.
DROGI KLIENCIE !!!
Kupując na kilku moich aukcjach za przesyłkę płacisz tylko raz.
Kwota za paczkę lub kuriera do 30 kg nie zmienia się.
Udostępniam opcję list ekonomiczny i list priorytetowy (zwykły), gdyż są to listy tańsze i giną bardzo rzadko,
jednakże nie można tego wykluczyć. Wybierasz taki rodzaj listu na własną odpowiedzialność,
gdyż jest to list nierejestrowany, nie odpowiadam za niedostarczenie go przez Pocztę !
Jeśli nie wierzysz Poczcie lub mnie wybierz list polecony !
Przedmiotem aukcji są:
NASIONA
MAJERANEK
ogrodowy
.
0,5 g
Majeranek ogrodowy jest rośliną roczną, ale w swojej ojczyźnie,
w rejonie śródziemnomorskim, jest rośliną wieloletnią. Osiąga wysokość 20-40 cm.
Jako przyprawa majeranek był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie.
Nazwa łacińska: Majorana hortensis
Silnie rozgałęziona łodyga pokryta jest gęsto owalnymi liśćmi, ułożonymi
naprzeciwległe. Cała roślina jest szaro owłosiona.
Kwiaty, osadzone w pachwinie okrągłych podsadek, zebrane są okółkowo
w główkowate kwiatostany na szczycie pędu.
Uprawa: Majeranek lubi dobrą, lekką ziemię ogrodową o dostatecznej
zawartości wapnia. Ziele majeranku (Herba majoranae)
zbiera się dwa razy do roku. Wiąże się je w pęczki i suszy.
Zawartość: Majeranek zawiera od 1 -3,5 % niezwykle aromatycznego olejku lotnego
(do tej pory nie wiadomo, jakiemu składnikowi majeranek zawdzięcza swój zapach, wiadomo jedynie, że zawiera terpeny), garbniki, gorycze, witaminę C,
karoten i inne składniki.
Działanie:
Wzmaga trawienie, działa wiatropędnie i moczopędnie oraz uspokajająco.
W medycynie ludowej stosowany jest do leczenia ran i do kąpieli ziołowych.
Zastosowanie:
Majeranek ogrodowy ma wyraźny, specyficzny zapach, smak korzenny,
lekko szczypiący, podobny do smaku tymianku, ale delikatniejszy i słodszy.
Jest stosowany jako przyprawa i roślina lecznicza. W przemyśle farmaceutycznym
z majeranku przygotowuje się herbatki, napary i pozyskuje olejek lotny
(Oleum majoranae). Majeranek jest jedną z najpopularniejszych przypraw
i nie można sobie bez niego wyobrazić kuchni słowackiej.
Majeranek wspaniale harmonizuje z tymiankiem. Majerankiem przyprawia się
zupę ziemniaczaną, kluski wątrobiane, sałatki, potrawy z grzybów, zupy mięsne,
pasztety, pieczony drób, różne sosy, spaghetti, pieczeń wieprzową, jagnięcą i baranią. Nadaje się też wspaniale do grochu, fasoli, soi, flaków, sałatek rybnych
i niektórych serów. W diecie bezsolnej majeranek może zastępować sól.