Charakterystyka:
Pełnoziarnista kasza jęczmienna pęczak (pęcak) wytwarzana ze szlachetnej odmiany zboża: jęczmienia wielorzędowego (szklistego). Otrzymana z niego kasza zachowuje sypkość po ugotowaniu i ma wyższą wartość odżywczą (zawiera więcej białek i witamin z grupy B, a także żelazo, fosfor, miedź i potas). Spośród kasz jęczmiennych posiada najwięcej wartości odżywczych, a przy tym jest smaczna i pożywna.
Zastosowanie:
Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni:
przygotowana na sypko stanowi: świetne uzupełnienie sałatek, zapiekanek, farszów, dodatek do sosów oraz potrawek warzywnych, wegetariańskich, mięsnych i grzybowych (np. do gulaszu, gołąbków, kaszanki, pasztetów, krokietów).
Nieugotowaną kaszę dodaje się do mięs w trakcie duszenia, a także zup (np. krupnik).
Sposób przygotowania kaszy na sypko:
Pęczak wypłukać, następnie zalać wodą (moczyć ok. 3-5 godzin, dzięki czemu kasza wchłonie wodę i szybciej się ugotuje). Zagotować wodę z solą, do wrzącej wody dodać pęczak i gotować w proporcji 1 szklanka pęczaku na 2 szklanki wody przez ok. 25 minut. Wrzucenie pęczaku do wrzątku spowoduje, że białko szybciej się zetnie, pęczak będzie smaczniejszy, bardziej sypki. W trakcie gotowania można dodać łyżkę np. masła, co także zapobiega zlepianiu się ziarenek.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.