Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
Czas namaczania nasion: 3-6 h
Czas kiełkowania: 3-7 dni
Zalecana metoda hodowli: słoik, kiełkownica
Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Składniki mineralne - Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen
Inne - Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
Przepis kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej z kiełkami lucerny
Składniki:1 kapusta pekińska,3 ogórki kiszone(lub konserwowe),2-3 garście kiełków lucerny,1-2 łyżki oleju,sos sojowy,ocet winny i pieprz do smaku.
Wykonanie:Ogórki pokroić w kostkę,wymieszać z poszatkowaną drobno kapustą,kiełkami lucerny,łyżką octu winnego i olejem. Doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku.
Opakowanie zawiera 20 gram nasion
Zapraszamy na nasze aukcje |
|