Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA NA KIEŁKI MIESZANKA DO KUCHNI CHIŃSKIEJ

07-02-2014, 2:02
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.80 zł     
Użytkownik dominikpzw13k
numer aukcji: 3865646146
Miejscowość Jedlnia Letnisko
Zostało sztuk: 5    Wyświetleń: 4   
Koniec: 07-02-2014 02:06:14
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

auto design





NASIONA NA KIEŁKI

 

Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.

 

W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.

 

Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy.

 

NOWOŚĆ. Dla smakoszy polecamy pyszne smakowe mieszanki nasion na kiełki - mieszanki: pikantna, łagodna i do potraw kuchni chińskiej.

 

Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej.

 

Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.

Mieszanka do kuchni chińskiej

Mieszanka nasion na kiełki: 40% fasola Mung, 30% soja, 30% soczewica

 

NOWOŚĆ

Domowa produkcja kiełków: Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą,wsypać do czystego słoika w takiej ilości,aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną,zimną wodą. Po kilku godzinach wodę zlać, a słoik z namoczonymi nasionami postawić w ciepłym miejscu, ale nie ma słońcu.Co najmniej dwa razy dziennie nasiona przepłukiwać wodą,a jej nadmiar zlewać, aby uniknąć pleśnienia. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia.

Przepis kulinarny

Gulasz chiński z kiełkami

Składniki:800g mięsa wołowego,duża główka białej kapusty,2-3 czerwone papryki,500g kiełków,0,3 l bulionu,10-15 łyżek sosu sojowego,olej,sól,pieprz.

Wykonanie:Mięso pokroić w cienkie paseczki.Kapustę poszatkować,paprykę pociąć w drobne paski,por w krążki.Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso,po czym zdjąć je z patelni.Na patelnię wsypać kapustę i dusić ją z bulionem na małym ogniu ok.15 min.Na 5 min. przed końcem dodać paprykę,por i kiełki.Dodać usmażone mięso,doprawić sosem i przyprawami.

 

Gramatura: 70 g

CENA ZA 1 OPAKOWANIE

DATA WAŻNOŚCI:09.2015 R