Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA NA KIEŁKI MMIESZANKA ŁAGODNA WAŻ.09 15 R

07-02-2014, 1:56
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.80 zł     
Użytkownik dominikpzw13k
numer aukcji: 3865645614
Miejscowość Jedlnia Letnisko
Zostało sztuk: 5    Wyświetleń: 2   
Koniec: 07-02-2014 02:01:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

auto design






NASIONA NA KIEŁKI

Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.

W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.

Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy.


Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej.

Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.

Odmiana: Mieszanka łagodna
Mieszanka nasion na kiełki: 75% lucerna, 25% rzodkiewka

NOWOŚĆ


Domowa produkcja kiełków: Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą,wsypać do czystego słoika w takiej ilości,aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną,zimną wodą.Po kilku godzinach wodę zlać, a słoik z namoczonymi nasionami postawić w ciepłym miejscu,ale nie ma słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać,aby uniknąć pleśnienia. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia.

Przepis kulinarny
Ziemniaczana zapiekanka

Składniki:0,5 kg ziemniaków,100g kiełków,2 łyżki masła,100 g łagodnego sera żółtego,np.goudy,sól,pieprz.
Wykonanie:Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 15-20 min. w osolonej wodzie.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser.Masło rozpuścić w rondelku,dodać szczyptę pieprzu i 3/4 łyżeczki soli.Ostudzone ziemniaki obrać,pokroić na grube plastry,wymieszać z roztopionym masłem i kiełkami,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać serem.Całość wstawić na ok.20 min. do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika.

Gramatura: 30g

 

 

CENA ZA 1 OPAKOWANIE

DATA WAŻNOŚCI: 09.2015 R