Firma PNOS jest jednym z największych przedsiębiorstw nasienno-hodowlanych w Polsce, z własnymi odmianami nasion warzyw i kwiatów. Tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku. Co czwarta torebka nasion sprzedawana w naszym kraju pochodzi od firmy PNOS, co daje im w tym segmencie pozycję lidera na rynku.
Najwyższej jakości nasiona - z atestem jakości, po wielokrotnych badaniach parametrów siewnych w laboratorium zakładowym i Stacji Oceny Nasion - produkowane są w wyspecjalizowanych gospodarstwach w Polsce oraz na południu Europy.
NASIONA NA KIEŁKI Soczewica
W 100g kiełków soczewicy znajduje się 70mg witaminy C,0,2mg witaminy B1,B2,dużo witaminy E,30mg wapnia,166mg fosforu,2,3mg żelaza,wyjątkowo dużo miedzi i cynku.Korzystna jest bardzo niska zawartość sodu. Domowa produkcja kiełków:nasiona należy dokładnie przepłukać,wsypać do czystego słoika w takich ilościach,aby przykrywały dno słoika i zalać na kilka godzin przegotowaną,letnia woda(można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą,obwiązać gumką i odstawić w ciepłe,nienasłonecznione miejsce.Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach. Przepis kulinarny Sałatka z kiełkami soczewicy Składniki:3 jajka,3 ziemniaki,2 kiszone ogórki,kilka marynowanych pieczarek,mała cebula,15-20 dag zółtego sera,kiełki soczewicy,łyżka posiekanej natki pietruszki. Składniki sosu:150 ml jogurtu lub 1/2 szklanki majonezu,łyżka soku z cytryny,sól,cukier,pieprz. Wykonanie:Ugotowane jajka i ziemniaki pokroić w grubą kostkę,a pieczarki i ogórki w nieco drobniejszą.Cebulę posiekać.Ser pokroić w słupki.Warzywa wymieszać z jajkiem i serem,posypać kiełkami oraz natką.Sałatkę polać sosem.
|