Fasola Mung, zwana też mungo lub fasolą złotą pochodzi z Indii i Chin. Fasola mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne i chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszystkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. Zarówno na ciepło jak i na zimno. To bogate źródło składników mineralnych ( tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku ) Witamin ( wit. E, B2, B6, B3 ) i łatwo przyswajanego białka. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom ,,złotego" cholesterolu. Są doskonałym uzupełnieniem diety każdego kto troszczy się o swoje zdrowie, zwłaszcza przy wyczerpującej pracy lub stresie bowiem witaminy zawarte w kiełkach wzmacniają nasz układ immunologiczny.
|
Wypłukać nasiona i zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki, dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę.
Do każdej hodowli warto dosypać kilka nasion rzodkiewki które powstrzymają rozwój pleśni i powstawanie nieprzyjemnego zapachu.
W razie pytań prosimy pisać na adres [zasłonięte]@swiatnasion.pl
Filmik instruktażowy
|