NASIONA NA KIEŁKI
RZODKIEW
20 G
Odmiana: Rzodkiew
100g kiełków rzodkwi zawiera około 80mg witaminy C,6,6mg witaminy PP,60mg magnezu,2,3mg żelaza,wyjątkowo dużo soli wapnia-90,8mg,1,2mg cynku. Kiełki rzodkwi wspomagają leczenie anemii.
Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać,wsypać do czystego słoika w takich ilościach,aby przykrywały dno słoika i zalać na kilka godzin przegotowaną,letnia woda(można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę.Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą,obwiązać gumką i odstawić w ciepłe,nienasłonecznione miejsce.Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie.Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.
Przepis kulinarny
Sałatka z kiełkami i jajkiem
Składniki:1,5 szklanki kiełków Rzodkwi,1 rzodkiew biała,1 pęczek rzodkiewek,4 jajka na twardo,1/2 pęczek natki pietruszki,1 cebula,1/2 główki sałaty masłowej,2 łyżki musztardy,1/2 szklanki octu winnego,5 łyżek oliwy,sól,pieprz i cukier.
Wykonanie:Sos:Ocet wymieszać z solą,pieprzem i cukrem,stopniowo dodawać oliwę oraz drobno posiekaną cebulę i utrzeć na jednolity sos.Dodać połowę posiekanej natki.
Sałatka:sałatę porwać na mniejsze kawałki.Rzodkiew pokroić w plasterki,rzodkiewki na cząstki.Na dużym talerzu ułożyć warzywa,a na nich pokrojone na połówki jajka.Całość posypać kiełkami,natką i polać sosem.
Gramatura: 20 g