|
Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych , enzymów, soli mineralnych, prowitaminy A, witaminy B, D, E, K. Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania, jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek. Sposób produkcji kiełków: wypłukane nasiona wysypać do czystego słoika i zalać i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, widnym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zalewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
|
|
Wypłukać nasiona i zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki, dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę.
Do każdej hodowli warto dosypać kilka nasion rzodkiewki które powstrzymają rozwój pleśni i powstawanie nieprzyjemnego zapachu.
W razie pytań prosimy pisać na adres [zasłonięte]@swiatnasion.pl
Filmik instruktażowy
|