Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NATURALNA PIERZGA 100% ORYGINALNA I ZROWA 1kg

01-05-2014, 17:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 190 zł     
Użytkownik Kasta-K2
numer aukcji: 4115097607
Miejscowość Gorlice i Rzeszów
Wyświetleń: 23   
Koniec: 01-05-2014 17:30:32
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • PERLO
    ul. Krakowska 25
    38-300 Gorlice
    NIP: 738[zasłonięte]7958
    REGON: 122[zasłonięte]787
  •  

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST NATURALNA PIERZGA MIELONA 1kg

 

 

Gwarantujemy Państwu najwyższą jakość produktu i aktualną datę ważności.


ZBIÓR PIERZGI W 2013 ROKU

 

Czym jest pierzga i jak powstaje?

 

Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i transportuje go do ula. Część pyłku jest zjadana przez pszczoły część jest magazynowana w ramkach plastra pszczelego. W trakcie magazynowania pyłek kwiatowy mieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi. W ten sposób pszczoły konserwują go na czas braku pyłku w przyrodzie, jest to ich późniejsze zmagazynowane pożywienie. W warunkach środowiska gniazda pszczelego pyłek kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej, która sprawia, że powstaje pierzga. Następnie pszczelarz wydobywa pierzgę która jest ususzona i gotowa do spożycia. Fermentacja sprawia, że pierzgę można długo przechowywać. Białko rozpada się na peptydy i aminokwasy.


 

Dla czego pierzga jest lepsza od pyłku kwiatowego?
Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Jednak wartość spożywcza, profilaktyczna i lecznicza pierzgi jest znacznie większa niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwiejszą przyswajalność.

 

Pierzga zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

 

Ważne!
Wpływ pierzgi na organizm człowieka jest dużo trwalszy i nie obciąża wątroby jak komercyjne suplementy diety.

 

Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, stanach wyczerpania fizycznego (poprawia samopoczucie, koncentrację) i psychicznego (antydepresant), chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje podawanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy i problemach wzroku. Niezwykle skuteczna przy walce z przyrostem gruczołu krokowego. Systematyczne podawanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby (prostaty). W mieszaninie z miodem wywołuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego.

Pierzga ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej, a także wspomaga wątrobę uszkodzoną podczas długotrwałego przyjmowania leków.

 

Dawkowanie:
Zaleca się spożywać 2 łyżeczki dziennie. Jedna łyżeczka rano na czczo i
druga wieczorem przed snem. 

 

Sposób spożywania:
Pierzgę można spożywać bezpośrednio jednak najlepiej jest spożywać ją w opisanym poniżej sposobie. Sposób niżej opisany zapewnia maksymalne zintensyfikowanie właściwości pierzgi i działania enzymów w niej zawartych.

 

Wieczorem do filiżanki wsypać łyżeczkę pierzgi, zalać wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny, długość moczenia pierzgi nie ma znaczenia dla tego do rana można ją zostawić. Po jej wypiciu rano, należy przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.