Szczypiorek – Allium schoenoprasum L.
Jest trwałą rośliną zielną. W stanie dzikim występuje na całej półkuli północnej. Główną część rośliny tworzy bardzo silnie skrócone kłącze, o około 4 mm grubości, które rozrasta się w glebie poziomo. Na kłączu tworzą się pączki będące zaczątkami nowych roślin. Użytkowaną częścią szczypiorku są liście bogate w witaminę C, karoten, olejki eteryczne zawierające siarkę i sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, a także kwas krzemowy, kwas siarkowy, chlor.
Wymagania:roślina jest odporna na niskie temperatury, może zimować bez przykrycia. Wymaga umiarkowanej wilgotności, dobrze znosi suszę. Lubi gleby piaszczysto-gliniaste o dużej zawartości próchnicy i korzystnie reaguje na nawożenie organiczne. Szczypiorek może być uprawiany z siewu bezpośrednio do gruntu, z rozsady i z podziału kępek. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku jego uprawy. Po ścięciu liście szybko odrastają i następny plon osiąga się po upływie miesiąca.
UPRAWA:
Wysiew w uprawie domowej przez cały rok, wysiew do gruntu można wykonać w dwóch terminach IV-V lub późnym latem VIII-IX. Podłoże musi być żyzne, bogate w próchnicę i wilgotne, ale nie podmokłe. Zimuje w gruncie i dobrze znosi niskie temperatury
ZASTOSOWANIE:
Stosowany podobnie jak czosnek do przygotowania sosów gorących i zimnych, pieczeni drobiowych oraz innych mięs, sałatek na kanapki oraz do innych potrzeb
Jest źródłem witaminy C prowitaminy A zawiera potas, sód, magnez,fosfor,żelazo i wapń