Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nasiona konopi 0,5 kg

24-07-2014, 7:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 13 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 13 zł     
Użytkownik puhld
numer aukcji: 4410345938
Miejscowość Ostrowiec-Św.
Licytowało: 1    Wyświetleń: 93   
Koniec: 24-07-2014 07:46:55

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 0.50 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

DLACZEGO KONOPIA?

ŻYWNOŚĆ

 

Konopie to nowoczesny i zdrowy dodatek do praktycznie każdego rodzaju jedzenia, pieczywa i makaronów. Konopie jadalne zapewniają adekwatne odżywianie gdyż zawierają wysokiej jakości składniki.

Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia:

• wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9)

• łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion

• w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała

• 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności

• większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)

• błonnik pokarmowy

• witaminy z grupy B oraz witaminę E

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?:

  • regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie

  • polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego

  • „wypłukuje” cholesterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy

  • zwiększa odporność organizmu

  • pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne

  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów

  • oraz wiele innych, nie posiada efektów ubocznych



Konopie wspomagają zdrowy metabolizm komórek swoimi witalnymi składnikami i wzmacniają system odpornościowy. Przez to konopie powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka. Samowystarczalność żywności konopnej nie może być przyćmiona ani odżywczo ani fizjologicznie przez żadną inną żywność.

Zapewnia ludzkiemu ciału wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu komórek ludzkich przy życiu, a także wpływa na zawartość istotnych hormonów i zrównoważonej ilości lipidów we krwi.

Kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem naszej diety i musimy je spożywać gdyż ludzkie ciało nie wytwarza ich samoistnie. Konopia jest najlepszym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, nie tylko dlatego, że posiada najwyższą ich ilość w jakimkolwiek oleju (ok.80%), ale także dlatego, że proporcja kwasów tłuszczowych jest uważana za optymalną dla ludzkiego zdrowia. Obniżają ciśnienie krwi, podnoszą wydolność organów pokarmowych, regulują temperaturę ciała, regulują wydzielanie hormonów, a także „płuczą” cholesterol z tętnic. Ich brak prowadzi do zmian strukturalnych w komórkach, które mogą skutkować kruchymi i matowymi włosami, problemami z paznokciami, łupieżem, alergiami i zapaleniem skóry. Faktycznie większość chorób skóry jest wywołana niedoborem kwasów tłuszczowych.

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa, zajmuje 2 miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów zapewnia organizmowi witalne składniki odżywcze, które gwarantują stabilny metabolizm komórek, w taki sam sposób w jaki gwarantują to ważne witaminy.

Żywność konopna jest idealnym wysoko białkowym jedzeniem, białko konopne to dar świata warzyw. Nigdzie indziej w naturze nie występuje bardziej kompletne źródło białka. W dodatku nasiona konopi ustępują tylko soi pod względem całkowitej zawartości białka. Jednak białko konopne w przeciwieństwie do soi nie zawiera inhibitorów tryspin ani oligosacharydów, które blokują wchłanianie i powodują wzdęcia.

Jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają paliwo i błonnik pokarmowy dla sprawnego trawienia. Wszystkie z tych cennych właściwości są wykorzystywane bezpośrednio jako substancje pomocnicze w metabolizmie organizmu.

Jadalne konopie zawsze były terapeutycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odporność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych.

Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.

Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele chorób nękających dzisiejszy świat.