Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy a,b,c, e, h. zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy – lit, chrom.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury , a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm.
Kiełki fasolki mung są bogate w witaminy a, b kompleks, c, e, h, k, pp i liczne aminokwasy. zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen).
Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie. są również nieocenionym źródłem białka (ok. 20%).
Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.
Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu ldl. są lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiełki z fasolki mung są dobre dla początkujących, gdyż są bardzo łatwe w uprawie. Można je jeść już po 2 dniach ale lepiej poczekać aż pojawią się 2 małe listki.
Na innej naszej aukcji polecamy naczynie do kiełkowania