PODNOSZĄ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU NA PRZEZIĘBIENIA, POPRAWIAJĄ STAN SKÓRY, PAZNOKCI I WŁOSÓW, DOSTARCZAJĄ BIOTYNY. WSPOMAGAJĄ WZROST I REGENERACJĘ ORGANIZMU.
Co nam dają?
Kiełki są lekkostrawnym, bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów. Składniki zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, a ich stężenie jest wielokrotnie wyższe niż w nasionach czy całych roślinach. Łagodzą skutki stresu i opóźniają starzenie się komórek, obniżają poziom cholesterolu oraz pomagają w regeneracji organizmu po chorobie. Mieszanka kiełków zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka, witamin A, B, C, E, H, a także soli mineralnych, magnezu, potasu, żelaza, cynku, selenu oraz błonnika.
Zastosowanie
Do sporządzania odżywczych, niskokalorycznych sałatek, past, jogurtów, jako dodatek do kanapek, twarożków, w potrawach z duszonych warzyw.
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
-
wypłukane nasiona wsyp do czystego słoika – max. 1/5 wysokości
zalej przegotowaną, letnią wodą i przykryj słoik gazą
po 12 h wylej wodę nie zdejmując gazy obwiąż słoik ściereczką, aby kiełkowały w ciemności i postaw w ciepłym miejscu
po 12 h zalej kiełki letnią, przegotowaną wodą,
po 10 minutach wylej wodę – powtarzaj ten zabieg 2 x dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
Mieszanka KIEŁKÓW – po 4 – 5 dniach gotowe do spożycia.