|
Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A, B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie.
|
|
Wypłukać nasiona i zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki, dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę.
Do każdej hodowli warto dosypać kilka nasion rzodkiewki które powstrzymają rozwój pleśni i powstawanie nieprzyjemnego zapachu.
W razie pytań prosimy pisać na adres [zasłonięte]@swiatnasion.pl
Filmik instruktażowy
|