Olej sacha inchi
100% naturalny olej sacha inchi tłoczony na zimno z certyfikatem!
Certyfikat:
Produkt pochodzi z upraw ekologicznych. Kontrola w Polsce: Cobico Sp. z o.o. PL-EKO-03 Certyfikat można zobaczyć: Certyfikat 2[zasłonięte]014-20
Co oznacza certyfikat PL-EKO-03? Każdy ekologiczny produkt musi przejść procedurę zgodności w jednostce certyfikacyjnej wyznaczonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oznacza to, że nasza firma przedstawiła dokumenty potwierdzające pochodzenie ekologiczne produktu (produkt pochodzi z upraw ekologicznych i jest produktem ekologicznycm) oraz spełnia warunki w zakresie przechowywania i dystrybucji. Innymi słowy, żaden certyfikat ekologiczny, pochodzący z innego kraju nie jest ważny dopóki nie przejdzie procedury jak wyżej. Każdy ekologiczny produkt powinien mieć na etykiecie symbol jednostki certyfikacyjnej oraz unijne logo produktu ekologicznego
Olej Sacha Inchi
Roślina Sacha Inchi (Plukenetia volubilis linneo) występuje głównie na terenie lasów amazońskich (obszar Peru), a jej nasiona są bogatym źródłem wysokiej jakości odżywczego oleju roślinnego. Olej wytwarzany z Sacha Inchi uznawany jest za wysoce odżywczy, głównie z uwagi na fakt, iż charakteryzuje się on wysokim stężeniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, będąc doskonałym źródłem kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy). Zawiera on ich aż 48%! Olej ten nie zawiera cholesterolu.
Pochodzenie roślinne sprawia, iż jest to zdrowsze i bardziej ekologiczne źródło kwasów omega-3 niż olej rybny czy olej lniany. Oleje bogate w kwasy omega-3 są niezwykle wrażliwe na działanie utleniaczy oraz wysokich temperatur, a więc wymagają one dostarczenia znacznej dozy antyoksydantów. W przeciwnym przypadku ulegną one utlenieniu w organizmie, negatywnie wpływając na stan zdrowia. Bardzo istotne jest jednak to, że olej pozyskiwany z Inca Inchi zawiera naturalne antyoksydanty w formie witamin A oraz E (znajdujące się w nasionach tej rośliny) i dlatego jest doskonałym źródłem kwasów omega-3.
Herbalyes Sacha Inchi jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety, zwłaszcza dla osób które nie spożywają wystarczającej ilości rybiego mięsa lub warzyw bogatych w kwasy omega. Zawiera on przeciwutleniacze w formie witamin A oraz E (alfa-tokoferol), znaczne ilości białka oraz aminokwasy, które przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego stanu zdrowia.
Olej z Sacha Inchi jest wysoce przyswajany przez organizm (w 96%) oraz nie powoduje problemów gastrycznych czy podrażnień, co może mieć miejsce po spożyciu innych olejów. Nie zawiera on także jakichkolwiek substancji chemicznych czy środków konserwujących. Olej pozyskiwany z Sacha Inchi charakteryzuje się niezwykłym, doskonałym smakiem oraz aromatem. Jest on idealny do przygotowywania sosów sałatkowych oraz przyprawiania różnorodnych potraw.
Olej Sacha Inchi a olej lniany (Dieta dr Budwig)
Istnieją dwa rodzaje kwasów omega-3: pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego.
Kwasem omega-3 pochodzenia roślinnego jest kwas alfa-linolenowy (w skrócie: ALA). Kwas alfa-linolenowy możesz zażywać pod wieloma postaciami, ale przede wszystkim znajduje się on w siemieniu lnianym.
Oleje roślinne mają podwójne wiązania chemiczne (nadające im odpowiednie właściwości biologiczne), które są niezwykle wrażliwe na działanie utleniaczy oraz wysokich temperatur. Oleje łatwo jełczeją (ulegają utlenieniu), stają się toksyczne i przestają przynosić korzyści zdrowotne. Wszyscy potrzebujemy kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego. Jednak olej lniany ma bardzo wrażliwe wiązania chemiczne, powinien być cały czas przechowywany w niskich temperaturach. Stąd też wartość olejów lnianych kupowanych w hipermarketach jest nikła i nie stanowi pełnowartościowego źródła kwasów omega-3.
Oznacza to, że przy spożywaniu oleju o niskiej jakości z czasem nie jesteś w stanie już metabolizować kwasów omega-3. Doskonałym rozwiązaniem jest Herbalyes Sacha Inchi zawiera naturalne antyoksydanty w formie witamin A oraz E (znajdujące się w nasionach tej rośliny) i dlatego jest doskonałym źródłem kwasów omega-3. Dlatego też Herbalyes Sacha Inchi jest doskonałym olejem dla diety dr Budwig.
Skład oraz wartości odżywcze
-
Składniki: 100% Oleju z nasion Sacha Inchi
-
Przeciwutleniacze: Witamina A: 681 ug, Witamina E: 17 mg/100 g
-
Kwasowość: 0,22
-
Liczba nadtlenkowa: 3,13
-
Substancje dodatkowe: Brak
Duża zawartość kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3
Olej z Sacha Inchi charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tuszowych (84%), z czego 48% to kwasy omega-3.
Zawartość:
Wartości odżywcze
Olej z Sacha Inchi nie zawiera substancji toksycznych negatywnie wpływających na ludzki organizm, dzięki czemu nie wprowadzono obostrzeń odnośnie jego spożycia. Olej pozyskiwany z rośliny Sacha Inchi nagrodzono złotym medalem za doskonałe właściwości organoleptyczne na Światowych Targach Olejów Jadalnych w Paryżu w roku 2004. Inne oleje bogate w kwasy omega-3 - takie jak olej lniany czy olej pozyskiwany z pachnotki zwyczajnej - zawierają toksyny przez co w niektórych krajach nie są dopuszczone do spożycia. Poza znaczną zawartością oleju wysokiej jakości, nasiona Sacha Inchi zawierają duże ilości protein oraz aminokwasów, z których 96% jest w pełni przyswajalnych przez organizm.
Korzyści dla środowiska
Sacha Inchi to roślina, której habitatem jest las tropikalny. Zachęca to inwestorów oraz władze do ponownego zalesiania Amazonii. Uprawa na tych wspomnianych terenach wpływa pozytywnie na rozwój tejże rośliny. Zależności takiej nie zauważono w przypadku innych roślin, z których zwyczajowo pozyskiwany jest olej.
Korzyści ekonomiczne
Większa produkcja nasion z hektara, wysoka zawartość oleju oraz łatwość obróbki przemysłowej to zalety Sacha Inchi nie do przecenienia. Dzięki którym Sacha Inchi bije na głowę inne rośliny z których pozyskuje się olej spożywczy oraz oleje wykorzystywane do produkcji kosmetyków i nutraceutyków.
|