Rabarbar ogrodowy (syn: rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny)-Rheum rhaponticum L.
Rodzina:Rdestowate-Polygonaceae
Pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii.
Częścią jadalną rabarbaru są ogonki liściowe.Zawierają całą paletę cennych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, sod, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i karoten. Poza tym jest niskokaloryczny - 100 g. to zaledwie 16 kalorii. Rabarbar ma wiele zalet - można przygotować z niego pyszne galaretki i kisiele, orzeźwiający napój, a także dodać do ciasta. Pamiętać jednak należy, że zawiera wspomniany wcześniej kwas szczawiowy i nie powinno się serwować rabarbaru zbyt często i w zbyt dużych ilościach.
Wymagania:jest wytrzymały na niskie temperatury, znosi bez przykrycia najcięższ zimy.Do rozwoju wymaga dużej ilości wody w glebie,doskonale znosi zacienienie, jednak w pełnym świetle wydaje wcześniejszy plon.Doskonale udaje się na glebach żyznych, próchnicznych.Rabarbar rozmnaża się przez podział karp lub z siewu. Rabarbar plonuje w drugim roku po posadzeniu,rośliny eksploatuje się przez 3 tygodnie, przeprowadzając 3-4 zbiory.
Uprawiany dla długich mięsistych ogonków liściowych, o delikatnym miąższu bogatym w witaminy C, A i substancje mineralne (fosfor, potas, magnez). Pikantny smak ogonków jest wynikiem zawartości kwasów jabłkowego i szczawiowego. Ogonki liściowe wykorzystuje się do przyrządzania deserów, ciast owocowych i kompotów. Czyni się to głównie wiosną, gdy nie ma jeszcze letnich owoców. Surowe ogonki stanowią naturalne, wiosenne źródło witaminy C (8-11 % suchej masy).
Liczba nasion: 55-60 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,3-0,5 kg/1ha
Termin wysiewu: 1 dekada III;2 dekada VII
Termin sadzenia: 2 dekada V;1-2 dekada IX
Rozstawa: 100x100 cm
Wegetacja: 180-190 dni
Termin zbioru: 1 dekada V-1 dekada VII