Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NASIONA NA KIEŁKI FASOLA MUNG MIX WAŻ 09.16 R

07-02-2014, 1:45
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.80 zł     
Użytkownik dominikpzw13k
numer aukcji: 3865644091
Miejscowość Jedlnia Letnisko
Zostało sztuk: 3    Wyświetleń: 4   
Koniec: 07-02-2014 01:52:26
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

auto design






 

NASIONA NA KIEŁKI

 

Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.

 

W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.

 

Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy.

 

NOWOŚĆ. Dla smakoszy polecamy pyszne smakowe mieszanki nasion na kiełki - mieszanki: pikantna, łagodna i do potraw kuchni chińskiej.

 

Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej.

 

Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.

Fasola Mung

 

Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać na sicie i zalać w czystym słoiku na kilka godzin wodą. Następnie należy wodę zlać,nasiona przepłukać pod bieżącą wodą i umieścić w płaskim naczyniu na namoczonej warstwie bibuły lub ligniny.Naczynie przykryć,aby ograniczyć parowanie wody.Odstwić w cieple nienasłonecznione miejsce.W miarę potrzeby zraszać.Po 4-5 dniach można ścinać wyrośnięte kiełki.

Przepis kulinarny

Sałatka brokułowa z kiełkami

Składniki:150 g kiełków Fasoli Mung,85 g kiełków Słonecznika,6-8 średnich pieczarek,500 g brokuła,1/2 pęczka dymki,2 łyżki oleju,1 łyżeczka oregano,sól.

Wykonanie:Brokuły ugotować w osolonej wodzie (4 - 5 minut).Pieczarki podsmażyć.Kiełki Fasoli Mung sparzyć.Wszystkie składniki wystudzić.Dymkę posiekać,zalać 2 łyżkami oleju,dodać roztarte oregano i wymieszać.Brokuła podzielić na pojedyncze różyczki.Pieczarki pokroić w kostkę 0,5 cm,a kiełki pokroić na kawałki długości 2 cm.Wszystkie składniki wymieszać.Doprawić do smaku.

 

CENA ZA 1 OPAKOWANIE 50 GR

DATA WAŻNOŚCI:

09.2015 R