Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA NA KIEŁKI RZODKIEWKA WAŻ 09.15 R

07-02-2014, 1:56
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.80 zł     
Użytkownik dominikpzw13k
numer aukcji: 3865644699
Miejscowość Jedlnia Letnisko
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 5   
Koniec: 07-02-2014 01:56:18
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

auto design






 

 

NASIONA NA KIEŁKI

Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.

W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.

Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy.


Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej.

Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.

Odmiana: Rzodkiewka

Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać,wsypać do czystego słoika w takich ilościach,aby przykrywały dno słoika i zalać na kilka godzin przegotowaną,letnia woda(można zostawić na noc).Następnie należy zlać wodę.Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą,obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie.Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.

Przepis kulinarny
Makaronowa sałatka z kurczakiem i kiełkami

Składniki:Szklanka kiełków rzodkiewki, pierś z kurczaka,150g makaronu(kokardki), sałata lodowa, 1/2 puszki kukurydzy,natka pietruszki,sos majonezowy.
Wykonanie:Kurczaka przyprawić solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi,usmażyć.Po przestudzeniu pokroić 1-1,5cm.Makaron ugotować,sałate porwać na mniejsze kawałki,natkę posiekać.Kawałki kurczaka,kiełki,kukurydzę,sałatę i natkę pietruszki dodać do przestudzonego makaronu,polać sosem i wymieszać.

CENA ZA 1 OPAKOWANIE

DATA WAŻNOŚCI: 09.2015 R