NASIONA NA KIEŁKI Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy. Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej. Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.
Odmiana: Mieszanka łagodna Mieszanka nasion na kiełki: 75% lucerna, 25% rzodkiewka NOWOŚĆ
Domowa produkcja kiełków: Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą,wsypać do czystego słoika w takiej ilości,aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną,zimną wodą.Po kilku godzinach wodę zlać, a słoik z namoczonymi nasionami postawić w ciepłym miejscu,ale nie ma słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać,aby uniknąć pleśnienia. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia.
Przepis kulinarny Ziemniaczana zapiekanka Składniki:0,5 kg ziemniaków,100g kiełków,2 łyżki masła,100 g łagodnego sera żółtego,np.goudy,sól,pieprz. Wykonanie:Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 15-20 min. w osolonej wodzie.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser.Masło rozpuścić w rondelku,dodać szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli.Ostudzone ziemniaki obrać,pokroić na grube plastry,wymieszać z roztopionym masłem i kiełkami,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać serem.Całość wstawić na ok.20 min. do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Gramatura: 30g
CENA ZA 1 OPAKOWANIE
DATA WAŻNOŚCI: 09.2015 R
|