYWANIE:
Olej należy przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym, a po otwarciu butelki najlepiej w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA:
Stany magazynowe uzupełniamy na bieżąco.
W zależności od daty zakupu oferowane będą produkty świeże z odpowiednim terminem trwałości.
PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Białko 0g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 100g, w tym:
- kwasy nasycone 7-10g
- kwasy jednonienasycone 18-22g
- kwasy wielonienasycone 70-75g
- cholesterol 0g
WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
Więcej zdjęć produktu: