Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Naturalna swieza oliwa 100% Extra Vergine 0,75L

23-05-2012, 11:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 48 zł      Najwyzsza cena licytacji: 48 zł     
Użytkownik tekna_pl
numer aukcji: 2325591969
Miejscowość Gądki
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 36   
Koniec: 19-05-2012 16:08:34
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Oliwki z ostatniego zbioru Grudzien 2011 - termin waznosci 30.07.2013

Oliwa spod wulkanu Etna Sycylia

Wysokość : 500/900 m.n.p.m.

Gatunek : “Nocellara etnea”, ponad 60% produkcji , pozostała część “Moresca oglialora Messinese” e “Corolea”

Zapach : owocowy z lekkim uczuciem aromatu ziołowego

Gęstość : średnia

Zastosowanie : do wszystkich potraw: surowych, gotowanych, smażonych

100% Extra vergine” Antico Casale Minicucco” jest oliwą otrzymaną wyłącznie z oliwek uprawianych na stoku Etny na ziemi wulkanicznej ( czynny wulkan 3.346 m.n.p.m.) .
Zbiór oliwek rozpoczyna się z początkiem ich dojrzewania i nie przekracza pierwszej dekady stycznia.
Oliwki do przetwórni są dostarczane w sztywnych, przewiewnych pojemnikach.
Przechowywanie oliwek od zbioru do tłoczenia, nie przekracza 48 godzin.
Oliwa jest wytwarzna według starych, tradycyjnych metod:
pierwsze tłoczenie na zimno i tylko i wyłącznie przy pomocy metod mechanicznych, następnie oliwa jest przechowywana w stalowych zbiornikach INOX z dodatkiem azotu w kontrolowanej temperature, w tych zbiornikach dokonuje się naturalna dekantacja, co znaczy, że oliwa klaruje się bez filtrowania i to zachowuje jej wszystkie pełne, zdrowe właściwości.


Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone a jej komponenty mają bardzo korzystne działanie dla naszego organizmu:

• właściwości przeciwutleniające obniżają poziom złego choresterolu I’LDL sprzyjając wzrostowi tego dobrego I’HDL
• pomaga zapobiegać chorobom naczyń krwionośnych i miażdżycy
• zwiększa wydzilanie żółci
• zmniejsza poziom cukru we krwi
• w okresie ciąży oliwa spożyta surowa, pomaga w procesach trawiennych i problemach z zaparciami
• zalecana matkom karmiącym i dzieciom, dostarcza wiele minerałów potrzebnych w okresie wzrostu i dla rozwoju mózgu i kości
• zalecana sportowcom i osobom czynnie uprawiają sport, gdyż kwas oleinowy jest łatwo spalany podczas wysiłku fizycznego
• doskonały komponent diety dla osób starszych : opóźnia starzenie się komórek , polepsza mineralizację kości, ogranicza utratę wapnia i spadek wchłaniania minerałów oraz soli mineralnych


[zasłonięte]@teknats.com tel 669 [zasłonięte]407

Drogi Kliencie,

Przedstawiamy Ci potrzebne informacje , aby dokonać dobrego wyboru przy zakupie żywności zdrowej i naturalnej.

Pikantność prawdziwej oliwy z oliwek 100% Extra Vergine, nie odczuwa się w gardle tylko po bokach języka ( to tam posiadamy receptory smaku), jeśli pikantność wyczuwamy w gardle, oznacza to, że stopień kwaśności oliwy jest zbyt wysoki, albo jest przeterminowana.

Stopnie kwaśności oliwy z oliwek:

-extra vergine 0,3 - 0,8 %

-vergine 0,8 -1,2 %

-lampante > 1,2 % ( nie zdatny do spożycia)

Kwaśność naszej oliwy wynosi około 0,3 %, zależne jest to od tego, jak długo owoc oliwki oczekuje na przetworzenie od momentu zbioru ( w naszym przypadku max. 48 godzin).

Owoc powinien być zebrany w momencie kiedy zaczyna zmieniać kolor, na Sycylii u podnóży wulkanu Etna jest to koniec grudnia, początek stycznia.

Owoc oliwki zebrany dojrzały podwyższa stopień kwaśności oliwy, przechodząc z Extra Vergine na Vergine i dalej.

Odpowiedni moment zbioru i szybkość przetworzenia owocu oliwki gwarantuje doskonałą oliwę z oliwek, ale nie tylko to.

Dużo producentów, aby przyspieszyć proces produkcyjny filtruje oliwę, w takim przypadku traci ona wiele właściwości zdrowotnych, jest przejrzysta, bez charakterystycznego zapachu w żółtawym kolorze.

Nasza oliwa nie jest filtrowana!

Jest poddana procesowi naturalnej dekantacji ( wyklarowana), który trwa 3 miesiące.

Nasza oliwa jest z pierwszego tłoczenia na zimno z użyciem tylko i wyłącznie metod mechanicznych.

Nasza oliwa jest wytworzona wyłącznie z oliwek, które rosną u podnóży wulkanu Etna na wysokości 500-900 m.n.p.m., na ziemi bogatej w minerały co daje jej niepowtarzany i unikalny smak.

Nie jest mieszana z inną włoską , czy importowaną oliwą, ani z olejem lampante ( co się zdarza po chemicznej korekcie), ani z olejem palmowym.

Tylko i wyłącznie 100% Sycylia!

Drogi Kliencie, oferujemy Ci samą naturę!

Wielką satysfakcją było słyszeć na Targach Polagra 2010 w Poznaniu zadanie od osód degustujących naszą oliwę z oliwek:

„ Jeszcze nigdy nie próbowałem tak dobrej oliwy, jest naprawdę przepyszna!”

Drogi Kliencie, z wielką przyjemnością odpowiemy na każde Twoje pytanie :

[zasłonięte]@teknats.com [zasłonięte]@teknats.com

Życzę smacznego!

Salvatore

właściciel