NASIONA NA KIEŁKI
Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.
Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy.
NOWOŚĆ. Dla smakoszy polecamy pyszne smakowe mieszanki nasion na kiełki - mieszanki: pikantna, łagodna i do potraw kuchni chińskiej.
Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej.
Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.
Fasola Mung
Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać na sicie i zalać w czystym słoiku na kilka godzin wodą. Następnie należy wodę zlać,nasiona przepłukać pod bieżącą wodą i umieścić w płaskim naczyniu na namoczonej warstwie bibuły lub ligniny.Naczynie przykryć,aby ograniczyć parowanie wody.Odstwić w cieple nienasłonecznione miejsce.W miarę potrzeby zraszać.Po 4-5 dniach można ścinać wyrośnięte kiełki.
Przepis kulinarny
Sałatka brokułowa z kiełkami
Składniki:150 g kiełków Fasoli Mung,85 g kiełków Słonecznika,6-8 średnich pieczarek,500 g brokuła,1/2 pęczka dymki,2 łyżki oleju,1 łyżeczka oregano,sól.
Wykonanie:Brokuły ugotować w osolonej wodzie (4 - 5 minut).Pieczarki podsmażyć.Kiełki Fasoli Mung sparzyć.Wszystkie składniki wystudzić.Dymkę posiekać,zalać 2 łyżkami oleju,dodać roztarte oregano i wymieszać.Brokuła podzielić na pojedyncze różyczki.Pieczarki pokroić w kostkę 0,5 cm,a kiełki pokroić na kawałki długości 2 cm.Wszystkie składniki wymieszać.Doprawić do smaku.
CENA ZA 1 OPAKOWANIE 50 GR
DATA WAŻNOŚCI:
09.2015 R
|