Chleb Adama zdobył I miejsce na DIABETICA EXPO 2009 w kategorii najlepszy produkt spożywczy w odchudzaniu i dla diabetyków.
Dlaczego warto jeść ten chleb Adama: główna baza to mąka migdałowa, która jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei korzystnie działają na obniżenie cholesterolu LDL. Dzięki niewielkiej ilości węglowodanów, a dużej zawartości związków mineralnych, pozbawiony całkowicie konserwantów i polepszaczy, stanowi doskonały pokarm idealnie wpływający na układ trawienny i cały organizm. Zawiera witaminę E, magnez, błonnik i potas. Systematyczne jedzenie tego chleba ułatwia odchudzanie i pozwala łatwiej kontrolować wagę.
Idealnie wpływa na układ trawienny dzięki zdecydowanemu uczuciu sytości, nie przez okres kilkudziesięciu minut jak w wypadku białego pieczywa, ale przez okres kilku godzin, co pomaga zachować regularność posiłków i ograniczać tzw, podjadanie. Chętnie również po ten chleb będą sięgać dzieci.
Skład mieszanki: mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, ziarna lnu, ziarna słonecznika, sól, przyprawy, drożdże suche (osobno pakowane).
Mieszanka nie zawiera konserwantów.
Można dodawać do mieszanki różne zioła i przyprawy, a tym samym wykonać wiele wariantów chleba np. orzechowy, słonecznikowy, oliwkowy, kminkowy itd.
Opakowanie pozwala upiec 600 gramowy bochenek lub 10 bułeczek, a przygotowanie ciasta zajmie 3 minuty.
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać drożdże z dołączonej saszetki i wymieszać, można dodać dodatkowo ziarna, lub inne dodatki w ilości do 50g, przyprawy do 8g. Dolać 350 ml letniej przegotowanej wody (temp. około 25-35 stopni C). Jeżeli nie dodajemy drożdży, wlać letniej wody mineralnej gazowanej. Wyrabiać ciasto około 2-3 minut, włożyć wyrośnięte ciasto do formy lub uformować bochenek, ewentualnie bułeczki i polożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Przykryć lniana ściereczką i pozostawić 45 min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 - 240 stopni C, włożyć ciasto i zmniejszyć temperaturę do 210 – 200 stopni C. Piec od 45- 50 stopni C. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić chleb w piekarniku 15-20 minut. Po wyjęciu z foremki zostawić do wystygnięcia. Chleb po upieczeniu zachowuje świeżość i walory smakowe przez około 1 tydzień.
Ważne !!!!! nie przechowywać chleba w workach foliowych.
Produkt najlepiej spożyć przed
01.2016