Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.
Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać na sicie i zalać w czystym słoiku na kilka godzin wodą. Następnie należy wodę zlać,nasiona przepłukać pod bieżącą wodą i umieścić w płaskim naczyniu na namoczonej warstwie bibuły lub ligniny. Naczynie przykryć,aby ograniczyć parowanie wody.Odstawić w cieple nienasłonecznione miejsce.W miarę potrzeby zraszać. Po 4-5 dniach można ścinać wyrośnięte kiełki.
Przepis kulinarny
Składniki:szklanka kiełków kukurydzy,puszka ananasa w plastrach,10 dag sera żółtego w kawałku,duży ząbek czosnku,3-4 gałązki pietruszki,3 łżki oleju,pieprz.
Wykonanie:Ananasa odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Ser pokroić w słupki i połączyć z kiełkami,ananasem oraz posiekaną natką pietruszki. Do 3 łyżek oleju wycisnąć ząbek czosnku,dokładnie wymieszać i polać sałatkę.Doprawić do smaku pieprzem.