Nasiona na kiełki
FASOLA MUNG
Lobelia
Fasola Mung, zwana również mungo lub fasolą złotą pochodzi z Indii i Chin. Fasola Mung króluje wśród wszystkich nasiona na kiełki ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne i chrupiące, smakiem przypominają świeży groszek. Świetnie nadają się do wszystkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. Zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kiełki fasoli Mung do bogate źródło składników mineralnych, tj potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu i cynku. Witamin E, B2, B3 i B6, łatwo przyswajanego białka. Obniżają poziom złego cholesterolu. Są doskonałym uzupełnieniem dla każdego, kto troszczy się o swoje zdrowie, zwłaszcza przy wyczerpującej pracy lub stresie.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub pojadania w ciągu dnia.
Waga netto: 50g